Hoe:Hou je het kort?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

...
~ Willem de Zwijger over dit artikel

Mand!
~ Ben strik die het kort moet houden

Hoe je het kort moet houden is iets wat mensen al zeker duizenden jaren bezig houdt. Mannen zijn er eigenlijk altijd nooit goed in geweest, maar bij vrouwen is het nog altijd een ramp. In dit artikel behandelen we langdradig hoe je het kort moet houden hehe.


SituatiesBewerken

Je moet iets kort houden in een context. Je hebt vele verschillende manieren om iets te converseren met één ander:

  • Televisie
  • Radio
  • Gesprekken

TelevisieBewerken

Op televisie is het van groot belang om een verhaal kort te houden. Dit komt omdat je als gast in talkshows kort de beurt krijgt. Daarom is het belangrijk om scherp te zijn op het moment dat je de beurt krijgt. Zo voorkom je dat je eerst nog een beetje brabbelt en vervolgens compleet in de stress schiet en snel gaat praten. Wees daarom alert en voorbereid en sla op het juiste moment kort en krachtig toe (en nou niet vies gaan denken). Zorg ervoor dat je van tevoren een kern hebt. Probeer zo dicht mogelijk bij die kern te blijven. Dit is handig bij open vragen. Bij gesloten vragen uitsluitend met ja en nee antwoorden! En probeer als gast een beetje op te gaan in de afgang van andere gasten (indien aanwezig). Zorg ervoor dat zij hun dood voorbereiden en niet jij! Probeer je zo te verschuilen.

Wat je ook kan doen is de host zoveel mogelijk het woord te geven. Matthijs van Nieuwkerk stopt niet meer als hij eenmaal begonnen is. Mocht je zo'n voorbeeld hebben, laat dan alles aan diegene over. Mocht dat niet het geval zijn, heb je altijd het bovenstaande nog. Maar heb een een wat minder spraakzame klootzak en jij bent de enige gast kun je ons alvast bellen voor je begrafenis!

RadioBewerken

Wat is nou een voordeel bij de radio om iets kort te houden. Je zou zeggen van niet... Maar omdat niemand je ziet kun je gerust een briefje met steekwoorden meenemen! Op de radio wordt er veel meer aandacht gericht op het gelul geluid dan het visuele gedeelte. Daarom geeft het niet om een blaadje mee te nemen, wat je tevens een groot voordeel is. Op een blaadje kun je steekwoorden schrijven. Met die steekwoorden kun je kort, maar krachtige zinnen maken. Mocht er een onderwerp aan bod komen zoals Freek Vonk eten en je krijgt de beurt, kun je het beste de kern van het onderwerp omschrijven met een paar zinnen. Niet te diep op ingaan, anders denkt men dat je aardig bent! Natuurlijk is het beste om de beurt te vermijden, maar dat gebeurt niet altijd... KLOOTZAKKEN


Wat betreft de host:

Die helpen we niet!

GesprekkenBewerken

Doodlopende gesprekken, ooit van gehoord? Zo ja, dan heb je antwoord bij dit onderdeel meest te gekke wat ik ooit heb gelezen. Natuurlijk komt het een beetje bot over als je van een gesprek een doodlopend gesprek wilt maken, maar we hebben ook niet gezegd dat dit artikel het maken van vrienden!

Hoe maak je nou een doodlopend gesprek:

1. Hou het zo kort mogelijk

2. Vraag niet door op werkelijk alles

Als het goed is volgt er een gesprek uit zoals in dit voorbeeld weergegeven:


KLOOTZAK: Gooooooedemorgen! Wat een geweldige dag is het, vind je ook niet?

JIJ: Hoi

KLOOTZAK: Lekker geslapen? Het was zo koud vannacht, vond je ook niet?

JIJ: Ach

Het bovenstaande kun je bij elk gesprek doen. Het werkt bij alle conversaties en vragen. Op de app is het nog makkelijker. De eerste twintig dagen niet lezen en dan het kortste antwoord bedenken die je maar kan verzinnen. Want aan negeren doen we niet!

Zie ookBewerken