Colosseum

Het Colosseum was een Romeinse voetbaltempel en polyvalent stadion, dat vooral bekend was als de thuishaven van Romeinse derdeklasser F.C. Fortuna, maar ook vanwege minder populaire sporten als Extreme wagenrennen, MMA gladiator gevechten, en de Olympische winterspelen van het jaar 624.

Het Colosseum. De autowegen zijn rond dezelfde tijd gebouwd.

Het stadion werd in de jaren tachtig (niet 1980 maar 80, dus) gebouwd door Keizer Vespasianus en diens zoon Titus. Hoe zij dit reusachtige bouwwerk met z’n tweetjes hebben kunnen optrekken is nog steeds een mysterie.

BouwBewerken

Door plaatsgebrek was er in het als maar uitbreidende Rome nog geen prestigieuze voetbaltempel gebouwd, en dit terwijl steden als Marsilla, Barcelona, Munchen, Milaan en Alesia al lang over grote stadia beschikten. De Romeinse derdeklasser FC Fortuna, uit de binnenstad van Rome, moest het al te lang stellen zonder thuisstadion, vond keizer Vespasianus, die in zijn vrije tijd arbitter (scheidsrechter) en voetbalfanaticus was.

Er werden plannen gemaakt voor een stadion dat alle andere in de schaduw zou stellen. Rome moest het Mekka van de voetbalsport worden, volgens Vespasianus. Mekka was in 80 AD nog weinig meer dan een gat in de woestijn, dus dat was alvast niet moeilijk te verwezenlijken.

Al snel werd met de bouw van start gegaan. De eerste steen werd geworpen in AD 71, door iemand die ogenschijnlijk nog zonder zonde was. Rond 80 AD werden de deuren geopend voor de eerste wedstrijd in het kader van de “Foedus Pugiles” (Chamions League) – waarbij ongeveer vijfenzestigduizend voetbalsupporters aanwezig waren. Het stadion was volledig uitverkocht. FC Fortuna kreeg 0-10 op z’n donder, wat de keizer niet behaagde. De geheel ploeg werd aan de leeuwen gevoerd, wat meer spectakel opleverde dan de meeste van hun matchen – toen werd er niet zo lacherig gedaan over voetbal als vandaag.

UitzichtBewerken

 
Het uitzicht in het Colosseum toen het net gebouwd was.

Het Colloseum was in haar tijd een hypermodern stadion, voorzien van de meest geavanceerde technologieën:

  • Een uitschuifbaar dak van klamelenhaar tentzeil dat middels een tussenkomst van 300 slaven uitgerold kon worden.
  • De tribunes waren in vakken ingedeeld, om de kans op gevechten tussen de verschillende supportersclans en obediënties te verkleinen. De christenen zaten in een speciaal vak in de catacomben, in afwachting van hun terechtstelling..
  • De grasmat werd dagelijks bemest door dertig olifanten en twee giraffen.
  • De sanitaire voorzieningen waren top – er waren genoeg toiletputten en men kon zijn handen afspoelen met vers rivierwater. Er was zelfs een aansluiting voorzien op de cloaca maximus, die toen helaas nog niet gebouwd was, wat leidde tot verstoppingen.
  • Er waren voldoende Canus Calidus (Hot-dog) kraampjes.

Het stadion bood plaats aan 65.000 toeschouwers. Zelfs 66.000 toeschouwers als men de christenen in de catacomben meetelt. Deze capaciteit werd regelmatig gehaald, vooral bij belangrijke wedstrijden. Daarnaast werden er ook optredens van bekende sterren georganiseerd, die ook vaak voor een uitverkochte kuip zorgden. Een voorbeeld hiervan was het optreden van Britney Spears en Beyoncé in 102 AD. De keizer stak zijn duim omhoog voor Beyoncé, wat betekent dat hij haar likete op Faciem Liber (Facebook). Britney Spears kreeg van de keizer echter een “vind ik niet leuk” en moest het podium zonder hoofd verlaten. Dit had echter geen nadelige invloed op haar latere optredens.

Zie ookBewerken


Dese articola is gescrefe door ene Italiano!

}