Dit is een hamer, vermomd als bijl.

Kijk uit voor de hamer, als de kraai begint te loeien.
~ Boeddhistisch gezegde over de hamer

Het doet pijn als ik met een hamer op m'n vingers sla.
~ Kapitein Overduidelijk over hamers

In Sovjet Rusland, hamer slaat JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over een hamer

De hamer is een voorwerp waarmee men spijkers in planken en de muur kan slaan en ook spijkers uit planken en de muur kan halen. Het is een zeer handig apparaat, hoewel de laatste functie bij sommige hamers ontbreekt. Wanneer u met een hamer werkt, moet oppassen dat u zich niet op de vingers slaat! Dat is namelijk erg pijnlijk. Hamers kunnen ook zeer handig zijn om de spijker op de kop te slaan. "Hamer" is ook een film van Theo van Gogh een bekend Nederlands dichter die het gedicht AB-AB schreef.

Hamertje hamertje,
mag ik een kamertje?
Nee, zei het hamertje, 
jij mag geen kamertje.

Geschiedenis van de hamerBewerken

 
Met deze hamer is te hard tegen een arm of been geslagen: de steel mist bij dit model

De hamer is ontstaan een zeer lange tijd geleden in een land hier ver vandaan. In dit land woonde ooit een koning die op een troon zat en bevelen aan zijn dienaren gaf. De koning was zeer rijk en kon vele feesten en andere grappen en grollen betalen. De koning verveelde zich echter en ergerde zich overal aan. Het meeste ergerde de koning zich aan de schilderijen die overal door het paleis over de grond lagen verspreid en waaraan de koning zijn tere en eeltloze voetjes stootte. Toen de koning zich zelfs tijdens de grootste feesten begon te ergeren, droeg hij zijn gasten op een bezigheid voor hem te verzinnen. Na een paar minuten kwam er een man met een kaalgeschoren hoofd en een trainingspak naar voren getrild (tegenwoordig ook wel gabbers genoemd). Deze zeer veel durvende persoon begon het gesprek met de koning, door hem eerst in het gezicht te boeren, waarna de koning hartelijk begon te lachen, de jongeman een stoel aanbood en de anderen beval verder te feesten. Toen de gasten weer hun aandacht op hun biertje of hun buurman hadden gevestigd, vroeg de koning wat het plan was dat de gabber in zijn hoofd had. De gabber zei: "zoekt de ware prent en schil de aardappels tijdens de warme momenten". Meteen hierna sprong de koning op en wist wat hem te doen stond.

De weken daarna zat de koning in zijn laboratorium, terwijl hij eerst de steel en daarna de kop van de hamer uitvond. Uiteindelijk kwam hij naar buiten met een hamer. Het eerste schilderij dat de koning vond, begon hij woest tegen de wand aan te timmeren, maar toen begreep de koning dat hij hij iets miste. Hij zag hier de lol wel van in en tijdens een satanische lach stierf de koning. De spijker werd later door de Heer Spijker uitgevonden.

Hamer als wapenBewerken

De hamer is behalve het slaan van spijkers ook geschikt voor het slaan van mensen. Dit doet men meestal als men de geslagen persoon niet aardig vindt of omdat de geslagen persoon een masochist. Als men op een zachte wijze en op bijvoorbeeld een been of arm slaat krijgt het 'slachtoffer' meestal een blauwe plek. Als men hard slaat op bijvoorbeeld het hoofd kan het zo zijn dat het slachtoffer terug slaat of op de grond valt met zijn tong uit zijn mond - het slachtoffer kan ook terug slaan als op een arm of been is geslagen; pas daar voor op.

Als men geen kloppen meer voelt op de pols of bij de keel, dan legt men het slachtoffer op een grote tafel en pakt men de van te voren klaar gelegde kettingzaag. Als eerste worden de benen verwijderd, daarna de armen en het hoofd. Als laatste wordt het lichaam in tweeën gezaagd; dan is het nodig dat alles snel in plastic zakken wordt gestopt, om het parket of het tapijt niet te verpesten met de nu in de wilde weg stromende lichaamsvloeistoffen. Als alles in zakken is verpakt is het zaak ze ergens achter te laten waar ze zakken niet gevonden worden. Een vuilverbrandingsoven of de restjesbak bij een ziekenhuis is geschikt.

De functies van een hamerBewerken

Een hamer kan gebruikt worden voor:

  • Het slaan van spijkers in planken of de muur
  • Die spijkers er weer uit halen en ze dan weggooien
  • Iemand boos maken door op een arm of been te slaan
  • Iemand heel stil maken door op het hoofd te slaan
  • Door de gevoelloze persoon kan ermee in de neus gepeuterd worden
  • Het schijnt dat de kerstman er zijn aambeien mee krabt
  • Leraren Latijn staan er bekend om te hameren op het leren van rijtjes

Hamer in de klimatologieBewerken

Volgens betrouwbare bronnen regent het eens in de zoveel tijd hamers. Vaak worden er uit voorzorgsmaatregel planken met spijkers buiten neergezet. Het zorgt ook voor schade aan huizen, auto's, schoonmoeders, emo's, baby's en andere mensen die het weeralarm in de wind slaan.

Filosofische beschouwingenBewerken

Er is een gedeelte uit Plato's conversaties dat hierover handelt:

"Wat is een hamer? Een hamer is samengesteld uit houtvezels en ijzerkristallen. Houtvezels en ijzerkristallen zijn samengesteld uit ditto moleculen.
Ditto moleculen zijn samengesteld uit atomen. Atomen zijn samengesteld uit deeltjes en deeltjes tenslotte zijn samengesteld uit... wat?
Dat weten we (nog) niet. Ergo: We weten niet wat een hamer is en kunnen er dus geen uitspraken over doen."

"Maar... je weet toch wat een hamer is? Je kunt een hamer
*Zien,
*Ruiken,
*Horen, 
*Aanraken,
*Proeven, 
*Al of niet gebruiken...."

"Wat is een hamer? Een hamer is iets dat door ons door middel van onze zintuigen wordt waargenomen. Maar wat is dat eigenlijk: waarneming?
Wat is "kennis" en bovenal Wie/wat is het die/dat waarneemt? We weten het niet. HET IS EEN RAADSEL!
Hoe kunnen we dan ooit iets zinnigs zeggen over of iets al dan niet een hamer is en zo ja wat het dan is?
We weten het niet en zelfs ALS we het zouden weten, dan weten we het nog niet zeker,
vanwege de fundamentele onzekerheid die ons doet rondstrompelen als blinden in een donkere kamer waar ook geen licht brandt.

Zie ook:Bewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
2 oktober 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.