Een dartbord voor beginners.

Zo'n pijltje moet in het bord net zoals een bal in het doel moet, da's logisch!
~ Johan Cruijff over Darten

Darten is de vermaarde sport waarbij men pijltjes in een kleurig bord moet gooien. Wie pijltjes uitsluitend met boogjes, en borden uitsluitend met eten associeert, zal baat hebben bij dit artikel. De anderen blijven gewoon verder gooien, want de winnende gooi zit er aan te komen.

Engelse vogelpikBewerken

Het dartspel is omstreeks 1845 uitgevonden door een Engelsman die het niet kon hebben dat in Vlaanderen een exclusieve sport beoefend werd waarbij nauwelijks bewogen werd, terwijl dit type sporten (golf, cricket, snooker) altijd voorbehouden was geweest aan Engelsen. De Vlamingen noemden deze sport "vogelpik"[1] , maar een woord als "dicky bird" wou de anoniemerd niet verbonden zien met een sport, die door zijn beperkte lichaamsbeweging een zekere adel uitstraalde. Hij besloot er een Engelse variant op te maken, en deed daarbij zijn best om de Vlaamse roots zo goed mogelijk te verbergen. Hij hakte een tien meter lange boom om, en haalde daaruit een schijf die hij tegen een muur aanbracht. Op die schrijf bracht hij vakjes aan, naam de bijl waarmee hij de boom had omgehakt, en ging daarmee van op drie meter naar de schijf staan gooien. Nadat hij op één dag achttien keer een nieuwe schijf van de boom had moeten zagen, herinnerde hij zich dat men dat in Vlaanderen niet met een Bijl, maar met een Pijl deed. Pas in 1955 kwam iemand op het idee om de pijlen kleiner te maken. Want ook de afmetingen van de vogelpikpijltjes waren de haastige Engelander ontgaan. Ondanks deze tekortkomingen werd het dartsspel werd spoedig populair, en werd het al gauw geëxporteerd, inclusief naar Vlaanderen. De voor export bedoelde borden waren altijd voorzien van een handleiding in de taal van de geadresseerde, en de vertalingen uit het Engels leverden vaak ware taalkundige juweeltjes op. In antiekzaken kan men nog wel eens een dartsbord vinden waarvan de gebruiksaanwijzing vermeldt:

"Dit bord heeft een ronde vorm en moet opgehangen worden aan een willekeurige muur zonder dat deze op de grond valt."

Het bordBewerken

In tegenstelling tot het originele ontwerp, bevat het moderne dartsbord bord een geheime stof waardoor die miezerige pijltjes er nu wél blijven inzitten. Zolang er met Bijlen en Pijlen gegooid werd had men alle tijd van de wereld om de uitslag te noteren, maar vanaf de ingebruikname van die kleine prikdingetjes had de scheidsrechter een arendsoog en een stenohand nodig om de stand te kunnen bijhouden: die lichte pijltjes vielen sneller uit de massieve boomschijf dan dat ze erin vlogen. Als ze er al in vlogen, want vogelpikkers dartsspelers, zeker die met een pint te veel op kunnen met zoveel zwier de schijf missen, dat ze de ene supporter na de andere lek prikken. Hoewel de stof door de enige en unieke fabrikant (de firma ACME) angstvallig geheim gehouden wordt, neemt men algemeen aan dat het om een speciale lijm gaat, die kleverig genoeg is om de pijltjes een tijdje op hun plaats te houden, maar niet zo hard plakt dat men geweld moet gebruiken om ze uit het bord te krijgen.

RandverschijnselenBewerken

Het bord bevat ook een hele ijzerwinkel, bestaande uit vlijmscherpe ijzeren randen. Een speler die om tartische reden geen punten wil scoren, gebruikt al zijn mikkunst om precies deze uiterst dunne randen[2] te raken, waarna de pijltjes de meest onvoorspelbare richtingen uitgaan. Ook deze tactiek geeft gelegenheid te over om supporters lek te prikken.

HypnoseBewerken

Een tweede functie van de ijzerwinkel is het hypnotiseren van onervaren spelers, die de randen dan ook raken wanneer dat absoluut niet in hun bedoeling ligt. Intussen mikken de meer ervaren spelers naar de rode, groene, zwarte en witte vlakjes waarvan de ijzeren randen ook nog eens de afbakening vormen. Om de zwarte en witte vakjes staan cijfers, en die cijfers zeggen het aantal punten in het vakje. Ze zeggen dat niet luidop, omdat deze sport oorspronkelijk, ondanks de Bijlen en Pijlen, als een discreet tijdverdrijf bedoeld was. Uiteindelijk was er sprake van een achterwaartse evolutie, waarbij het nobele darts een cafésport werd, net als het Vlaamse origineel. Maar de cijfers blijven hun taak in stilte, zelfs enigszins hooghartig op de spelers neerkijkend, uitoefenen.

 
Een romantische weergave van de Engelsman die darts afkeek van het Vlaamse vogelpik

PuntenBewerken

De cijfers, die zoals gezegd de punten aangeven, staan op een zwarte rand rondom het bord, en daar mag je niet gooien. Of liever: daar gooien levert geen punten op, alleen ingehouden afkeuring vanwege de daar verblijvende cijfers.

PuntenBewerken

Waarvoor je wél punten krijgt is voor het gooien in de kleurige vakjes, en voor het aandragen van bier. Het grootste puntenaantal op het bord is 20, en een rondje bier voor de spelers levert 50 punten op. Sommige deelnemers winnen zo wedstrijden zonder één pijltje te gooien: zij voeren alle deelnemers dronken, en winnen op punten. Haarklievers beweren wel eens dat het in een dergelijke wedstrijd altijd om punten te doen is, maar die kennen de finesses van het spel niet. Dergelijke vitters kunnen massa's punten verdienen door thuis te blijven. Voor de fijnproevers dient nog gezegd dat de rode en groene vlakjes aan de buitenkant het dubbele geven van de score van zo'n zwart of wit vlak.

Meer puntenBewerken

De rode cirkel in het midden is evenveel waard als een rondje bier: 50 punten. De diameter van deze cirkel geeft het niveau van het spel weer: beginners gooien gewoon naar een rode schijf van 2 meter doorsnee. Die eilanders van over de plas noemen deze cirkel "bull's eye" ofte "stierenoog", omdat die oorspronkelijke anoniemerik in het midden van zijn allereerste bord het bloeddoorlopen oog meende te herkennen van de stier die hem in zijn prille jeugd eens achternagezeten had. Tijdens zijn eerste spel gooide hij zijn Bijlen zó woest en zó snel na elkaar, dat er van het "stierenoog" en de hele schijf na luttele seconden slechts splinters overbleven. Omdat hij de volgende schijven van de boom zaagde aansluitend op de plaats waar de eerste schijf had gezeten, duurde het een poos (en heel wat schijven) eer hij een oogloos bord had. Maar sindsdien sprak hij nog uitsluitend over dat stierenoog, en de uitdrukking bleef

Meeste puntenBewerken

Het hoogste totaal dat met een reglementair aantal pijltjes kan gescoord worden is 150, al zijn er virtuozen die meer halen. Dat doen zij door middel van de Robin-Hoodworp, waarbij een pijltje niet in een kleurig vakje, maar in de onooglijk smalle achterkant van een ander pijltje terechtkomt, wat de score verdubbelt. Wie erin slaagt om punten te scoren door vanop de reglementaire plaats, door het raam, de rode cirkel van het dartsbord van een naburig café te raken, verdrievoudigt zijn score. In theorie kan zo iemand ook daar de Robin-Hoodworp toepassen, maar zulks is nog nooit gebeurd: alle tot nu toe ondernomen pogingen hebben slechts tot bloedvergieten geleid. Lek geprikte supporters, precies.

De pijltjesBewerken

De omschakeling van Bijlen naar Pijlen, en vandaar naar pijltjes, ging gepaard met de nodige technologische aanpassingen. Kleine pijltjes hebben te weinig gewicht om te weerstaan aan de in een café altijd aanwezige tocht, en kunnen zelfs door diep ademhalen uit hun oorspronkelijke baan gehaald worden. Daarom besloot men de houten miniatuurpijlen te verzwaren met metaal (lood, ijzer, koper of goud, al naargelang het niveau van het spel en de welstand van de herbergier), en ze een even sierlijk als doeltreffend pluimstaartje te geven. In den beginne kostte dat aan een massa eekhoorns, die hun pluimstaart om precies dezelfde reden gebruiken, hun staart, totdat men de staart begon te stileren, en men de in twee wereldoorlogen opgedane ervaring met vliegtuigbommen toepaste. Engelsen noemen dit staartje een "flight", maar dat moeten zij weten: we kunnen die kereltjes niet eeuwig bij het handje houden. In tegenstelling tot de Royal Air Force wordt bij dartspijltjes[3] papier gebruikt voor de staart in plaats van metaal, omdat een dartspijltje na gebruik keurig en plaatsbesparend moet kunnen worden opgeborgen. Vliegtuigbommen hebben dat nadeel niet. De staartjes kunnen dan ook heel eenvoudig verwijderd worden, en opgevouwen. Het plaatsen van de staartjes is een boeiende gebeurtenis, waarbij men de gelegenheid krijgt om de beginner van de expert te onderscheiden, wat een eventuele pronostiek van het komende spel ten goede kan komen. Kort uitgelegd gebeurt er dit:

 • de expert monteert zijn staartjes zó snel, dat het lijkt alsof ze er altijd al in gezeten hadden;
 • de beginneling verfrommelt zijn staartjes, of snijdt er zijn vingers aan, allebei tijdens driftige pogingen om ze in de daartoe voorziene flinterdunne gleufjes te krijgen;
 • de bemiddelde speler laat zijn staartjes door iemand anders monteren. Het verdient veel aanbeveling om bij deze speler in de buurt te blijven, aangezien hij waarschijnlijk op punten zal spelen, en dus een massa rondjes bier zal geven.

WedstrijdBewerken

Bij darts wordt onderscheid gemaakt tussen "spel" en "wedstrijd". Het verschil is subtiel:

 • bij een spel worden de punten opgeteld bij een score die vanaf 0 vertrekt, en mikt men niet alleen naar het bord, maar ook naar het hoogste aantal punten;
 • bij een wedstrijd worden de punten afgetrokken van een score die vanaf 501 vertrekt, en mikt men niet alleen naar het bord, maar ook naar het laagste aantal punten.

Het spreekt vanzelf dat de meeste spelers tijdens hun eerste wedstrijd een gigantische ontgoocheling oplopen, wanneer blijkt dat zij wél met de meeste punten, maar niet met de beker naar huis gaan.

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Darts (sport).

Beroemde spelersBewerken

 • Mack the Knife. Werd ontslagen uit het circus waar hij werkte als messenwerper, omdat hij steevast middenin de jongedame gooide in plaats van er rond. Werd na enige vermaningen definitief gediskwalificeerd omdat hij messen gooide in plaats van dartspijltjes. Kwam aan zijn einde toen hij woedend een mes gooide naar een dartskampioen, deze miste en er een pijltje van terugkreeg. De kampioen miste niet.
 • Robin Just Robin. Beweerde een afstammeling te zijn van Robin Hood, en zodoende rechten te kunnen laten gelden op de benaming "Robin-Hoodworp". Werd nooit serieus genomen, maar was een welkome attractie tijdens dartswedstrijden omwille van zijn strakke rode pakje, zijn panty's en zijn lief snoetje.
 • Dart vader. Was ongetwijfeld een van de grootste en veelbelovendse darters ooit, helaas is hij niet meer welkom op darttoernooien omdat hij zou valsspelen en de pijltjes met een zogenaamde "kracht" op de goede plek krijgen. Dat waren helaas ook weleens de hoofden van mensen die het niet met hem eens waren. vermoedelijk droeg dit bij tot dart vader's verbod op darttoernooien. Zo teleurgesteld door dit verbod wist hij niet meer wat hij met zijn leven aanmoest en heeft hij zich aangesloten bij de "dark side"

Zie ook:Bewerken

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
29 juli 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


NotenbalkBewerken

 1. Zo noemen zij deze sport ook nu nog. Ter attentie van antropologen die zich aan de Vlaamse volksmens wagen, en ter voorkoming van pittige misverstanden, dient hier te worden vermeld dat het woord wordt uitgesproken als "vogelpik", met het accent op de laatste lettergreep dus. Het is maar een weet.
 2. Ah jaaaaa! Anders zouden ze niet vlijmscherp zijn!
 3. Diezelfde Engelse wijsneuzen beweren dat het woord "dartspijltjes" een pleonasme is, maar die bemoeizucht typeert hen. Prrrrt!