Staf de giraf en Richaar de pilchaar, Gust de mus en Tist de vis... ja zeg, 'k ga heel da' lieke hier nie' zingen, hè!
~ Urbanus van Anus over Gladde Iolen de giraf.

Giraffenekske.GIF

De giraf is de verticale versie van de Limburgse hoooooooooooooooooooooooooond of teckel. De hooghartigheid die hen soms verweten wordt berust op pure kwaadsprekerij[1]: het zijn bijzonder lieve dieren.

EvolutieBewerken

De indrukwekkende nek van de giraf dankt het diertje aan een eeuwenlange worsteling met haar[2] voedsel. De giraf eet namelijk, behalve pinda's op woensdag, alleen de puntjes van de bladeren van de sanseveria maiestatis, in de volksmond "vrouwentongen" geheten. De strijd begon met een giraf ter hoogte van zo'n 50 cm, en een sanseveria van ongeveer dezelfde hoogte. De sanseveria's hadden doorgekregen dat het volstond om een beetje verder te groeien, om van dat vervelende geknabbel verlost te zijn. De hongerende giraffes kregen op hun beurt door dat ze hun nek wat moesten rekken om nog aan hun geliefd voedsel te geraken, en elk generatie was een fractie van een millimeter langer dan de vorige. De strijd duurt nog steeds, en de stand is op dit ogenblik

Observatieplaats Giraf Sanseveria Opmerkingen
National Park Waza (Kameroen) 16,5 meter 16,4 meter Sanseveria's zijn vorige week aan een inhaalbeweging begonnen
Nairobi National Park (Kenia) 14,3 meter 14,1 meter Sanseveria's zijn van plan om volgende week hier iets aan te doen
Murchison Falls National Park (Oeganda) 10,5 meter 10,5 meter Voorbeeldige balans, maar waarnemers twijfelen aan cijfers uit dit land
Zoo van Antwerpen (België) 5,2 meter 5,2 meter Sanseveria's worden speciaal op lengte gekweekt om de giraffegroei in te perken
Jökulsárgljúfur National Park (IJsland) 3 centimeter 19,6 meter Giraffes op uitsterven na verdwenen (nog drie exemplaren)

ToepassingenBewerken

 
Giraf met uniek voedsel, de sanseveria maiestatis.

Wie ooit al eens live naast een giraf gestaan heeft, en bovendien de moeite gedaan heeft om een ladder op te klimmen om oog in oog met dit fantastisch dier te staan, kan zich voorstellen waarom in het donkere en van hoogwaardige technologie verstoken Afrika het dier zo populair is als antenne. Deze toepassing is dan ook alom bekend. Maar de giraf kent andere, minder voor de hand liggende toepassingen. De spreekwoordelijke zachtaardigheid van het dier maakt het immers tot een geliefd doelwit van cynische personen, die onverwijld tot uitbuiting overgaan wanneer zij een giraf zien.

Redden van dichtersBewerken

De giraf komt goed van pas wanneer dichters een schrijversblok aan hun been blijken te hebben. Zo werd Annie M.G. Schmidt van de ondergang gered door een gedichtje dat begon met

"Dikkertje Dap klom op de trap
's morgens vroeg om kwart over zeven
om de giraf een klontje te geven"

Urbanus zat in zak en as toen een passerende giraf hem het volgende influisterde:

"Staf de giraf en Richaar de pilchaar
Gust de mus en Tist de vis
Pol de mol en Jos den os
Frans de gans en Amedee de chimpansee"

Groten der poëzie zoals Gerrit Achterberg, Paul van Ostaaijen en Paul de Leeuw zouden roemloos heengegaan zijn zonder de giraf.

Trekken van aandachtBewerken

Wie een zaak opent, of na verbouwing of overname heropent, en een goeie publiciteitsstunt zoekt, doet er goed aan een giraf in te huren. Of twee: een door giraffes geflankeerde ingang laat geen passant onberoerd, en wordt op die manier van zeer ver zichtbaar gemaakt. In een omgeving met veel hoogbouw wil dit wat minder lukken, maar dat kan worden gecompenseerd met een plechtige intrede van de giraffes, die eerst een lange tocht (met marsmuziek) door de stad maken, en dan, gevolgd door een immense massa nieuwsgierigen, bij de zaak in kwestie aankomen. Succes gegarandeerd.

Ecologisch verantwoord kraanwerkBewerken

Een beetje hijskraan of verhuislift verbruikt dieselolie en is te lelijk om een bom naar te gooien. De giraf lost beide euvels in één klap op, en is nog vriendelijk ook. De kinderen mogen ook al eens een ritje naar de tiende verdieping maken, zich daarbij vasthoudend aan die handige horentjes bovenop de giraffekop. Met een beetje geluk wordt op het gelijkvloers een zaak geopend of heropend, en dan kunnen niet alleen de kosten gedeeld, maar bovendien twee giraffes tegelijk ingezet worden: dubbele efficiëntie en dubbele pret voor de aanwezige kinderen.

Aantrekken van filmpubliekBewerken

Al sinds het ontstaan van de film worstelen filmmakers met de onmacht een giraf op een overtuigende manier in beeld te brengen, terwijl zij het allen eens waren over de onovertroffen expressie en dramatische uitstralingskracht van de giraf, en de daaraan verbonden aantrekkingskracht op het publiek. De evolutie van een bijna vierkant 1,33:1 beeld via het platte 1,85:1 naar het ultraplatte 2,39:1 beeld scheen de glorierijke intrede van dit veelgeprezen doch omwille van zijn verticaliteit van het witte doek geweerde dier nog onwaarschijnlijker te maken. En Hollywood maar klagen dat televisie hun publiek thuishield. Dat het aanbieden van een spectaculairder maar platter beeld de zaak eerder verergerde dan verbeterde, kwam niet in hen op[3]. Digitale animatiefilm bracht de oplossing, want via deze weg konden deze sympathieke en tot verbluffende acteerprestaties eindelijk schitteren op het witte doek, ongeacht het beeldschermformaat. De schatjes konden mooi in alle richtingen geplooid worden, zonder iets van hun charme te verliezen. Het even baanbrekende als ontroerende "Madagascar" toonde de weg, en meer door giraffes bevolkte films zijn onderweg. De bioscoopfilm kan nog mooie tijden tegemoet zien[4].

NadelenBewerken

 
Deze giraf stond duidelijk in de weg, vermoedelijk op zoek naar een goede ontvangstplaats voor de Wereldomroep

Als nutsvoorwerp kent de giraf twee (eigenlijk drie, maar er is sprake van een zekere overlapping) belangrijke nadelen, die in het ergste geval ook nog eens gecumuleerd worden. Maar waar een wil is, is een weg, en dat geldt ook verticaal.

BliksemBewerken

De giraf is bijzonder gevoelig voor blikseminslagen. Haar mobiliteit heeft echter een aantal technici op het idee gebracht om haar zodanig te trainen, dat zij bij een blikseminslag en stapje opzij zet. Deze reactie is de gemiddelde antenne of hoogspanningsmast niet gegeven, wat de giraf weer een streepje vóór geeft.

HypermobielBewerken

De voornaamste hinderpaal bij deze training wordt gevormd door de gewoonte van de giraf om automatisch daar te gaan staan waar de radio-ontvangst het best is. Hoewel dit uitsluitend gedaan wordt door giraffes die als antenne ingezet worden, weegt deze automatische reactie door, omdat giraffes voornamelijk als antenne ingezet worden. Het meest spectaculair komt dit nadeel tot uiting... maar daarvoor is absoluut een nieuw kopje nodig.

VliegervangerBewerken

Nee, dit is geen typo: sommige Nederlandstaligen noemen een vliegmachine een vlieger. Dat is zo. Altijd geweest. Bredero heeft hiertegen gefulmineerd, Cats en Vondel nog meer. Hildebrand kon ertegen, Couperus niet. De vliegers zelf, in de meer aanvaarde betekenis van piloten, hebben dan weer schrik van giraffes, wanneer die plotseling in de buurt van een luchthaven opduiken, waar het toestel minder hoogte heeft. Menige boordcommandant voelde zijn apparaat een bruuske wending maken wanneer het met een vleugel de nek van een giraf raakte. Het wordt vliegveldverantwoordelijken dan ook ten stelligste afgeraden om voor hun radioverkeer gebruik te maken van giraffes. Het is gewoon te gevaarlijk, laat dat nu eens duidelijk zijn.

InvloedBewerken

 
Girafcultuur door de eeuwen heen: Italië (XVIde eeuw) en Thailand (XXste eeuw)

De sierlijkheid van de giraf heeft altijd een grote invloed gehad op de haar omringende bevolking, en niet alleen in Afrika. Zo wordt wereldwijd de lengte van haar nek geïmiteerd door vrouwen[5] die zichzelf te klein van stuk vinden. Deze vrouwen plaatsen dan een immer groeiende reeks metalen ringen rond hun nek, ten einde de ruimte tussen kin en schouders dermate te vergroten, dat ze ooit eens kan wedijveren met die van een giraf. Tot nu toe is nog niemand erin geslaagd om zelfs nog maar een babygiraf te evenaren, maar er wordt vooruitgang geboekt. Niet opgeven, dames!

Bonsai-girafBewerken

 
Bonsai-giraffes zijn nóg schattiger dan gewone giraffes.

De XXste eeuw was de eeuw van de miniaturisatie, en die tendens wordt in de XXIste eeuw dapper voortgezet. Terwijl verder miniaturiseren in de elektronica bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk wordt, kan er in de biologie nog één en ander verricht worden. De toegenomen aandacht voor bonsai-technieken is hier een duidelijk voorbeeld van.

TechniekBewerken

De in de Antwerpse Zoo ontwikkelde techniek om giraffes het overmatig groeien te beletten door ervoor te zorgen dat de hen verstrekte sanseveria's een bepaalde hoogte niet overschrijden, wordt sinds kort door bonsai-specialisten verfijnd. De procedure verloopt als volgt: door de sanseveria's te selecteren op grootte, en ervoor te zorgen dat ze systematisch 30 à 40 centimeter kleiner zijn dan de giraf die ervan eet, genereren deze giraffes een kroost met een iets kortere nek dan zijzelf, hen aldus het vermoeiende nekneerbuigen tijdens het eten besparend. De kleinste bonsai-giraf meet momenteel 2,5 meter[6], en men hoopt binnenkort volwassen giraffes van anderhalve meter te kunnen aanbieden.

ControverseBewerken

Dit doel, alsmede het nog veel ambitieuzere van eenmetergiraffes, zal nog heel wat werk vragen, want hoewel het verkleinen van de nek als een natuurlijk maar enigszins geholpen procedé kan worden beschouwd, is het inkorten van de poten een meer omstreden kwestie, waarover de kwekers nogal geheimzinnig doen. Woordvoerders van dierenrechtenverenigingen spreken van botoperaties en dierenmishandeling, maar bonsai-girafliefhebbers beweren dat deze zogenaamde dierenliefhebbers deze kweek verwarren met het in China zo populaire verlengen van onderste ledematen[7], dat inderdaad onder dierenmishandeling kan geklasseerd worden, aangezien er geen Chinees woord bestaat voor het begrip "mensenrechten".

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
27 april 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


NotenbalkBewerken

  1. Recent onderzoek door Professor W. Druyff, die werkelijk van alle markten thuis is, wijst categoriek naar de Afrikaanse Pygmeeën. Dit is een van die zeldzame gevallen waarin Oncyclopedia niet unaniem achter haar favoriete professor gaat staan, ten eerste omdat nog niemand gehoord heeft van Pygmeeën die niet Afrikaans zijn (de Franse politicus Nicolas Sarkozy is een randgeval), en ten tweede omdat niemand zich kan voorstellen wat die verder zo vreedzame mensen tegen een giraf zouden hebben. Een stijve nek? Voor wie ere het fijne wil van weten, heeft Uitgeverij Den Dampenden Darm (Zevergem) in 1991 dit onderzoek gepubliceerd onder de titel "Hooghartige giraffes en platvoerse egels: dieren met karakter".
  2. De giraf behoort tot die categorie van dieren, waarvan men altijd meent het over een vrouwelijk exemplaar te hebben, terwijl er toch ook mannetjesgiraffes rondlopen. De slang lijdt onder hetzelfde vooroordeel, en de zwaluw eveneens. Het lieveheersbeestje daarentegen wordt onveranderlijk als een onzijdig dier beschouwd, en wie ooit een koppel lieveheersbeestjes in de paringstijd aan het werk heeft gezien, weet dat er van onzijdigheid geen sprake kan zijn.
  3. Hadden zij zelf wat meer tv gekeken, dan was hen niet ontgaan dat er op tv af en toe wél eens een giraf in beeld kwam, met verhoogde kijkcijfers als gevolg. Vooral de tv-documentaires van Frank "Bring 'Em Back Alive" Buck en Walt "I Want My Own Land" Disney droegen hun steentje bij, al waren de dieren meestal op de achtergrond te zien
  4. De recent geboekte vooruitgang in driedimensionale film zou wel eens de definitieve uitkomst kunnen bieden: het doorbreken van de "vierde muur". Vroeger werd dat op kleine schaal toegepast door acteurs die zich met een bedenking of een kwinkslag tot het publiek richtten, maar met het verfijnde 3D-procédé kan een giraffenek zo de zaal in, en die is daarvoor meestal diep genoeg. Het dier moet dan wel voorzichtig zijn wanneer het zijn haar hoofd terugtrekt, want aan de rand van zo'n bioscoopscherm kan men zich lelijk stoten.
  5. Het algemeen verspreid en eerder aangehaald misverstand als zouden alle giraffes vrouwtjes zijn, maakt dat deze imitaties alleen door vrouwen toegepast worden
  6. De in de pers zo bejubelde bonsai-giraf van 1,8 meter bleek een gewone babygiraf te zijn, door een weinig scrupuleuze bonsai-kweker voor een fortuin verkocht aan een Amerikaaanse toerist.
  7. Dat zou een gemiddeld Chineesje meer aanzien en succes opleveren in het leven. Vooral dan het zakenleven, vooral wanneer het internationale handel betreft.