Hercule Poirot


Hercule Poirot is een Belgische politicus in de Franstalige partij FdF en een bekend acteur waarbij hij vaak opereert onder het pseudoniem David Suchet. Agatha Christie heeft van zijn persoon de hoofdrol in een detectiveserie gemaakt, tot groot jolijt van de andere partijen in Franstalig België. Het personage werd immers vaak bijgestaan door kapitein Hastings en/of de ietwat domme hoofdinspecteur Japp van Scotland Yard (een rol van Philip Jackson in de televisieserie), wat Poirot "une gaffe inacceptable" (een onaanvaardbare grap) noemt.

Hercule Poirot
Hercule Poirot.jpg
Algemene informatie
Geboorteplaats Ukkel
Nationaliteit Belg
Bekend vanwege Detective
Overige informatie
Religie Rooms-katholiek
Yves Leterme campagne foto cropped.jpg
YLeterme @yves_leterme
Die herhlngen op d'opnbare mroep komen mn strot uit
12 minuten geleden


Ééél krappig!
~ Elio Di Rupo

Allez, Hercule, nok een fleske wèèèn?
~ Michel Daerden

Poirot is getrouwd met Vera Rossakoff, een Russin die in zijn ogen het evenbeeld was van echte vrouwelijkheid.

PolitiekBewerken

Poirot is ijdel, allesbehalve bescheiden, besnord, Belgisch (niet te verwarren met Vlaams en geniaal. In de verhalen steekt hij zijn genialiteit niet onder stoelen of banken en bedient zich vaak van Franstalige uitdrukkingen, tot groot protest van de Vlaamse gemeenschap die niet wil dat België altijd vergeleken wordt met Frans. Heel bekend is: les petites cellules grises (de kleine grijze cellen, de hersenen dus), als hij de Vlaamse politici aanmaant om de grijze hersenmassa te gebruiken. Poirot is verder een kort mannetje met donker haar en een snor die hij ijverig bijhoudt.

In veel van zijn onderhandelingswijzen komen typerende dingen naar voren zoals het bouwen van kaartenhuizen als hij niet uit onderhandelingen kan komen. De kaartenhuizen komen van CartaMundi, een Belgisch speelkaartenproducent: het federaal parlement had hem daarvoor ooit beschuldigd van sneakreclame. Hij heeft een verschrikkelijke hekel aan auto's en heeft een tamelijk groene visie op de wereld, maar wat kon Hercule Porot nu doen in een flutpartijtje van een Ecolo, dat toch maar dient om de ruimte in de linkse as op te vullen? Ook heeft hij een hekel aan zeetochten en past hij een speciale methode toe om fris en helder van een schip te stappen zonder zeeziek te zijn geweest. Maar ja, het is wel een beetje eigen aan de Walen dat het verdomde landrotten zijn! Ten slotte legt hij een haast ziekelijke aanleg voor orde en netheid aan de dag. Deze zaken zijn dan ook zijn stokpaarden in het oplossen van een politieke impasse.

Zie ookBewerken

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Hercule Poirot.