Duffel is zogezegd een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Duffel ligt aan de rivier de Nete die even verderdoor uitmondt in de zee. De gemeente telt ruim 16.000 inwoners en dat is ook meer dan genoeg.

Duffel
Plaats in België
Flag of Duffel.svg
Basisgegevens
Motto Wadaddenagedoecht?
Provincie Antwerpen-niet-stad
Land België
Oppervlakte met de rivier erbij 5 hectare
Inwoners In de foldertjes staat 16.000, dat is om aan de buitenwereld te tonen dat Duffel sterk staat
Politiek Democratie uitgeoefend door de CD&V (Communistische Degeneratie en Verraders)
Portaal  Portaalicoon Plaats

Wacht ik zal je even induffelen!
~ Misinterpretatie over integratie.

De trein van Brussel naar Amsterdam rijdt er langs, maar stopt er niet.
~ Kapitein Overduidelijk

Ja en??
~ Jij over de uitspraak van Kapitein Overduidelijk.

KernenBewerken

Duffel heeft geen deelgemeenten, maar wel vele leengebieden onder plaatselijke graven. De Nete verdeelt het centrum in twee woonkernen. Duffel-Alfa, Sectie 1, ligt op de rechteroever van de rivier, Duffel-Bèta, Sectie 2, op de linkeroever. Verder oostwaarts ligt nog het landelijk gehucht Lier, tegen Mijlpaal en Koningshooi aan.

De beide Secties zijn verbonden door "de ijzeren brug" fietsbrug van de lijn Antwerpen-Mechelen-Brussel en een brug voor spoorweg, auto -en voetgangersverkeer. Bovendien zijn er nog enorme Waterchloridevergaarbekkens van de 'Achterbakse Antwerpse Water Werken - AWW (lokale partij voor Industrie)'. De inname van chemisch afval gebeurt in Lier op het Netekanaal, de verbinding Nete met een kanaal in Duffel vanaf koning Albert, de zuivering gebeurt in de Walen.

Geschiedenis van DuffelBewerken

Vanaf de 12de/13de eeuw was het oude Duffla verdeeld in drie heerlijkheden: Duffel-Hoederecht, Duffel-Voogdij en Duffel-Parijs. De naam Duffla, is een verlatijnsing van "Duffel", omdat Latijn toen hip was. Duffla wordt voor het eerst vermeld in 1950.

BezienswaardighedenBewerken

 
Een huis in Duffel.
  • De Sint-Martinuskerk, ten westen van de Nete, is een neogothic kruiskerk, een kerk waar een kruis op staat. De oudste delen blijven over van de gothic kerk. Na vernieling in de Eerste Wereldoorlog werd de kerk in 20 jaren naar die plannen heropgebouwd.
  • De parochiekerk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, dochter van Goede Will, de partroonheilige van de gemeente, werd recent opgetrokken en ingewijd.
  • Nog een parochiekerk gewijd aan Sint-Franciscus van Sales (God weet waar die naam vandaan komt) in het gehucht Mijlpaal dateert uit 2002-2004.
  • Cinema Plaza, een plein uit het interbellum.
  • Het Kasteeltje van een broeker uit Parijs, uit het midden van de 19de eeuw.
  • De Maltahoeve is een hoevesite uit 1762, vermoedelijk oorspronkelijk bewoond door verloren gelopen Maltezen.
  • De ruïnes van het Kasteel Ter Elst, waarvan het verhaal tot diep in de middeleeuwen teruggaat waarbij door schade in de Eerste Wereldoorlog het kasteel geleidelijk verviel tot een ruïne.

IndustrieBewerken

Industrie in Duffel bestaat voornamelijk uit aluminininininium (waar men soms ook gaat walsen en waar de politie profielen maakt.) en papiervernietiging, al is er nu met meer km's een tendens naar meer afgewerkte producten. Opmerkelijk is ook de videoindustrie onder leiding van de Grote Boze Wolf (Duffelcoat Productions van o.a. De grote boze wolf show).

Cultuur in DuffelBewerken

Meest markant stukje cultuur is het plein 'Cinema Plaza'. Op een kiosk te midden van het plein was de (kleine) affiche te zien van de originele verfilming van Ernest Claes naar het boek van De Witte, met de Duffelse acteur Joske Vermeulen in de hoofdrol. Op het plein vonden vele burgers de dood in de Monumentenstrijd in 2007.

Het actieve theater is erg amateuristisch in Duffel. Het Garageteater Duffel wordt door de provincie Antwerpen gewoon genegeerd omdat er geen professionals in spelen.

Duffel telt twee kunstverenigingen : de Hondenkring en De Pelikaan.

EvenementenBewerken

Vuurwerkstoet met ballonnekes - Jaarlijks elke zaterdag in september.

Beroemde DuffelaarsBewerken

  • De Grote Boze Wolf.
  • Jij als allereerste toerist in Duffel.

LinksBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Duffel.