Euromast

EuromastR.png
! Opgelet !
Dit artikel hep zóveel
Rotterdamse elementen,
dat 'n gemiddelde provinciaal
't nie meer vollege ken.
Leg dit op jou van toepassing te weze,
beste lezert, dan mot je a's de wiedeweerga
WEGWEZEN,
nou 't nog ken...
EuromastL.png
Het eerste ontwerp voor de Euromast.

De Euromast is een woontoren die zich momenteel in Rotterdam bevindt. Het biedt woonruimte voor 250 bewoners. De 150 meter hoge toren stond van 1955 tot 1993 in Zierikzee als onderdeel van de Deltaplannen. Later is hij verplaatst naar Rotterdam. De Euromast komt aan zijn naam doordat het oorspronkelijk de bedoeling was de mast in de vorm van een euroteken te bouwen. Dit werd echter afgeblazen; ten eerste omdat zo'n ontwerp architectonisch onverantwoord was, en tweede omdat nog geen kip van de euro had gehoord.

De Euromast vóór de restauratie.

GeschiedenisBewerken

Daar de watersnoodramp in 1953 vele levens eiste, rezen er plannen om de bevolking te beschermen tegen hoge waterstand. Een van deze plannen was het bouwen van hoge woontorens. Een ervan, de Euromast, was aanvankelijk goed bevolkt. Echter, door toegenomen hoogtevrees in Zierikzee daalde het inwonertal van de toren aanzienlijk. Aanvankelijk stond Johannes van Pompmolenbatsboer, de exploiteur van de Euromast, voor een lastig dilemma: de mast verkopen of verplaatsen. Na grondige studie naar economische haalbaarheid heeft van Pompmolenbatsboer eind 1992 besloten de toren te verplaatsen naar Rotterdam. Deze verhuizing duurde van februari tot augustus 1993. Hiervoor zijn 90.000 fietsen ingezet. Het inwonertal herstelde zich snel, wat mede te danken is aan het aangeboren watervrees van Rotterdammers.

In 1999 haalde de mast het landelijke nieuws vanwege hevige protesten. Pompmolenbatsboer had namelijk vergevorderde plannen om op de 23e etage een zwembad te plaatsen. Er zou dan op de drieënzeventigste verdieping een duikplank geplaatst worden. Dit schoot bewoners in het verkeerde keelgat, vooral omdat gebruikers van de duikplank dwars door de appartementen zouden springen. Ook waren ze furieus vanwege het feit dat geen rekening gehouden werd hun watervrees. Een oplossing waarbij het bad met piepschuim gevuld zou worden kon op weinig steun rekenen. Op het laatste nippertje kon de aanleg voorkomen worden doordat bewoners de bouwvakkers in de kelder op de zevende verdieping hadden opgesloten.

Tot 2008 raakte de Euromast in toenemende mate in verval. Aangezien men er niet enthousiast van wordt als gebouwen vallen, is de toren compleet gerestaureerd.

ConstructieBewerken

De mast bestaat grotendeels uit beton. Om de voorkomen dat de mast omvalt, is deze loodrecht op de grond gebouwd. Bovenop bevinden zich twee duikplanken, welke gedurende overstromingen toegankelijk zijn. Binnenin de mast bevindt zich een trap, hiermee is het mogelijk om helemaal tot de top van de mast te lopen. De trap werkt tevens ook andersom, het is dus ook mogelijk om weer beneden te komen.

Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad