Het etui is een van de meest rare diertjes op deze planeet. Het is het resultaat van kruisingen tussen de meest verschillende dieren, met één bijna dood diertje als resultaat, dat nauwelijks groter is dan een menselijke hand.

Etui
Een etui in een speelse bui gespot bij een raam.
Een etui in een speelse bui gespot bij een raam.
Taxonomische indeling
Familie Levenloze dieren (Mortorius Animalia)
Algemene informatie
Voedsel Stof, potloden.
Geschikt als huisdier Ja.
Specifieke gedragseigenschappen Meestal stiekem, maar wel rustig.
Leefgebied In scholen, tassen en andere huizen.
Natuurlijke vijanden Bakjes.
Uiterlijke kenmerken
Kleur Alle.
Huidbedekking Katoen, plastic, latex, etc.
Aantal poten 102324 67373 Verschilt bij elke etui.
Waarin het leeft Op tafels, op de grond en in tassen.
Aaibaar Zeer.
Portaal  Portaalicoon Biologie

AfstammingBewerken

Het etui stamt af van, jazeker, een pantoffeldiertje dat het gedaan had met een spons, die uiteindelijk beviel van een verminkte spons in de vorm van een spons. Deze bevalling was een bijzonder iets omdat men een spons zag met een pantoffeldiertje. Men wou een beetje experimenteren met dit zeer bizarre diertje waardoor men dit pantoffelsponsdiertje ging laten paren met een bacterie! Dit ging echter niet omdat het pantoffelsponsdiertje al zodanig gegroeid was dat geslachtsgemeenschap onmogelijk werd [1]. Men wou het later later met een dinosaurus proberen, maar eer daarover een consensus was bereikt, waren de dino's allang uitgestorven, en bleek het experiment onuitvoerbaar. Het lukte echter wel met een miljoenpoot[2], wat ertoe leidde dat het miljoenpotig pantoffelsponsdiertje geboren was. Dit was zo bijzonder dat men meteen een fokproces begonn om deze soort uit te breiden. Dit begon aardig te lukken, en het etui kwam na een behoorlijke periode bijna overal ter wereld voor. Het etui breidde zich nog verder uit en de huid begon een soort van zacht pantser te worden. Alle cellen begonnen hierdoor af te sterven, maar één bleef altijd leven: de cel van het pantoffeldiertje! Dát ene pantoffeldiertje hield het etui dus in leven, waardoor dit nu nog steeds levend te vinden is.

LichaamBewerken

 
Hier is een nogal vage foto te zien van een achterkant van een etui. De kleine "dingetjes" die de vaagheid maken (waardoor er allerlei vakjes zijn te zien) zijn de poten. Een etui heeft ook bijna overal op zijn lichaam van deze pootjes. Als een etui ook omvalt, kan dit dus alsnog verder "lopen". Door dit verschijnsel wordt het etui wel eens verward met de duizendpoten.

Het etui heeft een nogal raar lichaam als wij het zo zien, een aantal lichaamsdelen van het etui zijn ook zeer verschillend ten opzichte van andere dieren. Per example heeft het etui een uitwendig skelet, maar waaraan het etui vooral te herkennen is, een uitwendige ruggenwervel, wat in de biologie ook wel een ritswervel of tweesporig ruggenwervel genoemd wordt. Dit soort wervels kunnen zich in tweeën splitsen, wat ritsen wordt genoemd, welke volledig uit de naam is overgenomen. Dit maakt de wervel een stuk flexibeler en een stuk lastiger om te breken door de grote hoeveelheid kraakbeen tussen elk botje.
Een etui heeft in feite wel een huid, maar is zeer lastig te zien. Op slechts een paar punten duidelijk en grotendeels niet. Op de foto hiernaast is een etui te zien. Het grijze dat te zien is, zijn de pootjes. De pootjes zijn makkelijk te herkennen op een etui, hoewel het bij het gladhuidige etui zeer goed zoeken is door middel van een microscoop. Deze pootjes zien eruit als pluisjes die aan de huid zitten. Het etui hiernaast heeft in totaal meer dan 10000 pootjes. De zwarte vlekken op het etui echter zijn camouflagevlekken die bij bijna elk etui anders zijn. Etuis kunnen zelfs foto's, stickers en andere soorten camouflagevlekken hebben. Uiteraard zijn de camouflagevlekken ervoor om het etui moeilijk vindbaar te maken voor het baasje.
In feite is de ruggenwervel in lange zenuw. Bij een etui is ook eigenlijk deze ruggenwervel de enige zenuw in het lichaam. De wervel loopt ook vanaf de kop tot aan de staart. De staart is overigens het grootste stukje huid wat duidelijk te zien is bij een etui. De kop echter, is rond, rechthoekig, driehoekig, etc. etc., kan alle vormen hebben. Soms heeft deze ook zelfs een gat in het midden, is deze zwaar mishandeld, of is deze doodgewoon dood. Het etui doet tussen haakjes altijd of 'ie dood is om het baasje niet te laten merken dat deze leeft. Hierdoor komt ook regelmatig de verwarring of een etui nou een supergrote bacterie met bacteriënophoping is of niet. Het antwoord hierop is "nee" omdat het een dier is. Terug naar de kop, de kop zit vast aan de ruggenwervel. Dit heeft meerdere functies. Zoals al eerder gemeld werd, heeft het etui een tweesporig ruggenwervel of ritswervel. Als deze wervel splitst, gebeurt het hoofdzakelijk om voedsel binnen te laten krijgen. De kop gaat dan naar achteren naar de staart toe, zodat de wervel uit elkaars verbinding raakt. Vervolgens ontstaat er dan een gat dat bijna zo groot is als het etui zelf (het etui is ook een soort van holtedier, weet je nog?) waar het eten dus in gaat. Wat ook bekend is bij een holtedier is, dat het etui ook uit de bek zijn uitwerpselen kwijt raakt.
Van een dier is bekend dat het eet, groeit, uitscheidt, hoort en ademhaalt. Dat laatste - hoe doet een etui dat? Een etui heeft geen longen en zeker geen kieuwen! Het etui heeft echter wel kleine luchtpluisjes, waardoor het etui in leven blijft. Door de uitgespreide ligging van deze pluisjes is het lichaam van het etui nét één grote long, hoewel het natuurlijk geen long is.
Het voortplanten is echter een geheel ander verhaal. Een etui kan zich helemaal niet voortplanten! Hoe blijft het etui dan toch bestaan? Wel, een aantal etuis gaan naar een etuifokcentrum (meestal in China) waar deze etuis allemaal gekloond worden. Klonen bij een dier die alleen maar dode cellen heeft gaat moeilijk, maar onthoud wel dat het etui wel 1 levende heeft. Deze cel zoeken de fokkers op, gaan ze op een een of andere bizarre wijze delen en op een andere etui implanteren. Echt paren gebeurt niet.

KruisigingenBewerken

 
Nog een foto van een etui in een agressieve bui.
  • Holtedieren - Binnenkant lichaam, manier van eten, manier van uitscheiden.
  • Geleedpotigen - Tweezijdig symmetrisch, skelet is pantser.
  • Duizendpoten - Het aantal poten op het lichaam.
  • Eencelligen - De vorm van een eencellige en de manier hoe het lichaam in elkaar zit. Zeer flexibel. Is ook met een etui gekruist. Dat een etui met een eencellig dier verward en vergeleken wordt is eigenlijk ten onrechte omdat een etui veel meer cellen heeft dan 1. De reden waarom het dan tóch verward wordt, is omdat het etui alleen maar dode cellen heeft - op één na.
  • Sponzen - Het etui heeft eigenlijk zeer weinig met de spons te maken, maar toch is het etui met een spons gekruist!
  • Gewervelden - De ruggenwervel.

LeefomgevingBewerken

Het etui leeft bijna altijd in schooltassen en andere tassenrassen. Op school is dit dier dan ook vaak te spotten. De plek waar een etui terecht komt hangt volledig af van waar het baasje het etui naartoe brengt. Het etui is dan ook bijna te vergelijken met een hond, zij het dan wel een chihuahua, die zo klein is dat hij in een tas past[3]. Het etui houdt zich altijd koest, dit is de reden waarom steeds meer mensen een etui mee naar hun werk nemen. Uiteraard nemen studenten de etuis mee naar school om hun potloden erin te doen, aangezien de vertering van een gum ruimschoots een maand duurt per vierkante centimeter. Het etui leeft graag in het donker, daarom slaapt het etui ook meestal en graag in tassen met een rits. De tassen zijn daarbij een soort van kangoeroes met tevens een dubbele ruggenwervel en rupsbanden.

Zie ookBewerken

ReferentiesBewerken

  1. Dan vraagt u zich nu af, hoe kon dan dat pantoffeldiertje dan paren met een spons? Dat is onduidelijk. Wel weten we dat dit pantoffeldiertje van het mannelijke geslacht was.
  2. Geen enkele bioloog is er tot nu toe achter gekomen hoe een gekruist dier überhaupt nakomelingen kon maken.
  3. Een etui is echter niet zo'n klein harig mormel. Dat allesbehalve lief is.
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
4 september 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.