Computervirus

Grafische voorstelling van een computervirus.

Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virale infectie gesproken) is een beest dat in je computer zit en aanzienlijk wat schade kan toebrengen. In het ergste geval een blauw scherm des doods. Het is behoorlijk kut, daar doen we dus niet moeilijk over, maar wat je zou kunnen proberen is de politie bellen en een klacht indienen tegen onbekenden wegens vandalisme en nalatenschap van een huisdier. Al is het niet zeker of je verzekering de geleden schade kan dekken. Het beest is besmettelijk, dus niet zomaar te verwijderen met de blote hand. Vermoedelijk zal je bij contaminatie verzocht worden 48 uur preventief in quarantaine te zitten.

GeschiedenisBewerken

Computervirussen hebben een zekere levensloop, gaande van het groeiproces tot het uitroeien van het virus. Het groeiproces gaat om de tijd die een computernerd nodig heeft om passief een virus te ontwikkelen. Dat virus ontstaat dus tussen het stof en de vuile, beschimmelde kousen of oude sandalen op het kamertje. Vervolgens komt het virus tot stand en kruipt het naar een strategische plaats zodat het zo vlug mogelijk verspreid kan worden, meestal in een scanner. Daarna volgt de reproductie. Een virus vermenigvuldigt zich een aantal keren vooraleer het actief wordt. Voor bepaalde virussen vindt vervolgens een activeringsprocedure plaats. Het ogenblik waarop iemand de aanwezigheid van een virus vaststelt, wordt de ontdekking genoemd. Toen was het echter al te laat. Zodra de ontdekking is gebeurd, zullen software-ontwikkelaars trachten de aanwezigheid van het virus vast te stellen. Na deze assimilatie volgt de uiteindelijke uitroeiing (zie Bestrijding).

BestrijdingBewerken

Omdat deze beesten door allerhande elektronica worden aangetrokken, plaats je best ten allen tijde rattenvergif in de buurt daarvan. Het kan best zijn dat het virus immuun is tegen dat soort vergif: er zijn diverse methoden om het beest te vangen door kuilen met pinnen uit te zetten. Er zijn tot slot duurdere geavanceerde technieken met laserverdoving om virussen in de val te lokken.

Indien je een computernerd kunt onderscheppen, zet hem voor het klavier zodat hij een anti-virusprogramma kan schrijven. Maak het hem comfortabel door te zeggen dat ie met de computer mag doen wat ie wil. Als betaling geef je hem maar twee paar spierwitte sportkousen of een cadeaubon van de plaatselijke computerwinkel. Maar wat geeft het ook?

Wijzen van verspreidingBewerken

Zie ookBewerken