De Erotische Avonturen van Pinokkio

De Erotische Avonturen van Pinokkio
De Erotische Avonturen van Pinokkio

It's not his nose that grows

Genre: Natuurfilm, Educatief
Hoofdrollen: Alex Roman, Dyanne Thorne
Land van herkomst: Italië
Waardering: Ster.pngSter.pngSter.pngSter.pngSter.png
Kijkwijzer: Kijkw5.pngKijkw8.pngKijkw8.png
Zou Voldemort het kijken? Ja


De Erotische Avonturen van Pinokkio (Italiaans: Le Avventure Erotiche di Pinocchio, 1969) is een film geproduceerd in het meest amoureuze land ter wereld, die het levensverhaal van Pinokkio vertelt. De film geldt als het neusje van de zalm in haar genre en is zelfs de meest succesvolle bioscoopfilm ooit gemaakt. Met name in Italië, Nederland, België, het Romeinse Rijk en Griekenland was men vol lof over dit staaltje cinemakunst. In het verhaal wordt de hele geschiedenis nagespeeld en zien wij hoe Pinokkio worstelt met dilemma's waar iedereen mee te maken krijgt, zoals de seksuele relatie met zijn schepster en laat Pinokkio zien dat hij ondanks alles toch uit het juiste hout gesneden is.

PlotBewerken

  PAS OP!
ALS JE TEVEEL VAN HET VERHAAL LEEST WIL JE DE FILM MISSCHIEN NIET MEER ZIEN!


Het verhaal begint als Gepetta, een alleenstaande vrouw, besluit om, nadat ze de opblaaspoppen van lucht zat is, een pop van hout te maken en ondanks de krakkemikkige kwaliteit van het hout dat er in Italië aan de bomen groeit, weet ze er toch wat moois van te maken. Ze is erg trots op haar creatie en wenst dat de pop tot leven komt. Een goede fee besluit om wat voor reden dan ook de wens te vervullen en zo wordt Pinokkio geschapen.

Het begint allemaal wat hulpeloos voor Pinokkio wanneer hij in zijn jonge jaren door iedereen uitgelachen wordt om de eigenaardigheden van zijn houterige lichaam. Hij weet een reusachtige slang te laten barsten van het lachen om de grootte van zijn snufferd, die op onverwachte momenten ineens begint te groeien. Dit soort situaties leiden bij Pinokkio tot schaamrood op de lippen. Dom dat Pinokkio is, laat hij zich vervolgens bij de neus nemen door als vos en een kat verklede acteurs en belandt hij in de gevangenis voor sodomieondeugdzame praktijken met dieren.

In de gevangenis laat Pinokkio zijn neus aan de goede fee zien, die bereid is hem te helpen. Pinokkio vraagt aan de goede fee: "Hoe komt het dat telkens als ik opgewonden raak, mijn sikkel begint te groeien?" De fee antwoordt: "Eh, je neus groeit elke keer dat jij een leugen vertelt, als je dat bedoelt." "Toch heb ik nog een vraag", zei Pinokkio, "Zou u van mij niet ... nou ja je weet wel ... een echte jongen kunnen maken?" De fee antwoordt: "Sorry Pinokkio, maar ik denk dat je daar nog niet rijp voor bent. Je zult eerst nog wat ervaring op moeten doen. Bewijs dat je avontuurlijk, onzelfzuchtig en dapper bent en op een dag zul je een echte jongen worden."

 
Pinokkio krijgt de smaak te pakken en leert dat een groeiende neus ook zijn voordelen heeft.

Na een tijdje gezeten te hebben, komt Pinokkio weer op vrije voeten en al snel komt de eerste kalverliefde op gang. Pinokkio krijgt de smaak te pakken en ontwikkelt een neus voor avontuurtjes. Uiteindelijk leert hij dat een groeiende neus ook zijn voordelen heeft.

Vervolgens komt Pinokkio op speeltjeseiland, maar leert dat je van spelen met jezelf doof en blind wordt, acne krijgt en in een ezel verandert. Pinokkio leert zijn lesje voor het te laat is en maakt vrienden met Lampepit met wie hij in een gulle bui zijn lolly deelt.

 
Pinokkio deelt een lolly met Lampepit. Tenminste zo ziet de scène eruit in de gekuiste Amerikaanse remake.

Uiteindelijk bewijst Pinokkio ook zijn dapperheid wanneer hij in contact komt met een veelvraat van een walvis, die het een en ander opslokt. De goede fee is hiermee bevredigd en besluit Pinokkio's wens in vervulling te brengen. Zodoende kan Pinokkio een lange neus maken naar andere sprookjesfiguren en krijgt het verhaal een happy ending.

OntvangstBewerken

De film was een daverend succes. Alleen al in Nederland zijn er 11 miljoen kaartjes gekocht. De videoverkoop bedroeg 7 miljoen exemplaren, de DVD met vele extra's twee keer zoveel. De meeste filmcritici roemen de originaliteit van de titel, het sterke plot, de wisselende verhaallijnen en de mise en scene. Een recensent van de telegraaf zegt dat hij lang en hard genoten heeft van het verhaal. Een andere recensent van het AD gaat er dieper op in en zegt: "In dit verhaal leren we Pinokkio van een hele andere kant kennen: zo zien we niet alleen zijn voorkant en achterkant, maar ook zijn onderkant." Alleen de Azijnbode haalde zoals altijd haar neus op en liet in haar recensie weten dat ze de beginscène waarin Gepetta een grote bos hout voor de deur heeft te houterig vond. Het succes van de film wordt uiteindelijk verklaard doordat het (anders dan je bij zo'n titel zou verwachten) niets anders is dan een goedkope pornofilm en als er iets goed aanslaat is het dat wel natuurlijk en daar is geen woord aan gelogen.

Amerikaanse remakeBewerken

Zoals altijd hebben de Amerikanen er een remake van gemaakt met veel te veel speciale effecten. Bovendien zijn alle naaktscènes verwijderd om de film een jeugdiger kijkwijzeradvies te kunnen geven. De remake werd geprezen door anti-rokers om de afwezigheid van sigaren en door het Vaticaan om de afwezigheid van LGBT-elementen. Verder is iedereen het er over eens dat het origineel beter is.

Zie ookBewerken

LinksBewerken