Griekse kalender

Een typische traditionele Griekse kalender: scheef, in steen en moeilijk leesbaar. Maar de Grieken zijn er tevreden over, beweren ze.

De Griekse kalender was de kalender die de Griekse goden gebruikten om vast te stellen wanneer er jaarmarkt was in Athene, een sportbelevenis in Olympia, oorlogsherdenking in Sparta, of mooi weer op Kreta.

Er zijn veel onduidelijkheden over de Griekse kalender, maar één ding is zeker: dat Thargelion een land is in Midden-Aarde.

MaandnamenBewerken

Maanden in de Griekse kalender heetten Hekatombaioon of Hekatombeus, Metageitneioon of Pedageitnyos, Boëdromioon of Badromios, Puanepsioon (maand van de bonensoep), Maimakterioon, Poseideoon, Gamelioon of Gamelios (maand van het huwelijk en de kameleons), Anthestherioon, Elaphebolioon, Mounuchioon, Thargelioon (misschien brachten hobbits, goden of trolgoden deze naam mee uit Midden-Aarde), Skirophorioon (parasolmaand), Thesmophorioon, Hermaios, Herasios, Apellaios, Eleusinios, Gerastios, Artemisios of Artamitios, Delphinios, Phliastos, Karneios, Panamos of Panemos, Dios (dat was ook de echte naam van Zeus) of Diosthyos, Audynaios, Peritios, Dystros, Xanthikos, Daisios, Loios, Gorpiaios, Hyperberetaios, Agrianios, Theudasios, Dalios, Hyacynthios, Thesmophorios, Sminthios, Dadaphorios, Poitropios, Bysios, Herakleios, Boathoös, Ilaios, Thenoxenios, Haliotropios, Phoinikaios, Psydros en Eiman.

De plaatselijke bevolking koos uit deze lijst de namen die hen bevielen en zetten deze in een eigen volgorde.

In latere tijden verving men deze door: Ianouarios, Fevrouarios, Martios, Aprilios, Maios, Jounios, Ioulios, Avgoustos, Septembrios, Oktobrios, Noëmbrios, Dekembrios, en werden de oude goden vervangen door een veelvoud van orthodoxe heiligen.

Begin van de maandBewerken

 
Reclamecampagne voor een uiteindelijk weinig succesvolle moderne Griekse kalender.

Wanneer precies een maand begon werd beslist door plaatselijke kalendermagistraten. Door een magistraat om te kopen, kon men de maand verlengen en zo tijd winnen. Er waren ook andere redenen om maanden te verlengen. Bijvoorbeeld kon men door een maand te verlengen langer oorlog voeren en zich toch op de afgesproken dag aan een vredesovereenkomst houden, omdat die dag gewoon verschoof. Volgens omstreden theorieën baseerde men zich soms op de maan, anderzijds zou men zich soms ook op de lengte van een zonnejaar gebaseerd hebben.

Lengte van het jaarBewerken

Een jaar duurde twaalf maanden. Soms dertien. Jaren van veertien maanden waren minder gebruikelijk.

Begin van het jaarBewerken

Het jaar begon na de zomerzonnewende, de lentenachtevening, de winterzonnewende of de herfstdagevening, op 1 Aprilios, 1 Ianouarios of ergens daartussen.

Culturele gevolgenBewerken

De Griekse goden maakten regelmatig ruzie over feestdagen die tot hun eer moesten worden gevierd of waren ontstemd toen ze afspraken misten op basis van vergissingen met de kalender. Een rechtstreeks gevolg van deze ruzies is te vinden in de gedichten van Homerus.

Gefrustreerde Grieken werden daarom natuurfilosoof en worden tot op heden gelezen.

HedenBewerken

Tot op heden is de kalender niet altijd even duidelijk in Griekenland. Men heeft soms moeite met schrikkeldagen, jaartallen en bepaalde feestdagen.

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Attische kalender.