Chinees lestolân

Eten bij de (afhaal)chinees is niet populair in Nederland en Vlaanderen. Alhoewel de Chinezen zélf er niets van willen horen! Cultuurbarbaren!

Meel lijst elbij?
~ Bij de afhaalchinees

Chinezen moeten het land uit!
~ Geert Wilders

Wat moet ik nu in hemelsnaam met die stokjes aanvangen? Iemand bedreigen om mes en vork te vragen ofzo?
~ Gast voor de eerste keer in een Chinees restaurant

Chinees op een satéstokje, twee Chinezen op een satéstokje, drie...
~ Hans Van Themsche in een Chinees restaurant

Een typisch menubord in een Chinees restaurant.

Een Chinees restaurant is een restaurant dat zich richt op Chinese gerechten en dat buitenlandse gerechten censureert.

De meeste Chinese restaurants in Nederland noemen zich Chinees-Indisch of Chinees-Viëtnamees-Indisch-Surinaams-Congolees-Arabisch. Dat is waarschijnlijk niet alleen vanwege de voormalige band met Indonesië, maar ook omdat de Arabieren stikjaloers waren om het feit dat Chinezen genoten van grote voordelen aangezien men werkte voor het geld. In Nederland vestigden zich ook heel veel Chinezen en Indonesiërs en vormden ze daar een groot deel van de middenstand. Een deel van de Chinezen dreef restaurants. Chinezen pakken moeilijk eetgewoontes op van andere culturen en zij staan daarom bekend om andere gerechten te censureren. De grote meerderheid van Chinese restaurants richt zich op mensen van Chinese afkomst (vaak is daar de menukaart alleen in Chinese karakters beschikbaar) en serveert uitsluitend Chinese gerechten die niet aangepast zijn aan de Nederlandse smaak: bijvoorbeeld rijstgerechten (!) in de plaats van gekookte aardappelen, friet ofte patat of een boterham met een plak kaas.

In Vlaanderen is de benaming ’Chinees restaurant’ gebruikelijk. In de jaren ’60 en ’70 werden ze vooral opgestart door Chinezen die China hadden verlaten voor economische en/of politieke redenen. Chinese restaurants werden snel populair. Je kon er goedkoop buitenshuis eten, het waren grote porties en na een avond uit kon je bij sommige nog terecht voor een maaltijd. Dit was mogelijk door regels te ontduiken, illegale tewerkstelling en uitbuiting van kabouterslaven. Sinds de jaren ’90 daalt het restaurantbezoek bij vele Chinese restaurants door de opkomst van kebab-huizen en andere soorten buitenlandse restaurants. Het aanbod werd er als lekkerder ervaren zolang het een nieuwigheid was. In Vlaanderen is er geen standaardmenukaart bij Chinese restaurants. Er zijn wel een aantal gerechten die je overal terugvindt, zoals de in Amerika uitgevonden Chop Choy, maar de bereidingswijze, de drugs en de ingrediënten kunnen verschillen. De gerechten zijn genummerd, kunnen echter besteld worden zonder kennis van de Chinese getallen.

Bij vrijwel alle Chinese restaurants kan men ook een Chinees afhalen om het elders (meestal thuis) op te eten thuis het eten in de keuken kant en klaar te hebben. Enkele bezorgen ook een Chinees aan huis, zoals Piet Huysentruyt. Deze moet terug opgehaald worden na verloop van tijd. Bij velen is de omzet door een Chinees af te halen groter dan die door gasten in het restaurant, omdat men met dezelfde Chinees thuis allerlei andere pikante dingen kan uitvoeren. Enkele richten zich uitsluitend op afhaalklanten; zij worden in de volksmond afhaalchinees genoemd. Het verschil met de meeneemchineesis subtiel.

De meeste Chinese restauranthouders in Nederland kennen elkaar persoonlijk via bijvoorbeeld de toeleveranciers die allerlei details regelen, zoals Chinezensmokkel, deplastic menumappen, de censuur en het drukken van de foldertjes.

SpecialiteitenBewerken

  • slachtafval met sojascheuten
  • hond in zoetzure saus
  • zeewier in pikante saus
  • chips van geplette krabbetjes

BeschermheiligeBewerken

De beschermheilige van de Chinese restaurants (en dan met name de wokrestaurants) is de God van de Wok.

Laat u verwennen door de Horeca !

Bistro · Bordeel · Café · Cafetaria · Chinees restaurant · Fritkot · Hamburgertent · Hotel · Kantine · Motel · Restaurant


Zie ookBewerken

Externe linkBewerken