Goudvis

Een goudvis (Piscis Aureus) is een vis die, in tegenstelling tot wat de algemeen gangbare benaming kan te denken geven, niet uitsluitend uit goud bestaat. Bij goudvissen zijn de geslachten uiterlijk niet te onderscheiden, maar voor het uit elkaar houden van een mannetjes- en een vrouwtjesgoudvis bestaat een beproefde methode.

Goudvis
De drie goudvissen
De drie goudvissen
Taxonomische indeling
Rijk Dieren
Stam Gewervelden
Klasse Vinnigen
Orde Karperachtigen
Familie Metallica
Geslacht Edelschubbigen
Algemene informatie
Voedsel Fijn tot halfgrof stof
Maximale leeftijd Vijf maand tot zeshonderd jaar
Familie van Karpers
Geschikt als huisdier Ja
Specifieke gedragseigenschappen Zwemt in meetkundige figuren
Leefgebied Planeet Aarde
Intelligentie Nee
Natuurlijke vijanden Mens
Wordt gebruikt voor verkoop Ja
Uiterlijke kenmerken
Kleur Goud, zilver of brons
Huidbedekking Schubben
Aantal poten 0
Waarin het leeft In waterachtige vloeistoffen
Aaibaar Beperkt (zie artikel)
Portaal  Portaalicoon Biologie


Een 24 karaat choudvisj isj sjneller dan een sjsesj karaat, dasjs dusj logisj!
~ Johan Cruyff over de Piscis Aureus Aureus Sativus.

Een 24 karaat goudvis brengt meer op dan een zes karaat, dat is een economisch feit.
~ Een ervaren goudvisser over de Piscis Aureus Aureus Sativus.

OergoudvisBewerken

Van de oergoudvis of Piscis Aureus Aureus Vulgaris wordt algemeen aangenomen dat hij uitgestorven is: alleen de gekweekte variëteiten of cultivars bestaan nog. Een gefossiliseerd exemplaar van de oergoudvis is te bezichtigen in hetzelfde museum waar ook een versteende afdruk van de oerknal kan gevonden worden, alsook de linker hersenhelft van de ontbrekende schakel tussen de oerspons en de huidige mens.

Gouden goudvisBewerken

De gouden goudvis komt voor in drie hoofdvariëteiten, die twee eigenschappen gemeenschappelijk hebben: ze lijken van puur goud gemaakt te zijn, en kunnen urenlange monologen afsteken, die totaal geluidloos zijn.

Piscis Aureus Aureus SativusBewerken

De Piscis Aureus Aureus Sativus is de enige echte authentieke goudvis. Hij komt uitsluitend voor in wandbrede inbouwaquariua[1], en heeft als meest noemenswaardige eigenschap dat wie hem streelt, gedurende een tiental minuten in een zes karaats gouden standbeeld wordt veranderd. Deze goudvis is volledig van goud, van schubben tot ingewanden. Het goud van de schubben en van het skelet is het alom bekende en geapprecieerde 24 karaats goud, de rest bestaat uit een meer elastische goudvorm, eveneens 24 karaats, en dit goud neemt pas vaste vorm aan na het overlijden van de goudvis.

Piscis Aureus Argentatus Sativus AureusBewerken

De Piscis Aureus Argentatus Sativus Aureus is de vergulde versie van de Piscis Aureus Argentatus Sativus, en dus geen échte gouden goudvis. Door het delen van twee opvallende eigenschappen met de échte gouden goudvis, beide een gevolg van mimicry[2], is het onderscheiden van deze variëteiten alleen mogelijk door vivisectie of lijkschouwing. Het strelen van de vergulde zilveren goudvis leidt niet tot enige metamorfose, maar handen wassen vóór het eten is dan wél aangeraden.

Piscis Aureus Pyropus Sativus AureusBewerken

De Piscis Aureus Pyropus Sativus Aureus is de vergulde versie van de Piscis Aureus Argentatus Sativus, en dus geen échte gouden goudvis. Door het delen van twee opvallende eigenschappen met de échte gouden goudvis, beide een gevolg van mimicry[3]., is het onderscheiden van deze variëteiten alleen mogelijk door vivisectie of lijkschouwing. Het strelen van de vergulde bronzen goudvis leidt evenmin tot enige gedaanteverwisseling, maar handen wassen vóór het eten is ook in dit geval dan wel aangeraden.

Zilveren goudvisBewerken

 
De Piscis Aureus Aureus Sativus is niet stressbestendig.

De zilveren goudvis komt eveneens voor in drie hoofdvariëteiten, die, u raadt het nooit, eveneens twee eigenschappen gemeenschappelijk hebben: ze lijken van puur zilver gemaakt te zijn, en hebben de neiging om hun rechtervin precies tweemaal zo vaak te bewegen als hun linkervin.

Piscis Aureus Argentatus SativusBewerken

De Piscis Aureus Argentatus Sativus is de zilveren variant van de goudvis. Hij komt uitsluitend voor in vrijstaande aquaria, en heeft als meest noemenswaardige eigenschap dat wie hem streelt, gedurende een tiental minuten in een 800/1000 zilveren theelepeltje wordt veranderd. Deze goudvis is volledig van zilver, van schubben tot ingewanden. Het zilver van de schubben en van het skelet is het alom bekende en geapprecieerde 925/1000 zilver, de rest bestaat uit een meer elastische zilvervorm, eveneens 925/1000, en dit zilver neemt pas vaste vorm aan na het overlijden van de goudvis.

Piscis Aureus Aureus Sativus ArgentatusBewerken

De Piscis Aureus Aureus Sativus Argentatus is de verzilverde versie van de Piscis Aureus Aureus Sativus, en dus geen échte zilveren goudvis. Door het delen van twee opvallende eigenschappen met de échte zilveren goudvis, beide een gevolg van mimicry,... wel, u kent intussen de logica erachter. En u hebt wellicht al een donkerbruin vermoeden dat ook het strelen van déze vis geen spectaculaire gevolgen zal hebben.

Piscis Aureus Pyropus Sativus Argentatus OfficinalisBewerken

De Piscis Aureus Pyropus Sativus Argentatus Officinalis is de verzilverde versie van de Piscis Aureus Pyropus Sativus, en dus geen échte zilveren goudvis. Door het delen van twee opvallende eigenschappen met de échte zilveren goudvis, beide een gevolg van... juist, mimicry. Maarrr... in tegenstelling tot zijn medegoudvissen, heeft de verzilverde bronzen goudvis enige interessante medicinale eigenschappen, die het best tot uiting komen via het poeder dat verkregen wordt door de gedroogde vis integraal fijn te malen. Zongedroogde verzilverde bronzen goudvis geeft de beste resultaten bij de behandeling van

 • chronische neerslachtigheid;
 • overmatig optimisme;
 • acute verveling;
 • overvloedige concentratie;
 • ADHD;
 • latente apathie.

Het strelen van de verzilverde bronzen goudvis zou, mits vijf keer per dag uitgevoerd, volgens homeopaten een gunstige effect hebben op beide achillespezen.

 
Een pandjesbaas overweegt om de salpeterzuurtest uit te voeren op een als goudvis aangeboden object

Bronzen goudvisBewerken

De bronzen goudvis komt, hoe kan het anders, óók voor in drie hoofdvariëteiten, die , hoe sterk het ook moge lijken, óók twee eigenschappen gemeenschappelijk hebben: ze lijken van puur brons gemaakt te zijn, en kunnen zich niets herinneren dat langer dan zes seconden geleden is gebeurd. Die laatste eigenschap verklaart waarom de bronzen goudvis heel zijn leven lang rondjes kan zwemmen in een viskom zonder zich ooit te vervelen.

Piscis Aureus Pyropus SativusBewerken

De Piscis Aureus Pyropus Sativus is de bronzen variant van de goudvis. Hij komt uitsluitend voor in viskommen, en heeft als meest noemenswaardige eigenschap dat wie hem streelt, gedurende een tiental minuten in een lichtgroen uitgeslagen standbeeld van Manneke Pis wordt veranderd. Deze goudvis is volledig van brons, van schubben tot ingewanden. Het brons van de schubben en van het skelet is het alom bekende en geapprecieerde fosforbrons, maar dat is niet gedurende het hele leven van de bronzen goudvis zo geweest. Wanneer een bronzen goudvis uit het ei komt, bestaat hij volledig uit koper: het tin- en fosforgehalte dat de bronzen goudvis dient te bevatten om daadwerkelijk als bronzen goudvis erkend te worden, wordt opgenomen met de voeding. De jonge koperen goudvis volgt dan ook een zeer streng tin- en fosforhoudend dieet. Na ongeveer drie jaar wordt de juiste samenstelling bereikt, en is de bronzen goudvis ook geslachtsrijp. Net zoals bij de gouden en de zilveren goudvis is het "zachte" gedeelte van de bronzen goudvis samengesteld uit een meer elastische vorm van het schub- en skeletmetaal, tot de dood intreedt.

Piscis Aureus Aureus Sativus PyropusBewerken

De Piscis Aureus Aureus Sativus Pyropus is de verbronsde versie van de Piscis Aureus Aureus Sativus, en dus geen échte bronzen goudvis. Wie hem streelt wordt gedurende een tiental seconden in een lichtgroen uitgeslagen standbeeld van Jeanneke Pis[4] veranderd, aldus enige schaarse ooggetuigen.

Piscis Aureus Argentatus Sativus PyropusBewerken

De Piscis Aureus Argentatus Sativus Pyropus is de verbronsde versie van de Piscis Aureus Argentatus Sativus, en dus geen échte bronzen goudvis. Wie hem streelt wordt in een volgend leven burgemeester van Teheran[5], aldus enige grappenmakers die absoluut een speciale eigenschap aan de verbronsde zilveren goudvis willen toegekend zien.

Titanium goudvisBewerken

 
Het wapenschild van Zandvoort: een democratische en diplomatische versmelting van de drie goudvistypes leverde een groengrijsachtige tussensoort op. Kwatongen beweren dat het haringen zijn. Maatjes, om precies te zijn.

De titanium goudvis is zeldzaam. Uiterst zeldzaam. Zó zeldzaam, dat tot nu toe eenieder die ooit beweerd heeft er één geobserveerd te hebben, uiteindelijk heeft moeten toegeven dat het waarschijnlijk een ziek exemplaar van één der drie bovenstaande moet geweest zijn. De zoektocht naar de titanium goudvis gaat onverdroten verder, en wij houden u op de hoogte.

OranjevisBewerken

Helemaal geen familie van de goudvis, maar ten gevolge van verregaande intellectuele luiheid zo genoemd, is de oranjevis, die men in zovele tuinvijvertjes vrolijk ziet rondzwemmen. Dat rondzwemmen duidt op een verleden in een viskom: oranjevissen die in een rechthoekig aquarium zijn gekweekt zwemmen vierkant. Ze komen ook voor op kermissen, in kleine, doorzichtige plastic zakjes, waarin ze ter hand worden gesteld van de kinderen die eigenlijk eendjes kwamen vissen, ter compensatie voor de ontgoocheling die optreedt wanneer blijkt dat

 • die eendjes niet echt zijn, maar van plastic;
 • ze de gevangen eendjes moeten teruggeven.

Deze kermissoort eindigt meestal, na een een even spectaculaire als duistere tocht door een buizendoolhof, in het riool, en de sterksten gaan daar onnatuurlijke relaties aan met slangen en krokodillen, aldus zorgend voor een boeiende maar onrustwekkende rioolfauna.

GoudvisserijBewerken

Hoewel goudvissen niet meer in de vrije natuur voorkomen, is een zeer kleine tak van de visserij toegespitst op goudvisserij. Deze goudvissers speculeren op het ontsnappen van gekweekte exemplaren uit kweekvijvers en aquaria, dat laatste meestal via allerhande rioleringssystemen. De goudvissen worden in de zon te drogen gelegd tot ze volledig vaste vorm hebben aangenomen, en dan getest op metaalgehalte. Om evidente redenen worden vooral de Piscis Aureus Aureus Sativus, de Piscis Aureus Aureus Sativus Argentatus en de Piscis Aureus Aureus Sativus Pyropus bevist, al worden exemplaren van de overige variëteiten evenmin versmaad. Om de goudprijs niet in gevaar te brengen, zijn er sinds 1945 internationale goudvisserijquota in voege, die overigens model gestaan hebben voor de latere quota in de overige visserij.


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
25 mei 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


NotenbalkBewerken

 1. Sjiek meervoud van "inbouwaquarium". Het plebs zegt "inbouwaquariums". Liefhebbers van dubbele meervouden zeggen "inbouwaquaria's".
 2. Mimicry treedt op wanneer alle boekbare bands hebben afgebeld, en wanneer een levend wezen zich voor een ander levend wezen laat doorgaan. Berucht zijn de muggen die zich op overtuigende wijze voor olifanten laten doorgaan: dit bedrog komt pas aan het licht wanneer de kwaliteit van het ivoor sterk tegenvalt4
 3. Mimicry treedt op wanneer... ja zeg, lees gewoon de paragraaf hierboven!
 4. Een permanent standbeeldje, of liever hurkbeeldje van deze dame is te bezichtigen in België's hoofdstad.
 5. Behorend tot een lichtgroene politieke partij.