Checkpoint Charlie

CHECKPOINTCHARLIE.png


Treedt U Oost-Berlijn binnen...
Een soortgelijke Checkpoint Charlie, vlak na de hermetische isolering van Wallonië en Vlaanderen in Zuid-Brussel.

U verlaat nu het Vlaamse gewest.
~ Checkpoint Charlie over De situatie in "België".

Checkpoint Charlie is het symbool voor de Berlijnse Muur, de opsplitsing van België, voor de duidelijke grenzen en de vrijheid. Checkpoint Charlie mag dan wel een stom houten bordje voorstellen met een tekst erop, vertaald in een aantal talen [1] en een wachtershuisje, maar het is in feite een straat die bewaakt wordt door Amerikaanse, Britse, Franse en Russische soldaten die er tegenwoordig maar voor de lol staan, terwijl ze vroeger een voorbeeldfunctie hebben. De situatie toen is vergelijkbaar in de Gedemilitariseerde Zone in tussen beide Korea's, hoewel daar geen stom houden bordje staat dat alles moet duidelijk maken.

GeschiedenisBewerken

VoorgeschiedenisBewerken

Checkpoint Charlie kent zijn ontstaan in 1945, wanneer Hitler niet van de troon gestoten werd, maar zichzelf van de troon stootte en het gehele Duitse volk verraadde. Men vond dit geen goede zaak, men was razend, en men liet in combinatie met de geallieerden (Frankrijk, Sovjet-Unie, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) Duitsland ophouden te bestaan en opdelen in een vier stukken - voor ieder één. Men wilde Duitsland weer opnieuw opbouwen, maar er ging wat mis. De Sovjet-Unie, onder leiding van Stalin, wilde meer grondgebied hebben (soort van Lebensraum, alleen dan in het Russisch гостиная) en het gewezen deel van Duitsland toevoegen aan de Sovjet-Unie. Echter ging dit feest niet door omdat men besloot dat Polen, Tsjecho-Slowakije en alle andere gebiedjes die van Duitsland waren, en in het oosten liggen, onafhankelijk mochten zijn, dus ook het oostelijke deel van Duitsland. Dit was een enorme domper voor Stalin, maar hij liet deze landen allemaal ook communistisch worden, hoewel Oost-Duitsland een Disney-bestuur kreeg, dat half draaide op het communistische stelsel. Aan de andere kant lieten de geallieerden hun gebied ook onafhankelijk worden. Sommige gebieden werden teruggegeven (Denemarken, België en Frankrijk ook weer blij) terwijl Oostenrijk onafhankelijk werd en Duitsland weer opnieuw Duitsland werd, onder de naam Mofrika.

Checkpoint Charlie: BerlijnBewerken

 
Het wachtershuisje, alleen zwevend boven de grond, toen men deze net wilde neerzetten.

Op een gegeven moment wilden de Russen dat de westerlingen niet meer in de communistische landen komen, ook wel het Oostblok genoemd, na een niet zo geheime samenzwering die zij allen met elkaar hielden. Men wilde de grens met soldaten afschermen, maar dat zou teveel werk vereisen, dus men bouwde een muur. [2] Een muur om heel Europa ging niet zo makkelijk, dus liet men slechts een hekwerk onder spanning neerzetten aan de grens met wachttorens en alleen een muur in Berlijn zetten. Hier begint ook het moment dat Checkpoint Charlie ongeveer ontstaat.

Toen de Muur gebouwd was, moesten er doorgangen zijn, dus moest de muur aan een aantal kanten weer gesloopt worden om er wegen bij aan te leggen - zwaarbewaakt welteverstaan. Eén van die doorgangen was Checkpoint Charlie. Deze doorgang werd één der bekendere; nog bekender dan Checkpoint Alpha en Bravo omdat er simpelweg meer gebeurde bij Checkpoint Charlie.

Kenmerken en gebeurtenissenBewerken

Checkpoint Charlie kende veel gebeurtenissen. Sommige mensen probeerden om rennend de grens aldaar over te gaan, maar slechts één persoon lukte dat ooit. Dit terwijl er ook vliegtuigjes en shows waren die daar gehouden werden, aan de oostelijke kant welteverstaan, hoewel er ook shows gehouden werden aan de westelijke kant. Bij deze shows, zoals de Friedrichstraße, als er één tijdens het danzen iets te ver van de plek afging, werd deze neergeschoten en de rest ook omdat zij dit meestal niet pikten. Een andere bekende show aldaar was de Potsdam, die vooral bekend stond om het dansen op het vuur, kogels en mijnen. Vaak had dit een knallend einde waardoor het publiek ook weer tevreden naar huis ging, zonder ook maar iets bereikt te hebben.

Waar Checkpoint Charlie het bekendst om staat is het welbekende houten bordje dat de mensen waarschuwde dat men een deel van Berlijn aan het verlaten was en dat men naar het foute deel ging, of het goede. Dat, moest men zelf uitzoeken, daar hadden geen van de hogere mannen aldaar niets in te zeggen. Dit bordje is blauw, en staat geschreven in het Engels, Frans, Russisch en Duits. Sommige mensen klaagden erover dat het ook niet in het Nederlands, Chinees en andere talen geschreven stond voor toeristen die hier vrolijk naartoe wilden gaan. Niemand ging er echter mee akkoord dat het bordje meer internationaal moest gaan worden, dus bleef het bordje zoals het was. Het bordje is overigens éénmaal slachtoffer geweest van aanslagen of vandalisme, namelijk urine.

BuitengebruikstellingBewerken

Toen het communisme een beetje dood viel in Europa, werd Checkpoint Charlie opgeheven, alleen bleef het bordje staan ter herinnering. Het wachtershuisje werd gesloopt, om de verkeersstroom weer op gang te krijgen, maar later kwam iemand op het idee om het wachtershuisje weer na te bouwen, omdat de weg dood was en er bijna niemand overheen reed, terwijl de Palast der Republik waarin de regering van de DDR (Oost-Duitsland) zetelde (de Volkskammer) wel gewoon vrolijk gesloopt werd - voorgoed.

Checkpoint Charlie: BrusselBewerken

Nadat Checkpoint Charlie als museumstuk werd gebruikt in Berlijn, begon er al een nieuwe hetze te starten, in een buurland van Mofrika: België. In 2013 werd België opgesplitst in Vlaanderen en Wallonië, en de grenzen werden gesloten, tegen het Verdrag van Schengen in. De EUSSR (inmiddels) was niet te spreken en eiste dat de grens weer open ging, maar Vlaanderen en Wallonië weigerden. Men ging een appeasement-politiek aldaar voeren en er zijn geen sancties hierover uitgevoerd tot op de dag van vandaag. Wederom bleek België te groot om er helemaal een muur omheen te zetten, maar men hield het op prikkeldraad met een hoog voltage. Wel ging men in Vlaanderen Brussel opdelen in twee gebieden, namelijk een Nederlandstalig en Franstalig. Het Franstalige deel werd wel omcirkeld door een muur en ook hier vergat men weer toegangswegen vrij te laten waardoor 1/10e van de muur weer gesloopt moest worden. De bekendste in- en uitgang was natuurlijk ditmaal Checkpoint Charlie, die speciaal hiervoor vernoemd werd. Brussel kreeg een ongebruikte stuk metro die van Wallonië naar Zuid-Brussel gestuurd werd zonder te stoppen in Vlaanderen. Deze muur met Checkpoint Charlie staat er momenteel nog steeds.

Zie ookBewerken

VoetnotenBewerken

  1. Zie de bovenste afbeelding.
  2. Dit spreekt in feite tegen met de socialistische spirit vanwege het feit dat men zo veel mogelijk moet werken.