Hoe:Houd je plakband vast?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Jaarlijks raken er veel mensen gewond door problemen met Plakband. Meestal raken mensen bekneld, of komen ze niet meer los van een bepaald voorwerp. Dit probleem valt te voorkomen als je weet hoe je plakband moet vastpakken. Omdat dit niet automatisch bij iedereen goed gaat is hier de handleiding om op een veilige manier met plakband om te gaan.

Dit is het beruchte Plakband


Wat is plakband eigenlijk?Bewerken

Plakband is een stukje plastic of papier met een beetje lijm aan één kant, wat het erg nuttig maakt voor bijvoorbeeld knutselen en plakken. Meestal worden verschillende stukken papier aan elkaar bevestigd, maar stukken plastic en ander dun materiaal kan ook. Aangezien het plakt, kan je ook verschillende lichaamsdelen aan elkaar vastplakken. Dit kan leiden tot ernstige verwondingen.

Hoe vermijd je dit?Bewerken

Dit soort ongelukken zijn makkelijk te vermijden. Als je Plakband tegenkomt, is het sowieso verstandig om jezelf ervan uit de buurt te houden, je kan natuurlijk beter géén risico nemen. Als je toch bent gedwongen om plakband vast te pakken, doe het dan zo:

Het afrollenBewerken

Een strookje plakband van de rol afhalen is lastig, want er zijn speciale technieken nodig om te zorgen dat je weer van het rolletje afkomt, nadat je het hebt afgerold. Om te beginnen de foute manier:

De Foute Manier

N.B.: Dit is een FOUTE Methode, Gebruik dit NOOIT

Je hebt een rol plakband voor je op tafel liggen. Je gebruikt verder geen andere gereedschappen en begint met het afrollen. De Eerste Hindernis die je zal tegenkomen is het begin. Het begin van een rol plakband is altijd onvindbaar, dus zal je het eerst moeten zoeken. Als je eenmaal het begin hebt gevonden, peuter je een beginnetje los. Nu zal er een klein ezels-oortje omhoog gaan staan. Peuter het ezels-oortje los en merk dat het strookje in de lengte scheurt. Nu zal je ook de andere kant lospeuteren en proberen er één strook van de maken. Nadat dit met veel moeite is gelukt, neem je het uiteinde tussen je tanden en probeer je tevergeefs het strookje af te 'scheuren' of 'bijten'. Nu zal je aan één kant een 2-splitsing hebben en aan de andere kan een gekreukeld stukje. Als je één van je twee vingers los hebt gelaten, zal het plakband proberen naar z'n originele vorm terug te keren. Hierdoor komen beide plak-randen tegen elkaar en zal je die nooit meer loskrijgen.

De Goede Manieren

1.:
Je hebt een rol plakband vóór je op tafel liggen. Ernaast ligt een scherpe schaar om te gebruiken. Je hebt de vorige keer dat je het plakband gebruikte het eind van je strookje omgevouwen, zodat je nu gelijk het begin kan vinden. Je rolt het rustig af en plakt het begin aan de tafelrand vast. nu neem je de schaar en knip je met één goed uitgekiende, snelle haal het strookje doormidden. Het strookje plakband zal proberen zichzelf weer op te rollen, maar je hebt het aan de tafelrand geplakt, dus dat wordt verhinderd. Nu vouw je het eind van de rol weer dubbel, zodat je de volgende keer het begin weer kan vinden.

2.:
Je hebt een rol plakband in een plakbandhouder voor je op tafel staan. Je neemt het uiteinde van de rol en rolt er een strookje af. Je zet je vinger op de scheurrand van de houder en scheurt het plakband af. Voilà!

Het plakkenBewerken

Om plakband te plakken op de goede plaats, en niet op je hand/trui/broek/tafel/stoel/prullenbak moet je natuurlijk weten hoe je dit doet.

De Foute Manier

N.B.: Dit is een FOUTE Methode, Gebruik dit NOOIT

Je hebt een strookje Plakband weten af te scheuren en moet nu zorgen dat je het op de goede plaats plakt. Je zoekt de plaats op en legt het strookje over de plak-plaats heen. Nu zie je dat het scheef zit en probeer je het eraf te halen. Hierdoor haal je niet alleen het plakband eraf, maar ook de bovenste laag papier. Het plakband plakt niet meer en je kan het weggooien. Nu moet je een nieuwe strook plakband halen, zie ook hierboven.

De Goede Manier

Je hebt een strook plakband afgescheurd en moet nu zorgen dat het op de goede plaats plakt. Bekijk eerst of je plakband groot genoeg is en knip eventueel wat bij. Houd het stukje plakband aan de uiteinden vast en strek het strak, zodat het recht komt te hangen. Houd het stukje plakband nu ongeveer een halve centimeter boven de plak-plaats en controleer of je het kan vastplakken. Laat nu één van de twee uiteinden zakken en druk het stevig vast. Nu laat je ook langzaam je andere hand zakken en met de vinger van je eerste hand ga je langzaam mee, terwijl je het vastplakt. Als alles eenmaal zit, ga je er nog een keer overheen terwijl je het goed vastplakt.

Extra TipsBewerken

Verder zijn er nog een paar tips voor de waaghalzen die plakband willen gebruiken:

  • Neem nooit langere stroken dan 30 centimeter, anders wordt het zeker lastig om alles recht te houden.
  • Lees het boek Plakken met Plakband voor Dummies[1]eens door.
  • Let op het Merk Plakband. Sommige merken plakken beter dan anderen.
  • Ga niet met plakband om als je 5 jaar of jonger bent.
  • Gebruik geen plakband als het stoffig is[2].

Zie ook:Bewerken

NotenbalkBewerken

  1. Een meesterwerkje van de hand van Professor W. Druyff, uitgegeven door Uitgeverij Den Dampenden Darm te Zevergem, 1993.
  2. Tenzij je geen Stofzuiger hebt, dan is dit alleen maar handig.
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
9 mrt 2008 22:13 (UTC)
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.