Drogredenering

RotondeLR.GIF

Een drogredenering is een redenering die volledig juist is. Dat moet wel, want anders klopt deze pagina ook niet meer. Kenmerkend van een drogredenering is dat wetenschappers en vakdeskundigen vaak toch nog wel een mogelijkheid zien om de redenering in twijfel te trekken omdat deze geregeld niet sluitend lijkt, maar uiteindelijk, zoals Plato bij zijn uitvinding van de drogredenering in zijn boek Euthydemus en diens leerling Aristoteles in zijn werk De sophistici(s) elenchi(s) al stelden, toch waar lijkt te zijn en als zodanig ook is. Drogredeneringen zijn vaak eenvoudig en niet erg lang, waardoor ze voor "het gewone volk" te begrijpen zijn.

Voorbeeld van een drogredeneringBewerken

 
Over een drogredenering kan je nadenken tot je versteent.

De informatie op Oncyclopedia klopt altijd, want hij is vrij te bewerken en honderden mensen dragen bij aan Oncyclopedia.

Critici, vooral Wikipedianen, zullen stellen dat dit niet noodzakelijkerwijs waar hoeft te zijn, omdat al die mensen ook fouten in de artikelen kunnen maken. In de praktijk blijkt echter dat fouten vaak door anderen worden opgemerkt en verbeterd, waardoor fouten doorgaans binnen enkele maanden worden hersteld.[1]

Nog een voorbeeld van een drogredeneringBewerken

Een rode link verwijst naar een pagina die niet bestaat. Bestaat een pagina wel, dan is de link blauw.

Critici, vooral kunstenaars, zullen stellen dat het altijd mogelijk is om door middel van extra code een link rood te kleuren, ook al bestaat een pagina wel. Wat voor code dit dan zou moeten zijn, weet niemand te vertellen. Algemeen mag worden aangenomen dat als niemand van deze kennis op de hoogte is, het blijkbaar ook niet zal kunnen. Derhalve verwijzen rode links naar niet-bestaande pagina's, en blauwe links naar wel-bestaande pagina's.

Onder sommige bevolkingsgroepen wordt bovendien gesuggereerd dat in dit voorbeeld niet uitsluitend naar wiki-pagina's wordt verwezen, en dat andere wiki-software dan MediaWiki andere kleuren gebruiken. Zo zou bijvoorbeeld DokuWiki groen gebruiken voor wel-bestaande pagina's.[2] Bovendien suggereren diezelfde deskundigen dat niet-wikisites geen datebase hebben met daarin welke site wel of niet bestaat en linken zij alle pagina's, bestaand of niet bestaand, in blauw. Volgens het Internationale Decreet van Webkleuren bestaat er een officiële Internationale Standaard van Rode en Blauwe Links waaraan iedere webmaster zich dient te houden, waarin bepaald is dat wel-bestaande pagina's te herkennen moeten zijn aan een blauwe link, en niet-bestaande pagina's aan een rode, om hiermee het klikken op "dode" links te voorkomen. En dat niet-wikisites geen datebase ter beschikking hebben is onzin, kijk maar naar Google, dat is ook geen wiki-site maar heeft wel degelijk een enorme datebase ter beschikking.

Nog een paar snelle voorbeeldenBewerken

 
In het Verre Oosten kent men ook driedimensionale drogredeneringen.
  • Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons Gesteld wordt dat er ook een neutraal standpunt kan bestaan. Neutralen zijn echter doorgaans een sta-in-de-weg en dus tegen ons.
  • De zon komt altijd op nadat de haan gekraaid heeft, dus de zon komt op ómdat de haan kraait Gesteld wordt dat het eerder andersom moet zijn, dat de haan kraait omdat de zon opkomt. Feit is echter dat de haan moeilijk de zonsopkomst kan voorspellen en ook niet de berichtgevingen in de krant daarover kan lezen. Dus de haan kraait maar wat, en daar wordt iedereen wakker van, ook de zon.
  • De spelling is 'stropop' en niet 'stro-pop', want 'stropop' levert de meeste treffers op Google. Gesteld wordt dat enkel het feit dat stropop meer resultaten oplevert dan stro-pop, niets zegt over de juistheid hiervan, omdat het een andere betekenis kan hebben of veel mensen het woord verkeerd gespeld op hun website kunnen hebben staan. Echter, Google heeft een ingebouwde spellingscontrole in Gmail en Google Docs, dus Google heeft wel degelijk gelijk wat spelling betreft.

VoetnotenBewerken

  1. Zo is in de praktijk over het algemeen wel het geval, er is in elk geval nog nooit opgemerkt dat een fout is blijven staan.
  2. Op wiki.autouniv.nl is een voorbeeld te zien van een DokuWiki-site die afwijkt van de Internationale Standaard der Rode en Blauwe Links, opgezet door wetenschappers van de Autonome Universiteit louther en alleen om onze redenering onderuit te halen, want waarom zouden ze het anders gedaan hebben?


  Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek