Dendermonde

Dendermonde (Engels: Termonbarry) is een stad in de Belgische provincie Waasland, gelegen in de driehoek Gent-Brussel-Leuven-Antwerpen. Het is de hoofdplaats van het arrondissement Dendermonde, maar dat boeit niet. Dendermonde ligt aan de monding van de Dender in de Noordzee en telt 43.000 inwoners.

Dendermonde
Plaats in In de Vleunders
Vlag van Dendermonde
Vlag van Dendermonde
Basisgegevens
Motto Lang leve de vrijheid!
Land In de Vleunders
Inwoners 42.006
Politiek Regering van Lopende Zaken
Portaal  Portaalicoon Plaats

GeschiedenisBewerken

 
Gedetailleerde kaart van Dendermonde periode 1649 - 2021.

Op de Zwijvekekouter werden twee Gallo-Romeinse brandrestengraven gevonden. Christus zou de dader geweest zijn.

Otto, u kent hem vast wel, had Dendermonde gebouwd op een hete zomerdag in de schaduw van een burcht omdat hij in alle koelte zijn werk wou verrichten. Die burcht had een woonkamer en een zetel, waar de man even kon pauzeren van het vermoeiende labeur. In 1233 kon het hem niks meer schelen en Otto beschouwde zijn bouwwerken als voltooid. De naam werd het eerst vermeld in een oorkonde Reinaerd de Thenremonde uit 1087[1] en kreeg stadsrechten in 1234. Haha: 1-2-3-4!

In 1572 werd Dendermonde door de Hollanders veroverd, maar kort daarna door de Spaanse troepen (die zo lief waren om de stad van die lelijke kaaskoppen te ontdoen) ingenomen en geplunderd.

Vervolgens kreeg Lodewijk XIV een nieuw vestje, dat hij gekocht had in de stad, maar hij moest dit vaarwel zeggen bij de overstromingen in 1667, waarbij het vestje helemaal onder de modder zat. Een halve eeuw daarna kreeg de stad te lijden van de bezetting door de troepen van de Franse koning Lodewijk XV, die zijn vader wou wreken omwille van het vestje.
De havenbedrijvigheid en de talrijke religieuze gebouwen typeerden het centrum binnen de stadspoorten en omwalling, waarvan...

Ja, nou? Maak de zin af!
~ Kapitein Overduidelijk

Ik was even de rode draad kwijt... volgend tijdsaspect.
~ Oncyclopedia

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd de helft van de huizen in het stadscentrum verwoest, toen het Duitse leger brand stichtte. Wegens zijn vroegere functie van vesting - en garnizoensstad en catastrofe van 1914 is Dendermonde, ondanks zijn gunstige ligging, niet uitgegroeid tot een industriecentrum. In de tweede helft van vorige eeuw werden belangrijke openbare werken uitgevoerd, zoals het dempen van de Oude Vest (een middeleeuwse gracht), het aanleggen van de Noordlaan, een tweede brug over de Schelde (Vlassenbroekbrug) en het omleggen van de Dender buiten het stadscentrum.

In 1942 werd de stad door Adolf Hitler in puin geschoten. Hij had het gemunt op de Joden en hun bedrijvigheid.
In 1943 werd de stad door Churchill in puin geschoten. Hij had het gemunt op de Duitsers die bezig waren met het verdrijven van de Joden.
In 1944 werd de stad weer door Churchill in puin geschoten, terwijl deze keer het doelwit Aalst was. Een misser, naar verluidt.
In 1945 werd de stad door de geallieerden bevrijd, hoewel er geen volk meer over was.

Tijdens de fusies werden de volgende gemeenten toegevoegd: Appels, Peer, Appelsien, Citroen en Den Schonen Hoek.

ToerismeBewerken

BezienswaardighedenBewerken

De Grote Markt met zowel middeleeuwse panden als herenhuizen in neotraditionele stijl werd volledig autovrij gemaakt, heraangelegd en in juli 2004 plechtig in gebruik genomen door talloze carnavalsfeesten die op hun beurt het vuil opstapelden. Een bronzen palmboom met de naam "Coconut voor Dendermonde" werd een jaar later aan het geheel toegevoegd, wat prachtig in harmonie leeft met de rest van de middeleeuwse architectuur.

Het stadhuis in gotische stijl met Belfort werd in de 14de-eeuw gebouwd als lakenhalle: een hal met lakens. De Belforttoren werd in 1999 niet erkend als Werelderfgoed, wel mooi geprobeerd[2]. Het Vleeshuis uit 1461 met een hoektoren is een andere blikvanger op de Grote Markt, maar natuurlijk heeft men nog mooiere en andere torentjes. Het herbergt het Oudheidkundig Museum met een collectie waarbij de nadruk ligt op de folklore van de stad; het feesten en pintelieren tijdens de carnalvalsfeesten uiteraard. Er is bovendien ook aardewerk uit de Gallo-Romeinse periode, die Christus mee zou laten opbranden hebben en vele voorwerpen uit de middeleeuwen en de 16e eeuw die niet zo boeien. Ook fossielen en een volledig skelet van een mammoet (28.000 jaar oud) zijn er te bewonderen[3].

Andere bezienswaardigheden zijn:

De overige monumenten:

FietsroutesBewerken

TriviaBewerken

  • België gaf één keer een postzegel uit met het stadhuis van Dendermonde met een waarde van 65 cent, sindsdien werd dat nooit meer terug gewijzigd. Bij een deel van die postzegels was er iets misgelopen; het stadhuis stond er omgekeerd op. Om de drukfout recht te trekken, besloot de stad Dendermode het stadhuis om te bouwen zodat het wel op de postzegel leek.
  • Elke avond, om zeven uur stipt, verzamelt een groep van uitverkoren dendermondenaars op de oever van de Dender, om met een middeleeuwse katapult een lading rotte ajuinen over het water te schieten. Dit om de minachting voor de naburige stamhoofden van Aalst levend te houden. De ajuinen komen echter nooit verder dan de enclave Oudegem, een dorp aan de andere kant van de Dender. Dit dorp, een vroegere chique buitenwijk van Aalst, werd in 1972 door een aardverschuiving 10 kilometer noordwaards verplaatst, in de richting van Dendermonde. Talloze pogingen van de VN om het gebied te ontruimen en de bevolking terug te drijven naar hun oorspronkelijke habitat bleken zinloos, want ze waren allen al door de slechte dorpsgeur van Dendermonde omgekomen.

BronnenBewerken

  1. Men weet niet zeker of het gaat om Reinaert de Vos of een andere.
  2. Er zijn hopen andere mooiere torens dan dit...
  3. Found in Asia

Zie ookBewerken