Herman Finkers

Tweants, daor is nichs mis met.
~ Herman Finkers op TV

Heanig an en rap wat!
~ Een meer geïrriteerde Finkers

De zeer mannelijke Herman Finkers tijdens een van zijn optredens

Je hebt Urbanus in het zuidelijk en Drs. P. in het westelijk taalgebied der Nederlandse taal. In het Oosten kent men ene Hermenegildus Felix Viktor Maria Finkers (geboren in 0 te Mariaparochie), ofwel Herman (Herry voor de vrienden). In de Galerij der Onsterfelijken staat Herman Finkers bekend als "grootdichter der Nedersaksische streektalen". Hij is daar bijzonder trots op. Maar behalve gedichtjes is hij ook komiek liedjesschrijver[1], zanger[2], auteur en fervent religieus.

JeugdBewerken

GeboorteBewerken

In het jaar nul werd de kleine Herman geboren in een klein Twents dorp, zoon van timmerman Joseph Finkers (Spieker-Jozef voor de vrienden) en huisvrouw Marie Finkers-Middelkamp, op weg naar net niet des Twente grootste stad aangezien vader Joseph daar nieuw werk heeft gevonden als pastoor[3]. Zoals toen gewoonlijk was kwam het gehele dorp op kraamvisite, en bracht men krentenbrood, metworst, babi-pangang en champagne. Maar al snel ging het gezin verder.

Opgroeien in een religieus gezinBewerken

Heel begrijpelijk dus dat kleine Herman zeer Katholiek werd opgevoed. Het lieve (oh wat was díe lief, zeg!) kind ging naar een keurig katholieke school, at geen snoep met Pasen en eerde elke dag de bijhorende heilige. Af en toe had hij ook het benodigde kritiek, maar dan werd hij ook gecorrigeerd.

Eerste stukje poëzieBewerken

Toen Herman 16 werd, wist hij het zeker: hij wilde taalkunstenaar worden[4]. Al snel kwam hij met het volgende:

 
 

~De Elfstedentocht~
Tjibbe, Sjoerd en Wibbe zouden het berooien
Tjibbe, Sjoerd en Wibbe zaten mooi te klooien
Zijn in een wak gereden, volledig overleden
Zo heb je het over Friezen, zo heb je het over dooien

 


 

En zijn vader werd link! Nee, in een keurig katholiek gezin kon je niet dit soort versjes maken en pa schreeuwde zoon het volgende in de oren:

 
 
Herman! As iej nog nen maol zo nen edicht skrieft, dan zal't oe erooin!
 

 

wat zoiets betekend als doe dat nooit meer weer.

CarrièreBewerken

Toen Finkers echter volwassen werd, trok hij er niets van aan en ging lekker carrière maken in, zoals hij noemt, de grappenmakerij.

Eerste optreden: 6e eeuw te VaalsBewerken

Om even goed te beginnen trad hij op precies tussen de toen nog metropolen Tongeren, Herstal en Aken, namelijk Mont Val (Vaalserberg). Meteen werd hij gekenmerkt door zijn absurdisme, waardoor hij in eerste instantie voor heks verklaard werd. Hij probeerde het later nog eens.

Tweede optreden: 13e eeuw te AmsterdamBewerken

Toen de nieuwe hoofdstad van de lage landen voor het eerst werd gemeld op de kaart nodigde men Finkers uit op het bijhorende feest en probeerde wederom een optreden te geven. Zijn scherpe mening op de maatschappij maakte hem niet heel erg populairder dan dat hij was, en vluchtte wederom naar Twente.

Derde optreden: 16e eeuw te AntwerpenBewerken

Zo redelijk de mensen waren gaf men Herman Finkers nóg een kans, en nodigden hem uit op te treden in de Vlaamse stad. De Zuidelijk-Nederlanders konden hem wel waarderen. Sterker nog, men brulde van het lachen. Zo hard zelfs dat de Spanjaarden er meteen op af kwamen en de stad lieten vallen. De helft van de stad vluchtte naar het noorden, en Herman terug naar het oosten.

Optredensgolf: 20e eeuw te EnschedeBewerken

In de wat meer recente geschiedenis bleek Herman Finkers niet te stoppen, maar probeerde het ditmaal wat dichter bij huis. ditmaal beviel men hem wel en er wachtte een heuse golf. Dit zou duren tot de millenniumwisseling, waarna zijn inspiratie plots op was.

Leven als boerBewerken

 
Finkers ruilt een koe in voor een Piet

Finkers besloot het wat rustiger aan te doen en trok zich terug als veehouder op het Twentse platteland. Hij had allerlei vee: kippen, paarden, varkens en koeien. Na jaren bleek dat werk te zwaar voor hem alleen en ging bij Sinterklaas langs, om een koe in te ruilen voor een Zwarte Piet. Die zou boer Herman goed kunnen helpen op het land.

Andere baantjesBewerken

OmroeppastorBewerken

In zijn vrije tijd mag Finkers graag katholiek zijn. Veel sterker nog: hij had een bijbaantje als pastoor (of pastor, wat jij wil) bij een radioprogramma van de KRO, waarin hij agnosten en twijfelaars terughaalde bij de Roomse kerk. Erg veel succes had zijn programma niet: er werd nauwelijks gebeld en als er wél gebeld werd begon Finkers zeer theatraal 'Telefoon! Telefoon! Telefoon...' te zingen. Met andere woorden, er werd nooit opgenomen.

RiaggBewerken

Met zijn telefonische ervaring solliciteerde Finkers bij het gekkenhuis de psychiatrische instelling Riagg, waarbij hij door klanten op afstand kon worden bereikt. Erg succesvol was dit niet, in zijn proefperiode werd hij al ontslagen. Waarschijnlijk omdat Finkers nog gekker was als de bellers, afijn.

TerugBewerken

In 2007 verscheen Finkers weliswaar, alleen had hij nu zijn snor ingeruild voor een milde vorm leukemie[5]. Maar dat weerhield hem niet en moest en zou het toneel weer op. Hij was weer helemaal terug.

ToekomstBewerken

Aangezien zijn ziekte zijn onsterfelijkheid geleidelijk tot zich neemt moet Finkers wel nu doen wat hij wil. Verwacht word dat hij nog vele optredens zal uitvoeren en gedichten noteert. Wel hoopt men, dat hij zijn zang"kunsten" thuis laat liggen.

Zie ook:Bewerken


De skriever van deze artikel kömp uut 't oosten van 't laand!

}


Auteur of geen auteur, dát is de kwestie!

Bomans · Boon · Brusselmans · Caesar · Christie · Claus · Erasmus · Finkers · Foucault · Van Gaal
Galileo · Goethe · Hitler · Ibsen · Kafka · Luther King · King · Liefnius · Leviticus · Van Loon · Mulisch
Von Münchhausen · Van Ostaijen · Drs. P · Polo · Reve · Shakespeare · Stevin · Tamstra · Wilde · Wolkers

NotenbalkBewerken

  1. Hij kan deze alleen niet zingen
  2. Hij probeert het helaas wel
  3. Namens de piepjonge religie genaamd: Katholicisme
  4. Zoals die dat zelf noemt, een soort verzamelnaam voor cabaret, poëzie en zang samen
  5. Als't maar mild is