Een typisch gevalletje break

Gimme a break!
~ Gipsvluchtorganisator over break

Ja, een gipsvlucht, da breakt zo lekker de week!
~ Slachtoffer skipiste over break

De break is de toets op je toetsenbord die zorgt dat alles breekt. Afgebroken wordt 'break' 'brk'. Veelvuldig op die brk-toets rammen zorgt ervoor dat je toetsenbord afbreakt!

EtymologieBewerken

De geleerden zijn het er niet over eens. Er zijn twee stellingen:

  1. Het woord 'break' is afkomstig uit het Engels en betekent eigenlijk breuk.
  2. Het woord 'break' is afkomstig uit het Engels en betekent eigenlijk vakantie.

Stelling 1 valt te verdedigen, want stelling twee deugt niet. Stelling twee is in het leven geroepen door uitgebluste Wikipedianen die wikibreaks organiseren: survivaltochten in de Ardennen zonder windows PC, of stappen op de Wallen zonder Windows pc. Aangezien Wikipedianen nooit de waarheid vertellen moet deze stelling onjuist zijn.

De Engelsen drukken de toets vaak 's morgens vroeg in, vaak rond de 'Wake Up', hetgeen dan resulteert in bed & breakfast, ofwel: slaperig en snel je eitjes breken in je ledikant.

Vaak leidt het gebreak van de break ook tot break van je Windows-venstertjes.... dus gebreak de toets alleen op tweedehands PC's!

ToepassingenBewerken

Gebreak van de breaktoets 1Bewerken

De breaktoets heeft een gebreak: hij moet zijn functie vaak delen met de 'pause'.

Gebreak van de breaktoets 2Bewerken

De breaktoets wordt gebreakt om lopende processen te verstoren of te stoppen. Je computer is zodanig ingericht dat telkens wanneer je op de break toets drukt, er een kabouterslaafje in je PC wakker wordt (die denkt dat je de 'wake' toets indrukt, want 'wake' rijmt ook op 'break'), en die snelt dan naar de centrale processor, om alle bewerkingen even een halt toe te roepen. In de praktijk merk je daar niets van, want de break toets heeft zelden een zinvolle functie. Het is dan ook de enige toets die je mag vervangen door een stukje kauwgum of gewoon van je toetsenbord af kan slopen, zonder nadelig gevolg voor het functioneren van je PC.

Hals und BeinbreakBewerken

In het dagelijk spraakgebreak wordt gezegd: "Hals und Beinbreak" wanneer je succes gewenst wordt met het gebreaken van de breaktoets.

Keek op de breakBewerken

Keek op de break was een erg leerzaam televisieprogramma van het komisch duo Van Kooten en De Break.

 
Voorloper van de breaktoekts.
Deze had 8 knopjes:
1. Doe niets
2. Doe alsof je niets doet
3. Doe iets maar laat 't niet merken
4. Doe iets maar achter de schermen
5. Pauzeer even
6. Wacht even
7. Bestel een pizza
8. Breek maar af

WiskunstBewerken

In de wiskunst worden veel breakeningen gemaakt, eigenlijk is het maken van breakeningen de hoofdtaak van de wiskunst.

CommunicatieBewerken

Wanneer je mobieltje geen zendmast kan vinden spreek je van "Geen break hebben".

GeloofBewerken

In het diepst van uw ellende kunt u bidden in de hoop op verluchtiging. U kunt dan roepen: "Have a break, have a KitKat". De Paus (God's plaatsvervanger als God op break is) zal uw gebeden zekere honoreren, en als Hij het niet doet zal Sinterklaas U van de nodige chocolade of chocoladeletters voorzien!

BalletBewerken

In het moderne ballet is de break tot dans uitgegroeid: de breakdance. Menig Nureyev in de dop zal dit type dansen verfoeien, omdat het gevaar op botbreuken zo groot is. Wie veilig wil breakdansen doet dit beter met Fingerspitzengefuehl op de breaktoets.

RijmBewerken

In de poëzie is break veelvuldig gebreakt als rijmwoord. Enige voorbeelden: keek, Freek, snake, week, leek, lake, make, meek, preek, hypotheek, bibliotheek, mediatheek, teek, chocolade-vruchten-noten-room-slagroom-caramel-suikervrij-cake, zeek etc.

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
15 januari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.