Hoe:Bouw je je eigen huis?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Een eigen huis, een plek waar je jezelf kunt zijn en waar niemand je beoordeelt op je wipneus of scheve ogen. Wie wil dat nou niet? Helaas zit dat er met de stijgende huizenprijzen en ingestorte bouwmarkt niet meer voor iedereen in. Leer dus met dit handige stappenplan hoe je je eigen huis bouwt!

Stap 1: De ondergrondBewerken

Stap 1 is de allerbelangrijkste stap. Bij deze stap kies je de juiste ondergrond voor je paleisje uit. Als je niet de juiste ondergrond kiest om je paleis op te bouwen, kun je allerlei nare problemen krijgen. Bijvoorbeeld verzakkingen, elektriciteitsstoringen en aardverschuivingen. Welke ondergrond wel handig is en welke niet zie je in het volgende rijtje.

 
Die krijgt geheid problemen met het aanleggen van een glasvezelkabel voor supersnel internet.
 • Water - We raden ten sterkste af om een huis op water te bouwen. Je krijgt last van allerlei nare problemen zoals lekkages en verf die niet goed aan de zijkanten van je huis wil blijven plakken. Maar dat is niet het ergste. Als je kilometers uit de kust woont, wordt het heel lastig om een snelle internetverbinding te maken met behulp van een glasvezelkabel. Glasvezel is duur en we willen als rasechte Nederlanders natuurlijk geen geld uitgeven aan ons paleisje.
 • Rotsgrond - Hoewel het leuk is om een huis te bouwen in de rotsen, raden wij dit toch af. Het nadeel aan rotsen is namelijk dat ze keihard zijn en dat ze de nare gewoonte hebben op mensen te vallen als ze langslopen. Een waterleiding aanleggen door de rotsen is lastig en als er een waterleiding springt is het bijna niet te repareren. Rotsgrond is bovendien een beetje troosteloos en deprimerend en de dichtstbijzijnde supermarkt is minstens een dag rijden, om nog maar te zwijgen van het gevaar van aardverschuivingen.
 • Moeras - Hoewel moerassen een natuurlijke aantrekkingskracht hebben op mensen, zijn er een aantal vervelende nadelen aan het bouwen van een huis in een moeras. Het eerste en belangrijkste nadeel is dat het er ontzettend stinkt. Dit komt doordat er stinkend moerasgas omhoog borrelt. Een ander groot nadeel is dat als je na een dag hard werken even in je tuintje wilt gaan zitten, je tuinstoel in de grond wegzinkt.
 
Vecht tegen de neiging op dit vredige landschap een huisje te bouwen.


 • Maangrond - Het is natuurlijk ultracool als je een huis op de maan bouwt. Maar waar de meeste maanbouwers zich op verkijken is dat maangrond ontzettend poreus is. Als je er iets zwaars, zoals een huis, op probeert te bouwen dan heb je kans dat de ondergrond gewoon verkruimeld. Waar mensen die op de maan een huis hebben gebouwd ook last van hebben is dat er af en toe een meteoriet inslaat. We kunnen je verzekeren dat het geluid pijn doet aan je oren.
 • Kleigrond - Klei is een heel handige ondergrond om je huis op te bouwen. Er zitten namelijk veel voordelen aan. Klei neemt makkelijk en snel overtollig regenwater op en als je klei lang genoeg bakt in een oven kun je er bakstenen van maken. Dat is weer handig voor Stap 3. Kleigrond is ook een stevige ondergrond, waardoor je geen last hebt van verzakkingen.
 • Zand - Zand is alleen handig als bouwgrond als je er heel veel van hebt. Als je je huis op zand bouwt krijg je er last van dat je ondergrond langzaam maar zeker erodeert. En als je een keertje je ramen openzet om het huis te luchten, dan ligt er meteen een enorme lading zand over de vloer. Als je je huis op zandgrond bouwt is het wel een voordeel dat je huis niet snel zal verzakken, tenzij het drijfzand is.

Uit onze zeer selectieve selectie ondergronden blijkt kleigrond de beste eigenschappen te hebben. Dus zoek één of twee hectare onbebouwde kleigrond om je huis op te bouwen. Nu heb je geen dure landschapsingenieur in hoeven huren en kun je verder naar stap 2!

Stap 2: Het ontwerpBewerken

 
Een ingewikkeld neogotisch-romantisch huisje met een vleugje Gaudí erin, getekend op ARCHITECT®-papier.

Je wilt natuurlijk dat jouw huis ook echt jouw huis is. Zet daarom je eigen stempel op je huis en ontwerp hem zelf. Zo hoef je niet het gezin van een architect te gijzelen om hem gratis een huis voor je te laten ontwerpen. Voor je begint met het ontwerpen van een huis, moet je zorgen dat je eerst de juiste dingen in huis hebt om een huis te ontwerpen.

BenodigdhedenBewerken

 • Blauw ARCHITECT®-papier
 • Liniaal
 • Een witte pen, of voor de echt artistieke mensen onder ons een wit potlood
 • Creativiteit (een must)

En dan?Bewerken

Begin met het tekenen van een aantal willekeurige rechte lijntjes met behulp van de witte pen en de liniaal op het hoogst kwalitatieve ARCHITECT®-papier.
Verbind daarna deze lijntjes met de andere lijntjes met behulp van nieuwe lijntjes en teken een deur en raampjes.
Dit is het moment waarop de creativiteit om de hoek komt kijken, want teken je nou een kunststof gevel of toch eentje van baksteen?
Als je dat hebt getekend is het tijd om na te denken over de isolatie van het huis.
Als je weet hoe je je huis gaat isoleren, teken je een paar details, zoals muurschilderingen, wandtapijten en de locatie van de stopcontacten.

Zo, je ontwerp is af en je hebt geen dure architect in hoeven huren! Ga door naar stap 3!

Stap 3: Het bouwmateriaalBewerken

Deze stap is minstens zo belangrijk als stap 2. Want je hebt nu wel een geschikte ondergrond en een mooi ontwerp, maar waar ga je het huis van bouwen? Gelukkig leven we in een land waar er voldoende bouwmateriaal voor handen is. Even een snel lijstje met bouwmaterialen en hoe je eraan moet komen:

 • Hout - Hout is onmisbaar voor vloeren en isolatie. Dus je hebt het zeker nodig. Ga naar de Veluwe en hak een boom om (die missen ze daar toch niet). Zaag daarna deze boom in planken. Gefeliciteerd, je hebt hout!
 
Ah, het marmergevoel
 • Baksteen - Van baksteen bouw je je muren en het is dus erg onhandig als je geen bakstenen hebt. Maar als je, zoals wij eerder aanraadden, voor een kleigrond hebt gekozen, is dit baksteen probleem zo opgelost. Graaf grote hoeveelheden klei op, boetseer er stenen van en zorg dat ze allemaal 16 bij 9 bij 8,5 cm zijn. Zorg daarna dat ze 3 uur lang in een oven met 1100°C liggen (Hoogovens bij IJmuiden, een aanrader), haal ze dan voorzichtig uit de oven en laat ze 24 uur afkoelen. Nu heb je bakstenen!
 • Beton - Beton is een mengsel van allerlei soorten steengruis in combinatie met een beetje lijm en water. Water is makkelijk te vinden in een land dat voor 20% uit water bestaat en lijm haal je uit lijmbessen die aan sommige struiken groeien. Steengruis wordt wel een probleem. De beste manier is om tegels van andere bouwprojecten te stelen lenen en die dan kapot te slaan. Nu gooi je het water, de steengruis en de lijm bij elkaar in een vat en draai je dat vat 23 uur lang rond om het goed te mengen. Nu heb je ook beton!
 • Marmer - Wat is een paleis nou zonder het edelste materiaal dat er is? (op goud na dan) Helemaal niets. Onze volgende uitdaging is om voldoende marmer te krijgen om onze toekomstige buren mee te imponeren. Marmer is helaas lastig te krijgen in dit land en substituutmaterialen geven niet het "marmergevoel". Er zit dus niks anders op dan het permanent te lenen van mensen die wel marmer hebben. Zo nu heb je ook marmer, we schieten al op.
 • Koper - Nu we de buitenkant hebben gehad, moeten we een gaan denken aan comfort. En wat geeft er nou meer comfort dan elektriciteit. Elektriciteit moet zich verplaatsen van medium naar medium om zo apparaten van energie te voorzien. Helaas is de geleiding van lucht dermate slecht dat we een substituutmateriaal moeten gebruiken. In ons geval gebruiken we koper, omdat dit makkelijk te krijgen is. Om koper te krijgen is een bepaalde kernreactie nodig: 
   
  Jammer, maar helaas
Dus zo lang je genoeg Nikkel-65 hebt, heb je genoeg koper om al je apparaten van energie te voorzien.
 • Roestvrij staal - Roestvrij staal wordt gebruikt om waterleidingen mee aan te leggen. Je kunt dus niet zonder, tenzij je in een stinkend huis wilt leven. Roestvrij staal is makkelijk te krijgen, mensen laten het overal slingeren. Neem gewoon wat mee, maar pas op dat je niet opgepakt wordt voor autodiefstal.
 • Goud - Het edelste aller materialen. Hoe komt men in schaarse tijden zoals deze aan goud? Het antwoord is simpel. Niet.

Zo nu heb je bouwmaterialen en je hebt er geen cent voor hoeven uitgeven. Ga verder naar stap 4!

Stap 4: Het bouwprocesBewerken

Eindelijk kun je aan het bouwen beginnen. Heb je een hamer en een schroevendraaier en ken je je ontwerp uit je hoofd? Dan beginnen we met het voorbereiden. Bouw eerst een vierkant muurtje van ongeveer 1 meter hoog en ga daar in staan. Wacht tot het nacht wordt en kijk waar de Poolster staat. Nu weet je waar het noorden is en kun je je tuintje op het zuiden plaatsen. (Belangrijk: vergeet niet het beton te blijven ronddraaien in het vat)

 
De juiste manier van stapelen is om de baksteen voor 70% op de enige steen te leggen en voor 30% op de andere

Vervolgens moeten we gaan multitasken, dus het is eigenlijk beter als je een vrouw bent. Draai het beton in het vat rond terwijl je tegelijkertijd het gat graaft waar je het beton voor de fundering instort. Wacht dan tot het beton gedroogd is en ga dan verder met bakstenen stapelen en een marmeren vloer aanleggen. Als je denkt dat alles stevig staat, begin je met de eerste verdieping. (Belangrijk: vergeet niet hier en daar gaatjes over te laten voor toekomstige water- en elektriciteitsleidingen.)
Leg planken neer als fundering en leg daaroverheen marmeren tegels. Als het allemaal niet instort kun je de muren gaan maken, stapel hiertoe bakstenen op elkaar en zorg dat het niet instort. Als alles stevig staat is het tijd om een dak te bouwen. Dakpannen zijn eenvoudig te maken door de gestolen geleende tegels op twee plekken te buigen, zoals je ook bij andere dakpannen ziet. Dan stapel je deze dakpannen schuin op elkaar in een hoek van ongeveer 30 graden. Het resultaat is een dak.

Geen dure bouwvakkers en aannemerbedrijven, allemaal eigen werk. Goed werk! Bekijk nu het resultaat!

Resultaat:Bewerken

Als je uiteindelijk al deze stappen hebt gevolgd is dit het resultaat:


En het kostte je geen cent.

Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad