Herman Brusselmans

Leeswaarschuwing: Dit artikel bevat schokkende tekst die wel eens alle zin in het leven kan ontnemen!


Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Vlaams ex-drummer, die zich vergeefs bezighoudt met schrijven.

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans.jpg
Algemene informatie
Geboren 9 oktober 1957
Overleden Hopelijk dit jaar nog?
Nationaliteit België


Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Herman Brusselmans.

Ik lees nog liever een boek geschreven door een hond...
~ Teleurgestelde lezer tegen Brusselmans

Hans Van Temsche en Kim De Gelder? Zo zouden er nog een honderdduizendtal moeten rondlopen.
~ Brusselmans

België? Dat bestaat uit 6,5 miljoen apen en 4,5 miljoen wannabe-apen...
~ Brusselmans

Voze, lederen strijkplank met zwart kakhaar! Moet je zijn bril zien. Je zou hem zo willen afpakken en kapot gooien...
~ Andere cynicus reageert

Alle vormen van kanker moeten het land uit!
~ Geert Wilders tegen Brusselmans aan de Belgisch-Nederlandse grens.

BiografieBewerken

Brusselmans was eind jaren zeventig een vrij succesvolle voetballer en drummer, maar haakte af toen hij zijn geluk vond in bier en tieten. Hij werd buitengegooid bij Vigor Hamme en Sporting Lokeren. In 1981 trouwde hij en vestigde hij zich in Iddergem. Toen dat huwelijk op de klippen liep, verhuisde hij in 1986 naar Gent. In 2005 trouwde hij voor de tweede keer.

Brusselmans studeerde Gentse filologie in Duitsland, waarna hij in een bibliotheek van een ministerie in Brussel ging wonen. Hij had geen werk, geen leven en geen onderdak aangezien zijn studie niks opbracht. Op een dag vond hij de roman De man die werk vond uit 1985. Hij werd zo kwaad om de titel, die zijn eigen situatie tegensprak, en verwerd voor de rest van zijn leven tot een cynisch persoon. De zonderling sleet zijn dagen met drinken en fantaseren over het koffeeshopmeisje. Ondertussen was hij al aan de drugs geraakt. Zijn eerste zelfmoordpoging werd een feit.

Brusselmans had uiteindelijk zijn droomjob gevonden: hij ging boeken schrijven. Uit de bibliotheek had hij een aantal boeken gevonden waaruit hij stukken verzamelde en plakte in een nieuw geheel, gecombineerd met eigen belevenissen. Zijn boeken werden werden al gauw een succes. Hij vormde samen met Tom Lanoye en Kristien Hemmerechts een nieuwe lichting in de Vlaamse literatuur die begin jaren tachtig opkwam. Zijn werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte en drank, seks en verveling zijn terugkerende thema's (de arme man wist niets beters dan dat). Ook wordt in zijn boeken vaak gerefereerd aan het leven op het Vlaamse platteland van de jaren zestig, de tijd waarin hij is blijven steken. Hierin weeft Brusselmans vier korte verhalen in elkaar (uiteraard weer een schending van copyright).

Zijn "bekendheid" heeft Brusselmans, buiten zijn boeken, te danken aan zijn verschijning in de media. Zo sloegen bij hem de stoppen door in 1991 bij een interview en belandde hij in de psychiatrie Het Huis Van Wantrouwen, waar hij bekend werd met de uitspraken 'Doch dit alles terzijde' en 'Bedankt voor uw wáándacht!' Hij wordt gretig vaak genoemd in talkshows en discussieprogramma's als voorbeeld van een psychisch gestoorde; het (ter ziele gegane) satirische blad De Zwijger en het weekblad HUMO (waartegen hij al vaak 'Val dood' heeft geschreeuwd) hebben hem iedere week in een column onder loep genomen en uitgelachen. Ook staat hij (net als in zijn boeken) vaak garant voor provocerende uitspraken. Een beledigende opmerking over zijn vrouw Ann Demeulemeester in zijn boek Uitgeverij Guggenheimer (1999) leverde hem een proces op. Het boek was enige tijd niet verkrijgbaar.

Brusselmans is een van de meest verguisde Vlaamse schrijvers. Men heeft vooral kritiek op de eentonigheid van zijn oeuvre, de schuttingtaal en de platte seksueel getinte uitspraken (hij weet immers niet beter). Veel boeken gaan over zijn leven als beroemd schrijver en bevatten gescheld op zijn hond, vrouw, omgeving en collega-schrijvers. Door critici wordt hij hierom en om zijn vele optredens in de media vaak serieus genomen. Naast de kritiek is zijn werk ook erg impopulair, vooral bij een jong publiek, dat er zowat een mode van maakt om zijn boeken (die het gekregen heeft van de school als verplichte lectuur) op te branden in een ton.

TriviaBewerken

  • In 2005 eindigde hij op nr. 1.800.000 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, waarmee hij buiten de officiële nominatielijst viel.

BibliografieBewerken

  • Niets bijzonders

FilmografieBewerken

Als acteur

Cd'sBewerken

  • Val dood.

Externe linksBewerken

  • Och, zoek het op. U hebt toch internet??
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
26 september 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Auteur of geen auteur, dát is de kwestie!

Bomans · Boon · Brusselmans · Caesar · Christie · Claus · Erasmus · Finkers · Foucault · Van Gaal
Galileo · Goethe · Hitler · Ibsen · Kafka · Luther King · King · Liefnius · Leviticus · Van Loon · Mulisch
Von Münchhausen · Van Ostaijen · Drs. P · Polo · Reve · Shakespeare · Stevin · Tamstra · Wilde · Wolkers


Vlaamsche figuren

Bart De Wever · Flip Kowlier · Herman Brusselmans · Herman Van Rompuy · Hugo Claus · Jan van Eyck · Kapitein Zeppos
Kimberley Vlaeminck · Louis Paul Boon · Napoleon Bonaparte · Peter Paul Rubens · Pieter Bruegel de Oude · Tijl Uilenspiegel
Tom Boonen · Urbanus van Anus · Yves Leterme