Fryslân


Friesland (officieel, Fries: Fryslân) is een land dat eeuwenlang geregeerd werd door de dappere Harlingers. Ook nu is Harlingen nog de hoofdstad. Friesland wordt voornamelijk omringd door water, maar kent aan zijn zuidgrens het Nederlandse gebied, Drenthe en aan zijn oostzijde het land Groningen. Friesland is verdeeld in 11 stedelijke gewesten. Het land heeft enorm veel (methaan)gas en is vrijwel altijd in oorlog geweest met het roemrijke buurland Groningen, met als inzet de heerschappij over de regio en de controle over de Noordzee en daarmee de haringvangst en de handel in bontvellen. Nu eens kon Friesland de overwinning claimen en dan weer Groningen, maar in feite heeft deze strijd beide landen meer verzwakt dan verrijkt. Vandaar dat beide gebieden nogal achtergebleven zijn bij een gebied als Drenthe, dat in technische vooruitgang en algemene ontwikkeling met kop en schouders boven zijn noordelijke buren uitsteekt.

Fryslân
Friesevlag.jpg
WapenFriesland.jpg
Vlag
Wapen
Vindplaats
Vindplaats
Basisgegevens
Hoofdstad [Dokkum]
Religie Frieslam
Inwoners 10 tot 15 honderd of ≤3
Staatshoofd Het volk
Overige
Volkslied Bûter, brea en griene tsiis
Bevolkingsdichtheid 2 inw./km²
Oppervlakte Enkele km² land
Veel km² water
Aantal gewesten 11
Geografische ligging 553°20' NB 5°798' OL
Portaal  Portaalicoon Land

Hollân, wêr leit dat?
~ Een Fries over Nederland

Fryslân, hjeart dat by Hollân?
~ Een Fries over Friesland

Hy moat no echt ris it lân út!
~ Een Fries over Geert Wilders

Ik snap het niet.
~ Een normale Nederlander over bovenstaande uitspraken

AlgemeenBewerken

NaamBewerken

De naam Friesland is afkomstig van het dyslectisch gespelde Vriesland wat zoveel betekent als "land waar het altijd vriest". De spelfout in de naam is waarschijnlijk ontstaan in de oorlog van 1601, toen veel dyslectische Groningers delen van Vriesland bezet hielden. Friesland heeft een poolklimaat en de originele naam volgt dus logisch voort uit het feit dat het land grotendeels uit toendra bestaat, waarvan de bodem 9 maanden van het jaar bevroren is. Zelf noemen zij het ook wel het 'Heytelan' (het Hete Land), maar dat komt omdat het er een stuk minder koud is dan bijvoorbeeld Nova Zembla.

Vlag & wapenBewerken

De Friesche vlag bestaat uit een wit vlak met schuine blauwe banen en rode bloedvlekken. Het witte gedeelte met blauwe banen staat voor de onmenselijke kou, de rode bloedvlekken staan elk voor een miljoen geslachte Groningers. De Friesche vlag wordt ook veel gebruikt bij het exporteren van goederen, vooral drinkyoghurt, koffiemelk en soortgelijke producten. Het wapen van Friesland is bij voorkeur de hooivork of brandbom.

BevolkingBewerken

Aangezien de Friezen nogal schuw zijn en zich alleen met hun naaste buren bemoeien, is er over de Fries over het algemeen niet veel bekend. In ieder geval kan men ze onderverdelen in mannen en vrouwen, en ook is bekend dat ze als baby ter wereld komen en dan groeien tot ze volwassen zijn. Daarna blijven ze enkele decennia leven, tot ze uiteindelijk (net als iedereen, dus zo bijzonder zijn ze nou ook niet) doodgaan. Zodra ze dood zijn, hebben ze geen nut meer en worden ze verwerkt tot methaangas waaruit de wereldwijd bekende drank beerenburg voortkomt.

Plaatsen in FrieslandBewerken

Voormalige plaatsen in FrieslandBewerken

GeschiedenisBewerken

In een ver verleden (toen er nog peren aan appelbomen groeiden), waren Groningen en Friesland één land. Maar toen het nu straatarme Nederland de tegenwoordige Groningers een spraakgebrek bezorgde werden ze opstandig en verkregen ze, opnieuw met behulp van Nederland de onafhankelijkheid. Tot op de dag van vandaag nemen de Friezen wraak door hen van het recept van de beroemde drank Beerenburg te onthouden.

 
De loopgraven in de waddenzee bij eb.

In 1601 vielen de Groningers Friesland binnen vanwege de methaangasrijkdom. Deze oorlog werd ook wel de Patatenoorlog genoemd (In de traditie voortlevend als een 'patatje Oorlog', niet te verwarren met 'patatje pinda', dat refereert naar de pinda plantages in Denemarken). De Groningers waren eerst aan de winnende hand, maar de hoofd-druïde van de Friezen, Grutte Pier (Grote worm), ontwikkelde een magische drank, Beerenburg genaamd, en met de hulp van Hertog van Ameland wisten de Friezen de Groningers in 1673 terug te drijven.

Groningen werd veroverd en de Friezen, ook de kwaadste niet, legden de Groningers uiteindelijk de patatenvrede op. De Groningers hoefden alleen maar "sorry" te zeggen en alles was vergeven en vergeten. De Groningers probeerden hun trots terug te winnen door een te grote toren te bouwen, de Martini-Tower. Helaas voor hun deden de Friezen hetzelfde, zij bouwden de Oldehove-Tower. De torens staan allebei kaarsrecht. Met uitzondering van pronken en het plegen van zelfmoord dienen ze verder nergens voor.

In de vorige eeuw lukte het Groningen om zich weer af te scheiden van Friesland. Het land was de inzet in een spelletje poker en de toenmalige Friese koning, Pietrus Paulusma II, verloor aangezien hij in plaats van Beerenburg een glas gezoet bronwater te drinken had gekregen. Pas later werd de vergiftiging ontdekt, maar toen was het echter al te laat. Friesland was Groningen kwijt.

TaalBewerken

In Friesland worden drie talen gesproken. Oorspronkelijk werden er maar twee talen gesproken: Neederlandsch en Friesch, maar over het algemeen spreken de Friezen toch het liefst de "Fluit/kliktaal" zoals die door Afrikaanse immigranten is ingevoerd.

PolitiekBewerken

Friesland is een dictatuur met als dictator het volk. Het volk kiest ieder dag om 5 uur 20 vertegenwoordigers (1 man, 1 vrouw en 18 koeien). Friesland is, in tegenstelling -tot wat in Groningse propagandastukken wordt beweerd- geen emiraat, en staat dus ook niet onder leiding van Sjeik Piter Wilkens en zijn schoonmoeder Anneke Douma, zij regeren echter een stuk land binnen Friesland (zie Franeker). Sjeik Piter Wilkens is onder Groningers zeer bekend, hij betaalde hun LOI-cursussen, de Leeuwardense Onderwijs Instelling hielp zo de Groningers aan een enorme hoeveelheid kennis op een tergend langzame manier en zo leerden ze de Groningers vooral geduld. (Een schoone saeck)

EconomieBewerken

 
Het producerende onderwerp

Opmerkelijk genoeg hebben enkele Friese koeien zich aangepast aan het koude klimaat. Ze leven 9 maanden per jaar zo'n 10 meter onder de grond waar ze de wortels van de planten eten. Dit heeft weer tot een ander uniek verschijnsel geleid: uit de ingang van de tunnels waarin de koeien leven komt namelijk erg veel methaangas. De Friezen vangen dit gas op en verkopen het als stinkbommen en gas om kachels mee te stoken. Ook gebruiken de Friezen dit gas zelf, ze doen het dan in een melkbus met een gat aan de onderkant, de bovenkant is afgedicht met een deksel of bal, vervolgens steken ze het gas aan, hierdoor ontstaat de luidste scheet ter wereld. Verder is Friesland:

  • eigenaar van verschillende bedrijven, waaronder Albert Heijn (sinds 1987);
  • afhankelijk van toerisme. De verkoop van handgesneden skûtsjes (schuitjes) en vervalste elfstedentochtmedailles brengt dan ook veel geld in de staatskas.

ExportBewerken

De belangrijkste exportproducten van Friesland zijn mest en methaangas, ze verkopen methaangas als stinkbommen en gas om kachels op te stoken. De mest wordt voor diverse doeleinden gebruikt zoals bijvoorbeeld het bemesten van een tuin of huis. Verder exporteren ze:

  • Geitenkaas wordt door henzelf niet gegeten.
  • Kunstmest. Nadat de "Puurnatuurwet" van kracht werd. Deze wet verbood de Friezen kunstmest en kraanwater te gebruiken).
  • Het Friese Paard, dit paardenras werd vroeger ingezet als een ongemotoriseerde tractor. Na de komst van de tractor verloor het paard echter haar nut. Een slimme Fries bedacht toen het slimme plan om het paardenras een speciale status te geven en net te doen alsof het paard heel uniek was. Dit plan werkte erg goed, één paard brengt nu bijna evenveel op als een Arabier.

ImportBewerken

  • Friesland is de grootste importeur van bronwater, vooral het Groninger merk Zuiver Slochteren vindt gretig aftrek.
  • Friesland importeert tegenwoordig ook zuivel, en frisdrank producten uit verscheidene omgevingen zoals: Ede, Hilversum iets meet loon of loen in de naam, het Westland en andere dicht bebouwde omzet en verwerkingsregio's binnen de nieuwe Fryslânfoods-Campina-Melkunie.

Friese SuperheldenBewerken

  • Pier Gerlofs Donia - Frieslands enige echte Avenger, ook wel Grote Worm genoemd.
  • Piet Paulusma - Beheerst het weer. Wacht met opnieuw een strenge winter te regelen tot het Elfstedencomité met genoeg geld fierljept (over de brug komt).

Oant moarnBewerken

"Oant moarn" is een combinatie van twee woorden die vaak door Friezen wordt gebruikt (waaronder Piet Paulusma). Veel mensen beweren dat het Fries is voor "Tot morgen", dit is echter niet waar. "Oant moarn" is namelijk een codewoord voor "Heil Hitler". Hieruit valt af te leiden dat Piet Paulusma en veel andere Friezen neonazi's zijn.

Zie ookBewerken

}