Het Groot Dictee der Nederlanse[1] Taal


6. Toen bleek dat door de tongval van Philip Freriks een aantal Vlaamse scholen het Groot dictee[2] der Nederlandse Taal niet konden maken, werd besloten om naast Freriks ook een Vlaamse presentator of presentatrise[3] de zinnen te laten voorlezen.

1. Het Groot dictee[4] der Nederlandse Taal is een van de meest populaire, maar helaas minst begrepen, spelprogramma's, die op de Nederlandse en Vlaamse commerciële televisie te aanschouwen is.

2. De geschiedenis van het Groot dictee[5] der Nederlandse Taal gaat terug naar de jaren waarin werd besloten een standaard Nederlandse taal te introduceren bij de Vlaamse en Nederlandse bevolking.

3. Nadat er na jaren van scholing en harde arbeid nog steeds taalfouten bij de archaische[6] samenleving werden geconstateerd, werd besloten om de heil niet langer in school, maar in één gezamelijk[7] Vlaams/Nederlands dictee te zoeken.

4. Toen bleek dat de vroeg 20ste[8] eeuwse bevolking door deze handeling van de overheid veel beter de Nederlandse taal en grammatica begreep, werd het Groot dictee[9] der Nederlandse Taal de standaard voor elke leer[10] en scholingsinstituut in Nederland en Vlaanderen.

5. Na de eerste landelijke uitzending in 1949[11] werd de bevolking laaiend enthousiast over het Groot dictee[12] der Nederlandse Taal en daardoor werd besloten een vaste presentator voor elke jaarlijkse uitzending in de koude wintermaand Februari[13] in dienst te nemen. De huidige presentator is Philip Freriks.

7. Aan het einde van de jaren 90[14] werd besloten er een enerverende wedstrijd tussen alle scholen en universiteiten van Nederland en Vlaanderen van te maken [15] om het op deze manier voor de hedendaagse jeugd van Vlaanderen en Nederland interessant te houden.

8. De jury zal dit jaar bestaan uit de huidige Nederlandse minister van onderwijs[16], cultuur[17] en wetenschap[18], een Nederlandse hoogleraar op het gebied van spelling en grammatica, de Vlaamse taalredacteur van het blad De Standaard en een persoon die de organisatie van straat heeft geplukt.

9. De afgelopen jaren is gebleken dat de Vlamingen altijd de eerste prijs in de wacht slepen. Men pleite[19] dan ook voor een aparte wedstrijd voor Vlamingen, zodat deze meer uitgedaagd worden om hun echte verstandelijke vermogen te laten zien.

10. Maar door ontwikkelingen in de huidige voorondes[20], die in juni jongstleden gestart zijn, heeft men besloten om dit pleit onmiddelijk[21] te laten vallen.

11. De zuid-Afrikaan[22] Mafikeng Johannes heeft tot nu toe geen enkele fout gehaald tijdens de voorrondes van het Groot dictee[23] der Nederlandse Taal en heeft mede hierdoor alle Vlaamse profesoren[24] die meededen buiten spel[25] gezet.


Aantal foutenBewerken

 1. Nederlandse met een d.
 2. Dictee met een hoofdletter. Het is namelijk een organisatie.
 3. Presentatrice met een c
 4. Zie 2
 5. Zie 2
 6. Trema op de i vergeten
 7. Gezamenlijk met een n.
 8. Alles moet in letters uitgeschreven worden
 9. Zie 2
 10. divisie vergeten
 11. Jaartallen volledig uitschrijven
 12. Zie 2
 13. Maanden met een kleine letter
 14. Getallen uitschrijven
 15. Komma vergeten
 16. Met een hoofdletter
 17. Met een hoofdletter
 18. Met een hoofdletter
 19. Pleitte met 2 t's
 20. Voorrondes met 2 r-en
 21. Onmiddellijk met twee l-en
 22. Hoewel normaal windrichtingen met een kleine letter worden aangegeven, is het in dit geval onderdeel van de naam van het land en het moet dus met een hoofdletter
 23. Zie 2
 24. Professoren met 2 s-en
 25. Aan elkaar geschreven

25 fouten, hiermee behaalt u de vierde plaats en zijn er helaas geen prijzen voor u.

Dit is een
KOOL