Diest is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad telt ruim 20.000 inwoners, die Diestenaren worden genoemd. Diest ligt langs maar soms ook in de rivier de Demer.

Diest
Plaats in België
De vlag van Diest
De vlag van Diest
Basisgegevens
Motto Ich zei Jeanne, doet eens jam op mijn bookes, en legt me'n onderbroek gereed mé karookes!
Provincie Vlaams-Brabant
Land België
Oppervlakte Variabel; krimpt in de winter, zet uit in de zomer
Inwoners Een stuk of tienduizend
Politiek Pogingen tot politiek zijn ondernomen
Portaal  Portaalicoon Plaats


Dat zijn toch geen kasseien!!!
~ Inwoner van Aarschot die het begijnhof bezoekt

Ik loop in Diest rond. Ik loop in Diest rond. Ik loop in Diest rond. Ik loop in die stront. Ik loop in die stront... Hé!
~ Iemand die zonet is beetgenomen door iemand zonder humor.

GeschiedenisBewerken

EtymologieBewerken

Diest had tot in het jaar 145 geen naam. Toen kwam Ambiorix er echter voorbij die op zoek was naar een bruid. Hij zag een deerne en riep luidkeels Die-ist! Vanaf die dag kreeg de stad haar naam. Ambiorix huwde haar nog dezelfde dag. Na het trouwfeest nam zijn kersverse bruid mee naar Tongeren, alwaar hij een goed betaalde job had.

MiddeleeuwenBewerken

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Diest.

Vanaf de middeleeuwen begon het kleine gat langzaam maar zeker uit te groeien tot een stadje. Dat kwam omdat een aantal brouwers begrepen hadden dat het demerwater uitzonderlijke verontreinigingen bevatte, die zich prima leenden tot het brouwen van bier. Ook groeide er op de omliggende velden vlas dat uitermate geschikt was om gordijnen van te maken. En aldus kwamen er van heinde en verre de beste gordijnenmakers van het rijk afgezakt. In de vijftiende eeuw echter kwamen er een aantal plunderende negers legers langs die de stad belegerden en al het eten opaten. Om van het bier nog maar te zwijgen!!! In 1529 kwam er ook nog een Hollands leger langs, maar hun caravan reed lek en omdat er nog geen rubberbanden waren uitgevonden, zijn ze maar gebleven. Daarom dat Diest ook een oranjestad is.

Moderne tijdBewerken

Diest is thans een bruisende centrum in de Demer.

BezienswaardighedenBewerken

 • De Sint-Sulpiciuskerk in bruine ijzerzandsteen, gebouwd in de demerstijl, typisch voor de streek. De kerk dateert uit de 13de-14de eeuw. De toren is nooit afgewerkt want het geld was op.
 • Het Begijnhof. Bekend om zijn uitermate slecht aangelegde kasseien. Dat is de schuld van de bewoners van Aarschot die er al hun afval dumpten.
 • De Ezeldijkmolens aan de oevers van de Demer, waar de film "bridge over river Demer" werd opgenomen.
 • Het geboortehuis van Sint-Jan Berchmans, een lokale Christelijke held.
 • De Citadel, een versterkte burcht die dienst doet als ruine. Vroeger werden hier paratroepers in gekweekt, die vervolgens naar Afrika emigreerden.
 • Het grote moeras van Webbekom. Geboorteplaats van Kermit.

CulinairBewerken

Diest is zonder twijfel het Culinaire mekka van België! Behalve het heerlijke gildenbier, worden hier bijzonder lekkere pannenkoeken gebakken. Dat gaat zo: men klutst 15 eieren, voegt vervolgens fijngehakt onkruid toe, en dan bakt men dit tot gifgroene pannenkoeken. Deze zogenoemde kruidkoeken zouden erg gezond zijn en vroegtijdig haarverlies voorkomen. De koningin van Holland komt hier soms ook, maar ze verkiest toch liever poffertjes.

 
De carnavalstoet in Diest.

CultuurBewerken

Pogingen tot cultuur mislukken hier steevast. Behalve als men die gifgroene kruidkoeken bakt, want dan is het feest!

EvenementenBewerken

 • Carnavalstoet: op de dag van carnaval.
 • Diest heeft sinds enige tijd ook een groot muziek en dance-evenement op het provinciaal domein, namelijk het Lunafest. Niet te verwarren met de Draculatocht.
 • Een jaarlijks terugkerend evenement is dus de Draculatocht. Een jaarlijks griezelfeest omstreeks Halloween waarbij een groep mensen zich verkleden als spook. Vervolgens laten die spoken een heleboel wandelaars de pleuris schrikken. Dit alles onder het waakzame oog van graaf Dracula, die sinds 1999 in Diest is komen wonen.

MuseaBewerken

 • Het stadsmuseum "Hofstadt". Niet verwarren met Guy Verhofstadt, de konijnenkweker.
 • Het cultuurcentrum Begijnhof.
 • Het Congomuseum van de paterkes.

PolitiekBewerken

Dat valt allemaal nogal mee! Niet meer onkunde dan elders!

WegenbeleidBewerken

Inversie van de rijrichtingen binnen de stadskern is een regelmatig terugkerend probleem. Hierdoor soms ook spookrijders.

GeborenBewerken

 • Helena Van Diest. Echtgenote van Ambiorix.
 • Kermit. Kikkerachtig verschijnsel dat na de oorlog emigreerde naar de Verenigde Staten.