Frans (iets wat op een taal lijkt)

Tegencirkel.GIF Dit artikel schijnt in tegenspraak te zijn met een ander artikel: Frans (taal).
Waag het niet om daar iets aan te doen!

Het is duidelijk geen Nederlands, maar dat is dus logisch
~ Johan Cruijff over Frans

Frans zei Frans in het Frans tegen Frans, is Frans in het Frans gewoon Frans? Nee zei Frans in het Frans tegen Frans, Frans is in het Frans François
~ Meisje met een splaakgeblek over Frans

Twee mensen robots die lijden aan Frans

Frans is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt geen taal, maar een collectief spraakgebrek. Wat ook verklaart waarom Fransen niet in staat zijn om een andere taal te leren. Iedere poging daartoe strandt binnen de kortste keren en zal uiteindelijk uitlopen in het ontstaan van een nieuwe steenkolentaal. Zo heeft de relatief hoge concentratie Hugenoten in Zuid-Afrika ertoe geleid dat in de loop van de vorige eeuw de mensen daar ongeschikt werden voor het spreken van het Nederlands en het ook vaak ten onrechte voor taal aangeziene Afrikaans is ontstaan.

Voorbeelden van Frans als collectief spraakgebrek zijn onder andere Frans Bauer en Frans Duijts, al is deze laatste een bijzonder geval; Frans Duijts spreekt geen Engels maar alleen Nederlands.

Een andere theorie over het Frans in al zijn facetten is de volgende:

Het ontstaan van ‘Frans’

De theorie van Basiel de facteurBewerken

Het fenomeen dat tot op heden Frans genoemd wordt, was oorspronkelijk niet meer dan een keelziekte bij Fjordnegers (zie ook 'neger'). Deze laatstgenoemden liepen de ziekte op doordat de ijzige en eveneens kille winden, die de fjorden voortbrengen, een bacterie meevoerden in hun nietsontziende pad der verkoeling. Deze bacterie nestelt zich op haar beurt in de warme en vochtige uitwerpselen van de occasioneel verdwaalde neushoorns. De Fjordneger kan zo’n snack niet aan zijn neus laten voorbij gaan, met als gevolg een bacteriële infectie vanjewelste gesitueerd ter hoogte van de keel. Het effect van deze infectie is het uitslaan van een warrig hoopje betekenisloze woorden en klanken. Deze zijn vergelijkbaar met de klanken die een doordeweekse mens uitkraamt wanneer er een hete aardappel vastzit ter hoogte van zijn spreekorgaan. Dit resulteert in aanelkaargeplakte woorden en het weglaten van medeklinkers, waardoor Frans onverstaanbaar is.

De theorie der FjordnegersBewerken

Frans is een taal die werd uitgevonden in 1789 omdat een zekere met een revolutionair idee op de proppen kwam, waarvan de inhoud noch de uitwerking nog steeds ongekend zijn voor de mensheid. Alleen een flatulentvol neveneffect kwam tot ontplooiing wat men tot op heden kent als ‘Frans’. In die tijd zag men het eerder als een plaag, zoals een roedel dolgedraaide kolibries die neerstrijkt op een weelderige struik met maar één bloemetje gevuld met nectar, dan als een taal. Een helse tijd voor degenen die aan ‘Franserij’ deden.

De oplossing was ook simpel, je werd met je adamsappel vastgemaakt aan een katrol die je boven een kuil vraatzuchtige stokstaartjes hijst. Indien je een woord Frans sprak knapte de kabel en werd je mogelijkerwijs verorberd door de stokstaartjes die door het dolle heen waren. Of men bekende dat men bezeten was door ‘Franserij’ waarna men vervolgens, volledig besmeurd met aardbeienjam uit den Delhaize, voor de nijlpaarden geworpen werd. Een spektakel voor jong en oud!

Eerste symptomen van het ‘Frans’Bewerken

 
De guillotine, de meest effectieve manier.

Wanneer iemand wartaal uitslaat met klanken die niet voor oren van de mensheid bestemd zijn, kan het wel eens zijn dat u het Frans te pakken heeft. Als daarbovenop uw keel branderig en schor aanvoelt en vast lijkt te zitten. Dit gevoel kan je het best vergelijken met een Ethiopiër die een rijstkorrel eet na 2 weken ‘vasten’. Veel verontrustender zou zijn indien uw urine warm aanvoelt. Dit valt te testen door het aanvoelen door een hand van een derde of door te urineren bij een temperatuur onder het vriespunt zonder daarbij enige vorm van een rookpluim voort te brengen.

Remedies naar aloud recept uit het boek van GeorgetteBewerken

Indien u het toch te pakken heeft is alle hoop nog niet verloren. Er bestaan enkele korte en pijnloze remedies tegen het Frans. De meest effectieve manier is nog steeds de guillotine. Mensen die de homeopathische aanpak verkiezen kunnen natuurlijk ook elke dag hun urine distilleren en daar een scheut brandnetelolie aan toevoegen om de keel te smeren. Dit homeopathisch middeltje zorgde al verschillende keren voor enige ophef binnen de medische sector. De aanleiding daartoe waren enkele, niet door medische kringen erkende, miraculeuze genezingen.
Hon hon hon, l’article hier est geschreven door een Francement!

}