Georg Friedrich Hegel

HegelPortret.GIF

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) was een Duitstalig filosoof en staat bekend als representant van het Duits idealisme. Hij had namelijk veel ideeën. Ook een grote fantasie trouwens. Hij is de meest onbegrijpelijke filosoof die de meest grote invloed heeft gehad. Dit is begrijpelijk, want hoe onbegrijpelijker men is, hoe meer invloed men heeft door de intelligentie die daaruit blijkt. Daardoor raakte Karl Marx helemaal gefascineerd door Hegel en zijn theorie, maar heeft die vervolgens verkracht door er een materialistische wending aan te geven en te geloven dat als arbeiders de macht overnemen, er een ideale toestand bereikt wordt, niet doorhebbend dat hierdoor weer nieuwe theses ontstaan (zie de paragraaf Synthese theorie voor uitleg over theses).

AlcoholBewerken

 
Hegel, met rugnummer 3, in actie tegen de Griekse filosofen en vooral tegen de scheidsrechter.

Hegel hield van een glaasje op zijn tijd. Zo bestelde hij veel wijn waar hij flink dronken van werd, wat waarschijnlijk de onbegrijpelijkheid verklaart van zijn beroemdste werk "De fenomenologie van de geest": de wijn heeft waarschijnlijk meer invloed gehad op het werk dan hijzelf.

Synthese theorieBewerken

Georg Wilhelm Friedrich Hegel is de bedenker van de fenomenologische theorie waarbij theses en anti-theses bij elkaar komen. Een these is een eigenschap van iets abstracts, en wanneer het tegenovergestelde daarvan, de antithese erbij komt, krijg je een synthese die hoger is, opgeheven. Dit zullen we met enkele voorbeelden demonstreren:

  • Mens - Als een vrouw en een man bij elkaar komen krijg je een mens, oftewel een kind dus.
  • Lijgers - Als een leeuw en een tijger met elkaar paren, krijg je een lijger.
  • Scheit - als een schaap en een geit met elkaar paren, krijg je een scheit of een gaap, allebei erg smakelijke woorden.
  • Nazi - Als een fascist en een racist met elkaar vrijen krijg je een nazi-kind.
  • Communist - Als een zeikende arbeider en een anarchist met elkaar vrijen krijg je een communist.
  • SP'er - Als een PVV-er en een maoïst met elkaar vrijen krijg je een SP-kind.

Schopenhauer in relatie tot HegelBewerken

Schopenhauer was pissig omdat Hegel zijn colleges wegpikte. Daardoor begon hij te schrijven dat Hegel nog wel het sprekendste voorbeeld is van wartaal die je normaal alleen in gekkenhuizen hoort. Dat Schopenhauer daarentegen zelf als filosoof niet echt ingewikkeld en onbegrijpelijk kon schrijven en invloed hebben, daar dacht hij blijkbaar niet aan.


  Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek