Hoe:Lees je een boek?

Een boek.
Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Een boek lezen is een aloud iets waar tegenwoordig alleen bejaarden hun tijd mee vullen. Tegenwoordig is een boek een overgebleven iets uit de tijd van papier en inkt, terwijl er tegenwoordig E-readers en andere tablets zijn en internet waarmee men "boeken" online kan lezen. Toch is het tegenwoordig nog goed mogelijk om boeken van papier en een harde kaft te lezen, al moet je er wel wat moeite voor doen. Als je die ouderwetse lucht van dat oude papier onder de neus wilt hebben, wilt ervaren hoe anders het is om een boek in papierformaat te lezen en als je je ouders en overgrootouders (mochten die nog leven) trots op je wilt laten zijn, dan ben je hier op het goede adres, want in deze Hoe? wordt er uitgebreid verteld hoe het lezen van een boek in zijn werk gaat.

Stap 1: het verkrijgen van een boekBewerken

Omdat je vast en zeker geen echte literatuur in huis hebt (of wel, dan kan je deze stap overslaan), zal je naar een bibliotheek moeten. Als je niet weet wat een bibliotheek is, zal je terug naar school moeten en de basisschool opnieuw moeten doen, inclusief de middelbare. Als je ook niet weet wat een school is, kan je jezelf beter ophangen. Hoeft niet, mag wel, al raden we het eigenlijk niet aan. In ieder geval, je moet naar de dichtstbijzijnde bieb toe en daar zal je een horde aan boeken aantreffen. Raak niet in paniek, al zijn het er duizenden. Vraag aan een bibliothecaris wat nu een goed boek kan zijn, en noem een aantal dingen dat je leuk vindt. Als je begint over porno en andere onderwerpen zoals dat, hoef je net zo goed niet naar de bibliotheek te gaan, maar kan je wel een abonnement afsluiten voor de Playboy, of het gewoon bij het internet houden. In ieder geval, als je van bijvoorbeeld oorlog houdt, kan je zoeken naar boeken die over oorlog gaan. Alles zou als het goed is chronologisch gesorteerd moeten zijn op thema, dus zou het op zich niet al te moeilijk moeten zijn. Als je na drie à vier uur de halve bibliotheek hebt afgestruind, op zoek naar een boek dat je goed ligt (zoals over oorlog, als voorbeeld), moet je een bibliotheekpasje aanmaken, zodat je een jaar lang aan de bibliotheek vast zit. Dan leen je het boek, aangezien je in de bibliotheek geen boeken kunt kopen. Als je dit wel wilt, moet je niet naar de bibliotheek gaan, maar naar een willekeurige boekenzaak of welk andere winkel waar ze boeken verkopen. Wel kan je ook overwegen om een boek via het internet te kopen, maar dat deden ze vroeger ook niet...

Stap 2: voorgaande maatregelenBewerken

 
Een gasmasker.

Nu je toch hopelijk wel een boek hebt weten te bemachtigen (tijdelijk, of voor eeuwig), moet je wel wat dingen doen voordat je een poging kunt wagen om het te kunnen lezen. Je moet eerst alles opzij zetten. Lampen, losliggende tijdschriften, TV's, computers, schuif ze allemaal maar weg! Dump ze desnoods op de grond, maar alles zodat je een diameter van vier meter hebt (in een cirkel, of twee indien er sprake is van een Sovjet-éénkamerappartement) aan bewegingsruimte. Dan neem je een stoel die goed en lekker zit (liefst een stoel waarin je half kunt liggen, dus met een verschuifbare rugleuning), en zet je die precies in die niet bestaande cirkel neer. Dan neem je een poef waar je je voeten op kunt leggen, een bijzettafeltje met een grote kom met versnaperingen zoals chips of wat dan ook, zet je een stel kaarsen om je heen (dus de lichten uit), hang je een gasmasker achter je op (voor het effect bij het verhaal) en natuurlijk het boek. Vergeet ook niet om de nacht te laten komen en de gordijnen dicht te doen, want in het volle daglicht lezen leest voor geen meter.

Stap 3: het beginBewerken

Je gaat zitten in de stoel. Ontspan. Neem het boek voor je en lees de titel. Of, wat er te lezen valt, want het is veel te donker om überhaupt iets te kunnen lezen. Die kaarsen mogen dan wel sfeervol zijn, maar ze helpen je voor geen meter. Wel, ga uit je stoel en zet een goede felle lamp aan. Niet voor je neus, maar op een positie dat je er geen last van hebt. Wel moet je al die kaarsen uittrappen. Echter valt één kaars om op een houten kast, en die vat vlam. Deze vlam maakt ook een goed licht, dus kun je net zo goed je lamp uitlaten en zo stroomkosten besparen. In ieder geval, je gaat weer zitten, en leest de titel. Als je trouwens niet kúnt lezen, en dus analfabeet bent, dan hou je ons voor de gek, want je kan dit wél lezen. Als je zo geld wilt innen onder de noemer van schadevergoeding, dan ben je bij ons aan het verkeerde adres, aangezien het lezen op een computer en het lezen op een stuk papier of een harde/zachte kaft in principe gewoon hetzelfde is. Wel, je leest bijvoorbeeld "Oorlogszomer". Leuk, denk je dan, en sla je het boek open. Nee, geen hamer, we hebben niets gezegd over een hamer, dus die leg je weer terug. Je doet dus de kaft opzij (door deze open/om te slaan, of lees eerder vouwen, want door hersenloos meppen gaat deze natuurlijk niet open!), en leest een wit stuk papier. Er staat niets opgeschreven. Je denkt dan, "Wat een køtboek is dit! Er staat niets in geschreven, en er is niet eens een knop met 'vorige' en 'volgende'!", maar voordat je het op de grond wilt smijten moet je aan drie dingen denken:

  1. Als het boek van de bibliotheek komt, en je sloopt deze, dan kost dat nog meer geld;
  2. Een boek heeft geen beeldscherm en is geen computer;
  3. Negenennegentig van de honderd keer staat er na twee keer een paar bladzijdes omslaan wél wat tekst.

Je neemt het advies van het derde gedachtepunt ter harte en ziet inderdaad tot je eigen verbazing lettertjes. Deze lettertjes maken een woord, die woorden maken een zin, die zinnen maken een verhaal en die verhalen inclusief een kaft en een hoop papier een boek. Ongeveer hetzelfde als Oncyclopedia dus, alleen zonder een kaft en een hoop papier. Na een stuk van de inhoudsopgave gezien te hebben, begin je eindelijk met lezen van het verhaal.

Stap 4: lezenBewerken

Dit is het meest tijdrovende deel van deze Hoe?, want je gaat het hele verhaal lezen. Jazeker, het héle verhaal. Dit vergt een hoop uithoudingsvermogen, concentratie en versnaperingen, dus houd de kom met eten paraat! Als de stoel nu al als een houden plank begint aan te voelen aan je achterste, heb je een verkeerde stoel genomen en kan je alles weer opnieuw gaan doen. Als je nu wél helemaal klaar zit, begin je met het lezen van de eerste woorden. Het begin is meestal saai, maar naar mate het verhaal vordert, wordt het leuker en spannender. Na het lezen van zo'n 100 bladzijdes heb je de kom met eten al voor een kwart leeggegeten, en merk je dat het begint te stinken in huis. Je ruikt een rokerige lucht, en je moet naar het toilet. Echter kun je niet weggaan, want het vuur van de kast heeft inmiddels de deur bereikt. Je besluit maar tegen de vlam te gaan plassen. De vlam is weer een beetje in bedwang gehouden, en je kan weer verder. Toch stinkt het nog steeds, en nu zelfs erger na je urinepauze. Je neemt maar voor de zekerheid een gasmasker die achter je hangt en je zet deze op. Ah, dat leest al veel beter. Ondertussen lees je rustig verder, terwijl het brandalarm als een gek zit te loeien. Dit is irritant, dus zoek je maar een koptelefoon of oordopjes op om het irritante geluid te vermijden. Je leest verder, tot je merkt dat de kom op is. Sukkel! Je moet ook zuinig met het eten doen en niet alles in één keer achterover gieten! Tsk. In ieder geval, ondanks alles ga je verder. Na 143 bladzijdes te hebben gelezen, trapt opeens de brandweerploeg de deur in om het vuur te blussen. Zij eisen dat je je eigen huis uitgaat vanwege de rookontwikkeling en het vuur, maar je weigert te vertrekken vanwege het feit dat je er geen last van hebt. De brandweerlieden slepen je dan mee uit je stoel en dumpen je buiten neer. Nu heb je helemaal geen licht, stoel, of eten meer en kun je in principe niet meer verder lezen. Toch heb je je boek nog, en kun je altijd nog een lantaarnpaal opzoeken om daaronder het boek te gaan zitten lezen. Dit zit echter niet comfortabel, maar je kunt altijd nog een andere plek opzoeken waar je kunt gaan lezen. bijvoorbeeld je buren, want van je buren moet je het hebben.

Stap 5: na het lezenBewerken

Als het boek uit is, moet je de volgende vragen aan jezelf stellen:

  • Waar gaat dit verhaal over?
  • Wat heb ik gelezen?
  • Wat nu?

Apart hieronder nu een aantal antwoorden. Dit zijn niet antwoorden die altijd voorkomen, maar antwoorden die als voorbeeld zijn bedacht.

  • Over oorlog.
  • Een boek, dus een hele hoop letters.
  • Slapen.

ConclusieBewerken

Gefeliciteerd! Ook al is je huis afgebrand, ben je nu dakloos en zit je zonder eten, tóch heb je een boek weten te lezen, en kan de conservatieve mensch weer trots op je zijn! Onthoud echter wel dat je nu zonder computer zit. Dit is toch wel zeer spijtig, want nu kun je niet meer de andere Hoe's verder lezen... tja, het is immers je eigen schuld. Lang leve de modernisering!

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
2 januari 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.