Drenthe

Drenthe is een Nederlandsche provincie. Dat wil nog niet zeggen dat de Drenthenaren Nederlanders zijn, of dat ze er Nederlands zouden praten. Hun aard is namelijk net zo stug en terughoudend als het landschap waar ze uit de kool komen. Doordat men in een grijs verleden een hoge muur om de provincie heeft gebouwd, is er sindsdien nooit meer iets van hen vernomen, zodat men nauwelijks meer kan inschatten hoe ze eruit zien of wat voor taal ze praten.

Door de geisoleerde ligging is Drenthe de enige plek in de westerse wereld (op Zweden en Denemarken na), waar nog kabouters leven.

BevolkingBewerken

 
Dé Drentse muur met de Douane. Alleen kabouters en niet-Nederlands-sprekende Nederlanders toegelaten.

(Soort van) MensenBewerken

De Drenthenaren stammen af van de Vikingen en daar zijn ze trots op. De bevolking is oorlogszuchtig, open, spiritueel, deemoedig, gul tot op het spilzieke af, erg op hun uiterlijk om niet te zeggen ijdel, onbevooroordeeld en in het algemeen niet bang voor honden. Ook houden ze ervan om met rust gelaten te worden, om de katjes in het donker te knijpen en om een blokje om te gaan voordat ze gaan slapen. De mannen zijn er over het algemeen mannelijk van aard en gestalte en de vrouwen in dat opzicht wat minder.

KaboutersBewerken

De in Drenthe woonachtige kabouters zijn ver onderontwikkeld in vergelijking met de rest van de Drentse bevolking. Aangezien het feit dat de kaboutertjes met erg weinigen meer zijn, en er dus veel incest voorkomt zijn ze op zoek naar mede-kabouters. Er is vernomen dat kabouters een aanvalsplan voor IJsland hebben, want daar schijnen ook kabouters te leven. De eerste verkenning van het IJsland-Offensief was vermoedelijk op maandag 6 mei 2008.

GeografieBewerken

Drenthe ligt in het noordoosten van Nederland. 90 % van de provincie bestaat uit toendra, door de inwoners zelf "heide" genoemd. De omstandigheden waren hier altijd bar, en daarom zijn Drenthenaren het enige volk op aarde dat zijn kinderen bij gebrek aan beter turf te eten geeft. Iedere zomer ontstaan er grote branden op de toendra, zogenaamde ondergrondse vuurtjes. De Drenthenaren zijn eraan gewend en dragen allen vuurvaste klompen.

GeschiedenisBewerken

In de 5e eeuw na christus bouwden de Drenthenaren een grote muur om de hele provincie, zodat ze beschermd waren tegen de invasies van Friezen, Grunners en Visigothen. Uiteindelijk kropen de eerder genoemde volken onder de muur door en werd een groot deel verwoest. Er zijn echter nog kleine stukjes muur over: de zogeheten hunnebedden. Deze overblijfselen van de Drenthse Muur wordt als 1 van de zeven wereldwonderen beschouwd en heeft ertoe bijgedragen dat Drenthe zich in een bijna volkomen isolement kon ontwikkelen.

In de 16e eeuw zuchtten de Drenthenaren hevig onder het juk van de Katholieke kerk, die iedere drenth (terecht) beschouwde als ketter, heks en zwart-magier. Dit juk werd afgeworpen onder leiding van Bart van Assen, die de "bruun' bonenrevolutie" ontketende, wat het voorspel zou zijn voor de Beeldenstorm, die als een allesvernietigend vuur door de moderne wereld vloog en het einde van de middeleeuwen inluidde.

In alle Nederlandse provincieoorlogen is het de provincie Drenthe altijd gelukt om de neutraliteit te bewaren, zodat waar de andere provincies elkaar van tijd tot tijd terug naar de middeleeeuwen brachten, Drenthe in alle stilte uit kon groeien tot de rijkste en welvarendste provincie van Nederland.

Ook tijdens de tweede wereldoorlog, waar alle provincien aan meededen, heeft Drenthe getracht neutraal te blijven. Vanwege het onherbergzame terrein waren Duitse soldaten angstig om voet te zetten op Drentse bodem. Toch zijn er enkele verspreidde Duitse vestigingen waar tot de dag van vandaag strijd wordt geleverd tegen de Duitse bezetters. De Drentenaren hebben deze locaties belegerd en afgesloten van iedere manier van communicatie. Dit leidt er toe dat er minimaal 100 (inmiddels bejaarde)Duitse soldaten ingegraven zitten in de bossen van Drenthe. Dagexcursies om ze te bekijken zijn te boeken bij lokale VVV kantoren.

VeenkoloniënBewerken

 
Aardappels zoals wij ze willen hebben!

Op de barre Drentsche spookgronden wil niets groeien, maar aan het begin van de industriele revolutie kwam er een grote vraag naar brandstoffen. De grote brandbaarheid van de Drenthse bodem bleek een lucratieve handel en met karrevrachten en scheepsladingen werd afgegraven grond ge"exporteerd en zobereikte de provincie een grote rijkdom, die duurde tot de 1e grote energiecrisis. Hoe die energiecrisis ontstond weet niemand, plotseling was hij daar en de aarde (turf) was plotseling niets meer waard. De bevolking werd in armoede gedompeld en moesten hun kinderen weer turf te eten geven. Een plant uit de nieuwe wereld bleek echter wel op de half afgegraven Drenthse grond te gedijen en dat was de aardappel (Later ook de Papaver). De aardappel werd van overheidswege overal aangeplant en aan de beolking te eten gegeven. Door een fout van een ambtenaar, die Patat vor Tomaat aanzag, stierf tachtig procent van de bevolking aan aardappelbesvergiftiging. Erg sneu.

Economie/exportproductenBewerken

  • Boter en Tabakssmokkel;
  • Papaverteelt. Officieel dient de papaver om de grond weer vruchtbaar te maken, maar er gaan geruchten dat ze met het sap van de slaapbollen de Taliban in Afghanistan financieren;
  • Het voornaamste exportprodukt is bedden. Ze verkopen hun bedden over de hele wereld, en wat niemand weet is dat hun bedden na verkoop langs krachtlijnen in de aarde terugkeren naar hun oude plek.
  • Turf
  • Grote stenen
  • Zandbakkenzand. Dit zand, dat bij kinderen zeer geliefd is als basismateriaal voor zandbakken, ontstaat in Drenthe op mysterieuze wijze wanneer men de turf en/of heide weghaalt.

De skriever van deze artikel kömp uut 't oosten van 't laand!

}