Dwarslezing

    
Esculaap4.png
Esculaap4.png
Luister niet naar je huisarts: die kwakzalver vertelt gore aardse leugens omdat hij gewoon niet weet wat er met je aan de hand is!
Denk je te hebben wat er op deze pagina staat, twijfel dan niet en koop meteen medicatie op het internet, op de OnMarkt, of bij de afhaalchinees!
Stephen Hawking laat op deze foto zien hoe een dwarslezing, in dit geval een complete te herkennen is: Hoofd is 45° gebogen naar de zijkant en de patiënt zit verlamd in een rolstoel.

Huh? De wereld hangt scheef...of ben ik dat?
~ Een dwarslezingpatiënt over de wereld.

Een dwarslezing is een aandoening die plaats vindt in de ogen en de nek.

Wat een dwarslezing precies isBewerken

Een dwarslezing is een aandoening die in de ogen voorkomt en die zich uitbreidt tot in de nek, zodat men in bijna alle gevallen verlamd raakt in een groot deel van het lichaam.
Een dwarslezing bij de ogen resulteert erin dat het zicht meestal (vanaf de geboorte of door een ongeluk) 45° gedraaid is waardoor men vanzelfsprekend het hoofd ook moet buigen naar de zijkanten om alles weer "recht" te kunnen zien. Doordat mensen hun hoofd dan altijd scheef houden gaan de nekspieren op een gegeven moment te ver rekken en breken, een proces waar de zenuwen in en rondom de nek niet echt vrolijk van worden. Vanaf dan sluipt de dwarslezing door naar de nek, waardoor de persoon in kwestie verlamd raakt. Vanaf dat moment is de diagnose, dat er sprake is van een complete dwarslezing.

Soorten dwarslezingenBewerken

 
Een typisch beeld van een complete dwarslezingpatiënt die het hoofd recht heeft i.p.v. naar de zijkant gebogen.
  • Complete dwarslezingen zijn de dwarslezingen waarbij het zicht 45° gedraaid is, als het hoofd naar de zijkanten gebogen is om het beeld dan recht te kunnen zien. Tevens is de patiënt ook voor een groot deel verlamd waardoor veel dwarslezingpatiënten in een rolstoel belanden.
  • Een incomplete dwarslezing is alleen bij de ogen te zien. De ogen zijn gedraaid waardoor het beeld van de dwarslezingpatiënt altijd gedraaid is. Uiteraard staat het hoofd ook scheef wat tot de complete dwarslezing kan leiden.
  • Een dubbele dwarslezing is een dwarslezing waarbij het zicht 90° of meer is gedraaid. In deze gevallen scheuren de nekspieren en de nekbanden inclusief de zenuwen aldaar sneller af. De overlevingskans daarbij is nihil oftewel, zeer klein. Mensen die het overleefd hebben leven in een wereld die ondersteboven ligt omdat dan meestal het hoofd aan de verkeerde kant scheef ligt zodat men i.p.v. weer recht dan alles ondersteboven zien. Dit is meestal nog veel erger dan een nekverlamming op zich omdat de patiënt dan ook begint te twijfelen wat boven en beneden en links en rechts is.

Bekende mensen met een dwarslezingBewerken

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
28 januari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.