Economie

Allah's kritiek op de economie.

De economie is alles wat zonder toestemming van God gebeurt wanneer mensen hun eigen behoeften vervullen met andermans hulp. De bakker bakt bijvoorbeeld andermans brood voor geld.

Tegenwoordig spelen veel meer belangen voor de helpers mee dan alleen het krijgen van geld. Zoals professoren in laboratoria in dienst hebben voor uitvindingen, veel te grote kantoorgebouwen hebben, alle winkels niet zelf bedienen, mensen uitbuiten tegenover iets kleins wat "loon" genoemd wordt, mensen doodgooien met reclame, en een massaproductie op één plaats, namelijk een fabriek. Gelukkig is er ook iets goeds aan de economie: alle fabrieken over de hele wereld protesteren namelijk enorm tegen tovenaar Al Gore die in zijn eentje het broeikaseffect veroorzaakt.

WetenswaardighedenBewerken

De heilge symbolische formule van de economie is: opbrengst - kosten = winst. Een organisatie die uit is op het maken van winst heet een bedrijf. De baas van een bedrijf heet de directeur. De winst komt direct op de bankrekening van de directeur te staan, zodat deze direct grote inkopen voor zichzelf kan doen.

OorsprongBewerken

Voordat de economie bestond kwam de aapmens op twee manieren met behulp van anderen aan eten: ten eerste, kinderen kregen eten van hun ouders (hier is geen sprake van economie aangezien God hier toestemming voor geeft), en ten tweede, elkaar de hersens inslaan met een scherp stuk bot. Echter, bij het ontstaan van het kapitalisme (= gebruik van geld) besefte hij dat hij van dan af eigenaar kon zijn, niet alleen van knuppels, maar van alles. Dit was het begin van de economie.

Verdere ontwikkelingenBewerken

Toen iedereen aan het kapitalisme gewend was, wilde iedereen dus gewoon kopen en niet zelf eten zoeken. De kapitalisten (directeurs) maakten hier gebruik van. Ze hadden alle bedrijven die eten verkoopten in bezit (oftewel ze waren monopolisten) en gingen de prijzen enorm laten stijgen. Toen kwamen de concurrenten. Deze verkochten ook eten met veel lagere prijzen. De monopolisten werden hierdoor automatisch ook concurrenten en werden heel boos. Zij begonnen een grote geweldadige strijd: de concurrentenoorlog, de grote strijd tussen de concurrenten en de concurrenten. Bij de concurrentenvrede besloot men de concurrentie te laten blijven.

Tijdens de industriële revolutie werden de fabrieken uitgebreid en werden de massaproductie en de lage lonen het grootst. De SP kwam hier enorm in opstand tegen. Zij zorgden ervoor dat smartlapartiesten ook wat verdienden. Jan Smit kreeg toen heel veel fans. Omdat alleen de kapitalisten genoeg geld hadden om cd's te kopen, en de cd's belachlijk duur waren, werden de inkomensverschillen heel erg verminderd. Arbeiders kregen weer meer rechten en een hoger loon. Jan smit heeft echter nooit invloed op de economie van Groningen gehad. Gronings dictator Jan Superslechtheid heeft het volk namelijk verboden nummers van Jan Smit te gaan luisteren. Met dan ook nog eens met alleen monopolistische bedrijven houdt de Groningse staatsvorm de situatie van de industriële revolutie vast.