Harry Mens

Harry Mens is een presentator die bekend is van de rendabele gesprekken die hij voert over economische en financiële zaken met oude heren en iets jongere heren (op voorwaarde dat zij wel een hippe bril dragen) die deel uitmaken van het gewichtige deel van de bevolking, zoals vermogensbeheerders, bankiers, politici, zangers en notoire clowns; zijn lustige wijnproeverijen en zijn kritische voetbaldialogen met Willem van Hanegem van hoge kwaliteit in het televisieprogramma Business Class dat iedere zondagnacht ergens op RTL te zien is (de herhalingen zijn iedere zondagochtend te zien). Harry Mens wordt vooral geliefd bij het publiek doordat hij zo goed luisteren kan.

LevensloopBewerken

Harry interesseerde zich op jonge leeftijd al in centjes. Centjes zijn rond, dus zouden ze ook moeten kunnen rollen, zo merkte Harry al snel op, en zodoende wist hij wat hij even snel ook wat hij wilde worden: centjesroller, dat tegenwoordig meer gangbaar is in het jargon met de term vermogensbeheerder. Dat werd hij uiteindelijk niet, hij werd slechts makelaar. Hij verdiende in den beginne een zakcentje aan de handel in tulpenbollen en later verdiende hij hooguit een godsvermogen aan een paar huizen, door ze van de hand te doen. Zo verklaarde Harry: "ik begrijp niet waarom ik meer dan 20 huizen in mijn beheer moet hebben terwijl ik slechts één huis nodig heb om in te kunnen wonen".

Waar centjes rollen, rollen ook eieren, zoals een niet nader bekende anonieme, fictieve persoon eens zei, en zo gold dat voor Harry Mens. Scharrelen maakt onderdeel uit van het dagelijks leven, met enkele levensgezellinnen en enkele andere gezellige levenden (je kan het immers ook niet doen), met wie hij beide, gedurende zijn levensloop een gezonde, vruchtbare kroost het leven heeft kunnen schenken (op poten zetten zoals een project kan natuurlijk niet met baby's, en tot de categorie onroerend goed vallen kinderen nu ook weer niet onder, in tegenstelling tot het verwarrende ontroerend goed en het ontroerende kwaad). Sinds het fipronilschandaal is het wat rustiger geworden in Huize Mens en is Harry wat closer geworden met zijn beste vriend en goede maat Geert Schaaij.

Na een tijdje wilde Harry de mensen die wel geld hebben maar geen idee hebben dat dit kan rollen, gaan activeren en daarom presenteert hij sinds 1999 een televisieprogramma waarin hij mensen die dat wel (denken te) weten, onafhankelijk hun verhaal kunnen doen tegen een billijk tarief van vier keer modaal in een maand, oftewel waar jouw ouders een jaar of twee voor moeten werken en tegelijk moeten hopen dat die verdomde spaarrente niet nog lager wordt.

VakgebiedBewerken

 
Dit geld kan zo niet rollen, maar pas wanneer je het gaat oprollen, kan het opeens wel rollen.

Het vakgebied van Harry Mens is de wereld van de makelaardij, alhoewel hij toch liever vastgoedondernemer was geworden. Makelaardij heeft een wat pauper imago namelijk. Als je geld hebt, kun je je kennis van dat grote geld inzetten om nog meer geld uit te geven, zo wist Harry goed uit te vinden.

Met de beurs is het altijd uitkijken geblazen, want Shell is afhankelijk van de prijs van de olie, want als de prijs van de olie daalt, daalt ook de winst van Shell, maar dat zal Harry worst zijn, want hij handelt immers in huizen en niet in olie. Huizen hebben wel gas nodig, maar daar heeft de olie niets mee van doen. Je kan op één ding focussen, maar het is veel nuttiger en belangrijker om om je breed te oriënteren, door om je heen te kijken, door je omgeving te kunnen zien, want dan kun je overzicht krijgen. Zodoende moeten we ook meer focussen.

Het wereldje van de makelaardij is wat besmeurd met corruptie, aanklachten en dergelijke maar daarvoor ga je niet makelaar worden: je wordt makelaar om centjes te laten rollen. Dat dan wat corruptie, aanklachten etc. her en der voorbij komen, het is onderdeel van het spel. De rechter is het er soms niet mee eens, maar als je een wet of regel belachelijk vindt, volslagen onbegrijpelijk en als je van mening bent dat een wet er puur is om jou tegen te werken omdat je zo geen centjes beter rollen kan, dan geldt deze wet niet. Met de juiste motivatie kun je alles bereiken, en het maakt niet uit of een vrouw prostituee is, in drugs handelt (waarvan de rechter zegt dat zij zo het land kapot maakt) en of de ex daarvan in de bak zit, want zolang ze maar zeven talen spreekt en een paar flinke assets heeft, dan is zij altijd interessant en dan maakt dat verleden ook helemaal niet uit. Dat is een toekomstgerichte blik, met een kijk omhoog - daar word je nu rijk van! Je kunt het immers ook niet doen.

Een diverse soort kennis waar Harry zich onlangs in verdiept heeft naast bakstenen, zijn grillstenen. Op grillstenen kun je geen huizen bouwen, maar je kan wel er dingen mee grillen, daarom zijn het ook grillstenen. Investeren in grillstenen voor zijn interesses (zie volgende kop) zou niet kunnen renderen, dus investeert hij deze wel door tegelijk een crematorium op te richten, met als onderscheidend element dat deze crematoria weer leuk moeten maken. Dit crematorium is de hele week geopend, maar op zondag is deze dicht. Als deze open is, is deze dan ook gelijk vol, maar nu is deze nog niet zo vol, neem ik aan.

InteressesBewerken

 
Harry Mens heeft een hoop fans.

Harry Mens heeft een bovengemiddelde interesse voor de culinaire wereld. Tijdens gesprekken met diverse mensen in zijn programma Business Class uit diverse uithoeken van het land (waar Harry het vaak goed mee kan vinden) praat hij, naast het nieuws omtrent lokale ontwikkelingen op het gebied van vastgoed, ook graag over eten, want eten is een stuk lekkerder dan een portie cement in je muil. Harry komt altijd graag nieuwe dingen te weten op kookgebied, variërend van hoe je een kip klaarmaakt (met een diepgang die reikt tot aan het snijden van de fileetjes) en hoe je deze kip aanbakt (waarbij Harry vooral de details wil weten, namelijk dat de kip in een pan moet). Naast het eten moet er ook gedronken worden en zodoende wil de wijn rijkelijk vloeien. De gasten met wie Harry een belangeloos gesprek voert, nemen altijd als cadeautje een paar flesjes aan rode en witte wijnen mee, met daarbij en uitleg over de specifieke Italiaanse druifsoorten, maar voor Harry is alle wijn gewoon lekker en dan maakt het uiteindelijk niet zoveel uit waar deze vandaan komt. De afdronk in het gezelschap van een propere lunch is het belangrijkst. Waar een druif vandaan komt zou ook helemaal niet uit mogen maken, dan worden andere druiven immers gediscrimineerd, en bij iedere druiven zijn namelijk kansen te vinden - die kansen moet je ook grijpen (want je kan het immers ook niet doen, zo blijke uit zijn liefdesleven), net als rijpe druiven.

Harry wil overal het fijne van weten. Wanneer Nederland tegen iemand speelt, of Feyenoord, of NEC, of Achilles '21, wil Harry weten tegen wie ze spelen, en dan ook vooral wat die wedstrijden gaan worden. 3-1? 2-1? 1-1? 3-4? Gelijkspelletje? Niemand die daarop antwoorden kan, zelfs Willem van Hanegem niet, maar als Utrecht wint, dan wint Feyenoord en dat is de kern. Alhoewel Van Hanegem deze informatie niet zo bijzonder vindt, heeft Harry een bovenmatige interesse daarvoor. Roemenië, Oekraïne, van ieder land kun je immers iets vinden. De manieren waarop bepaalde spelers spelen en hoe ze controle houden op de bal, is eigenlijk ook niet zo relevant - zolang de bal maar rolt. Dan kun je veel beter te weten komen waar die bal naartoe rollen moet. Al het andere is enkel maar voer voor die snor. Interesse hebben in de basis is veel belangrijker dan van alles kunde te hebben. Veel interessanter is eigenlijk toch ook wat er volgende week op tafel staat.

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
15 januari 2018
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.