Chinese Muur

Uit de muur eten is erg populair in China.

Mr. Jinping, tear down this wall!
~ Barack Obama over de Chinese Muur.

De Chinese Muur is een lange muur die dwars door China loopt. Het beschermde vroeger het "rijke" en drukke zuiden voor de Mongolen. De Chinese Muur is nu een bekende toeristische attractie waar veel nietsvermoedende mensen te maken krijgen met dit verschijnsel. Zeer weinig mensen is het ooit gelukt is om de Muur volledig te doorkruisen. Sommige Chinezen kunnen dit wel, als zijnde de dagelijkse dosis jogging (heen en terug).

GeschiedenisBewerken

De Chinese Muur mag dan wel gezien worden als een wereldwonder, maar toch is het vanwege zijn lange geschiedenis een berucht bouwwerk geworden.

BouwBewerken

Het plan voor de bouw van een muur die een groot deel van China zou scheiden van het allerarmste noorden was volgens de vroegere keizer van China noodzakelijk omdat vanuit het noorden het leger van Djengis Schaap voor chaos zorgde en dreigingen. Dit moest maar eens afgelopen zijn, omdat het zuiden er verder niets mee opschoot. Omdat China van zichzelf toen nogal arm was geworden na het verliezen van een oorlog tegen de Japanners zaten veel Chinezen zonder werk omdat de Japanners China probeerden te japoniseren, wat gezien werd als één der Onmogelijke Dingen.

Omdat een heel leger bij een niet-bestaande grens zetten nogal moeilijk bleek (ook al waren er genoeg Chinezen, te weten 400 miljoen stuks) en het Terracottaleger weigerde te assisteren besloot men het Onmogelijke te doen: een muur bouwen over de hele breedte. Men achtte dit haalbaar, want het scheelde geld wat betreft grenspersoneel, en arbeiders voor zo'n muur omdat China toch tjap-tjoi, bami, nasi, foejonghai en kip tandori genoeg had (Peking-eend was echter schaars) in de graanschuren. Tijdens de bouw van de Muur werden er dan ook veel meer werkplaatsen verschaft aan de werkloze Chinezen, al was het geen klus wat je zo één-twee-drie even zou gaan klaren. Omdat Chinezen vaak bekend staan als harde werkers, ging de bouw van de Muur hard - net als het dodental. Een ruim aantal jaar later was deze gigant die liep langs de bergen en dalen van het arme noorden gereed gekomen, en kwamen de Mongolen weer terug van een periode van rust en rouw nadat de Mongolen erachter kwamen dat Djengis Schaap plotseling last kreeg van een onverklaarbare permanente hartkloppingspauze. De Mongolen kwamen langs, zagen de Muur, en wonnen kennis van het feit dat ze er niet langs konden omdat het in hun weg stond. Eén van Griekenlands wijze filosofen Barricados stelde al enkele decennia terug dat "Wanneer iets in de weg staat, je er omheen, erover, of eronderdoor moet". Daar namen de Mongolen dankbaar kennis van en begonnen het meest simpele: omlopen. Echter, de Muur was in totaal meer dan 6000 kilometer lang, en dat leggen zelfs de Mongolen niet echt bepaald binnen een dag af. Ze kwamen tot de conclusie nadat een vijfde al last kreeg van spontaan sedimenterende voeten, om er maar overheen te gaan, maar hier wisten ze wel dat het gekkenwerk was omdat op de Muur zelf natuurlijk grenswachters stonden te wachten om ze aan gruzelementen te bekogelen en te beschieten. Eronderdoor gaan was ook niet mogelijk, omdat het zand loeiend heet was (ja, zand loeit wanneer deze heet is) en de Mongolen naast hun voeten, ook niet hun handen wilden zien smelten. Plots kwam een andere stelling van een andere wijze Griek, namelijk Destructivos opdoemen in de gedachten van de Mongolen, namelijk: "Iets wat in de weg staat, waar je niet omheen, overheen of onderdoor kan, moet je slopen." Geniaal natuurlijk, dus gingen ze gelijk aan de slag. Ze riepen iedereen met rooksignalen en stenen vliegtuigjes op om hetzelfde voorbeeld aan te nemen, waarna de Mongolen zodoende begonnen met het slopen van de Muur aan de andere kant om er zodoende langs te kunnen. Dit lukte redelijk, maar het opstandige Chinese volk hield stand tot aan het randje van het westen en de laatste korrel rijst (daarna vond een werkelijke voedselcrisis plaats omdat er gewoon geen korrel rijst meer te vinden was) tot het moment dat de Mongolen terugtrokken uit teleurstelling dat Zuid-China er hetzelfde uitzag als Noord-China en het een tijdje vrediger was.

CommunismeBewerken

 
IK WIL VORK!

Toen het keizerrijk gevallen was, kwam daar de republiek. Deze bleef niet lang, want al snel was daar Mao. Hij ontdeed China van de verduivelde republikeinse dictatuur, en bracht deze het socialisme, de keuzevrijheid en méér foejonghai en zelfs de al schare Peking-eend voor de slavenarbeiders. Mao zou een welvarend paradijs scheppen, en omdat China nu eenmaal een paradijs zou gaan worden, zou niemand weg willen - het was er toch immers perfect, en elders was het gebibber op de rug met geknars der tanden, daar zou niemand heen willen! De Muur hielp dan ook perfect om vluchtelingen tegen te houden om het imperialistische gevaar tegen te houden en de gemiddelde Chinees zodoende de grens te laten zien tussen fout en goed. Echter was daar een probleem: waar de Muur de grens vormde, vormde deze ook een grens voor het deel van China dat zich noordelijk van de Muur bevond en Kameraad Rusland. Kameraad Rusland was eigenlijk niet zo blij met deze muur, want die houdt een deel van de handel tegen, omdat men kennis nam van het verleden (alle Grieken waren immers in de Sovjet-Unie in de ban gedaan): over de Muur komen, of kilometers omrijden om er doorheen te kunnen was geen optie - dat zou gegarandeerd falen. Dit pikte men in het tevens communistische Moskou niet, en men ging debatteren met Peking om het probleem op te lossen. De oplossing kwam echter niet - daarentegen begonnen de relaties tussen China en de Sovjet-Unie zelf op te lossen, tot het dieptepunt in 1962 voorkwam toen de toenmalige Sovjet-leider Nikita Kroesjtsjov weigerde met stokjes te eten, iets dat zijn voorganger Stalin wel deed uit respect en solidariteit. Vooral omdat hij niet eens een poging waagde en met zijn schoen hamerde op de tafel om fatsoenlijk bestek, maakte dit de Chinezen boos - zij voelden zich hartsgrondig beledigd. Dit had tot gevolg dat er woordenwisselingen kwamen, later een paar ruzies, en uiteindelijk gevechten aan de grens omdat China nog steeds weigerde aan de Muur te werken om het probleem van de handel waar het in het begin over ging. De Russen besloten zelfs dan maar in 1969 de Muur zelf deels op te blazen zodat zij er wel weer door konden. De Chinezen waren razend en joegen alles en iedereen weg om daarna alle diplomatieke relaties te verbreken en de Sovjet-Unie nu af te schilderen als vijand. Een indirect gevolg hiervan was dat China nu diplomatieke relaties ging maken met de aartsvijand: de Verenigde Staten.

Toeristische attractieBewerken

 
Wie naar de toiletten wilt, moet eerst de Muur doorkruisen...

Mao was op een gegeven moment ook opgehouden met roken en de deuren richting economische vrijheid gingen op een vrij grote kier staan naar mate de tijd vorderde. Meer mensen werden toegelaten in China (het was immers het paradijs) om hen al het paradijselijke aan te schouwen van China wat er nog van over was, na de Culturele Revolutie, omdat Mao het Terracotta-leger en daarmee al het keizerlijke geneuvel maar niks vond. De Muur stond uiteraard vandaag de dag symbool voor de haat jegens Moskou, maar aangezien de Chinezen er vrij laat achterkwamen dat de Sovjet-Unie intussen Rusland was gaan heten (en er nog 14 andere landen uit voort kwamen) hadden ze de volste hoop erin om de relaties weer goed te krijgen, want vergeving was immers een doodnormale zaak - zo ook in China. De Chinezen begonnen zich ook te schamen voor de Muur, maar omdat de westerse toeristen dat wel mooi vonden (de Muur dan) dachten de Chinezen daar wel een leuk zakcentje uit te kunnen halen. De Muur was lang, en ondanks dat er zich communisme rondom de Muur plaatsvond, was het geen reden voor de Chinezen om deze ook maar neer te halen omdat Oost-Duitsland dat een aantal jaar terug ook maar toestond.

BezighedenBewerken

Enkele bezigheden op de Muur zijn:

 • Lopen;
 • Wielrennen - zeker nu de Muur van Geraardsbergen geschrapt is uit de Ronde van Vlaanderen is de "Muur van China" een zeer aantrekkelijk alternatief;
 • Hardlopen;
 • Wandelen;
 • Snelwandelen;
 • Kruipen;
 • Klimmen. Er is immers genoeg hoogteverschil;
 • Fietssen;
 • Lopen met fietsen;
 • Staan;
 • Eten (vooral het traditionele broodje hondenvlees wordt vaak gegeten op de muur)
 • Kijken;
 • Kaarten;
 • Schaken
 • Rennen;
 • Haasten voor de Chinese politie;
 • Sleetjerijden;
 • Joggen (alleen gedaan door Chinezen in verband met de lokale betekenis);
 • Praten. Het is immers een ondoenlijke gedachte dat iedereen stilzwijgend over de Muur trekt;
 • De behoefte doen (zie afbeelding).

De Muur nuBewerken

 
Artistieke impressie van de Great Firewall.

Op het moment zijn er plannen om de Muur in de brand te zetten, om zo aan de wereld te laten zien hoe geweldig hun Firewall niet is. Ondanks dat er meer mensen China in mogen dan vroeger, wilt dat nog niet zeggen dat China haar inwoners niet wilt beschermen tegen datzelfde gevaarlijke, onveranderde imperialisme dat ze nog lang niet verleerd zijn, de zonderaars! Uiteraard zijn daar diezelfde gevaarlijke, onveranderde, recidiverende imperialisten weer die dat plachten tegen te houden, met succes op het moment. Nog steeds komen er hordes mensen op af waarop Peking zich intussen hardop (zachtonder?) afvraagt of deze "stroom aan Mongolen" niet eens tegengehouden moet worden. Tegenwoordig bestaan er naast pijl en bogen ook straaljagers, waar de Chinese Muur uiteraard een basis kan zijn aan raketten tegen deze vliegtuigen. Geruchten zijn nog altijd geruchten, en dienen ook niet serieus genomen te worden, zeker wanneer ze ontkend worden door de geheime dienst.

Zie ookBewerken


Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad