Hoe:Los je een 3×3×3 Rubiks kubus op?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

In Sovjet Rusland, kubus lost op JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over de kubus

Rubiks kubus. Wie kent het niet? De Rubiks kubus is zoals de naam al beweert een kubus, maar het is in feite géén kubus want een kubus zit ingewikkelder in elkaar. Deze kubus die uitgevonden werd door de Hongaar Emő Rubik [1] die een wiskundige knobbel had. Veel mensen hebben zijn miskraam van een kubus creatie in bezit, maar zijn er nog steeds niet uit om die kubus op te lossen. In deze Hoe? staat hoe dat te doen.

Hieronder staan de beschrijving om deze Rubiks kubus op te lossen. Maar, zo ingewikkeld als Rubiks kubus is, zal dit geen eitje/peulenschil worden voor zo'n beginneling als jij. Doe rustig aan en als je in stress raakt, houd de kubus heel a.u.b. daar zal Rubik zelf ook heel erg blij mee zijn.

Stap 1Bewerken

Stap 1: Zo moet de kubus er ongeveer uitzien. Helemaal in de war, klaar om ontcijferd te worden.

Allereerst: neem de kubus voor je. Ga nu niet twijfelen en in paniek raken of dit wel of niet een kubus, een cilinder of wat anders is. Want dit is een ding. Even ter verduidelijking. Zelf hebben we ook geen idee waarom een wiskundige persoon dit ding een kubus noemt, maar wellicht zou hij door de wiskundige knobbel die hij had verward zijn, en zo het verschil tussen een ding en een kubus vergeten zijn. Enfin. De kubus ligt voor je als het goed is, als je het bovenstaande tenminste opgevolgd hebt. Neem de kubus in je handen en draai het zo, zodat je een onopgeloste kubus krijgt. Zelfs als je ook maar één slag doet, is deze al onopgelost. Om deze dan alsnog opgelost te krijgen moet je de kubus omdraaien en nog een slag doen. Vervolgens de hele kubus doordraaien aan alle kanten en hoeken, maar aangezien hoeken niet kunnen draaien zul je het met de andere manieren moeten doen hoe je de kubus kunt draaien. Als eenmaal geen kleurtje meer aan elkaar zit, d.w.z. dat de hele kubus in de war is, kunnen we verder met stap twee. Je wilt het jezelf toch niet zo ontzettend moeilijk maken, of wel soms?

Stap 2Bewerken

Stap 2: Zo moet de kubus er ongeveer uitzien. Zoals te zien is, zitten er twee kleuren naast elkaar.

Nu de kubus in de war is gaan we beginnen met het ontfutselen, draaien, oplossen en vooral het verpesten van de kubus nu het zo mooi in de war is en het opeens een bijzonder kunstwerk is geworden. Algoed, daar gaat dit artikel niet over. We gaan [2] de kubus oplossen.

Allereerst neem je de kubus nog eens voor je. Je gaat het eerst eens grondig bekijken. Welke kleur zit waar? Hoe zit de kubus momenteel in elkaar? Dit is van belang als je ooit de kubus wilt "ontcijferen". Als je dit eenmaal gedaan hebt, pak je de kubus op en ga je er als een hersenloos iemand aan draaien. Niet dat je zelf hersenloos bent, maar bij wijs van spreken. Je kan ook zeggen dat je gaat draaien zonder erbij na te hoeven denken. Dat is tussen haakjes eigenlijk hetzelfde als hersenloos, maar enfin. Na het draaien ga je de kubus nogmaals eens grondig bekijken. Zit er geen enkel kleurtje naast elkaar in ieder opzicht? Van bovenaf, vanaf de zijkant, onderkant, binnenkant? Als dat niet zo is, herhaal je de procedure van hiervoor. Als dit wel het geval is, ga je door naar stap 3. Blijf in ieder geval net zolang doorgaan totdat je minstens één kleur naast elkaar hebt zitten. Heb je er meerderen? Dan ben je een geluksvogel. Alleen is dat niet zo handig als dat je maar één kleur naast elkaar hebt zitten, omdat dat voor stap 3 het beste en handigste is. Heb je al de kubus opgelost? Valsspeler! Je moest hersenloos de kubus in de war draaien zodat er maar één kleur naast elkaar zit en niet zo dat meteen de hele kubus opgelost is!

Stap 3Bewerken

Nu de kubus in de war is, gaan we verder met de opdracht om de kubus op te lossen. Nu er 1 kleur naast elkaar is, ga je aan een willekeurig punt draaien. Doe dit ook aan een ander punt. Herhaal dit proces 5 keer met dezelfde punten die al gedraaid zijn. Nu ga je nog een keer hersenloos draaien. Dan neem je de voorkant voor je [3] en je gaat nu de blauwe vakjes tellen. Als je een blauw vakje ziet, ga je met het draaipunt waarop dat blauwe vakje zit één keer draaien. In beide kanten. Zowel verticaal als horizontaal. Nu ga je de groene vakjes opzoeken aan de andere kant van het vak waar de voorkant zit. Oftewel de achterkant. Nu ga je proberen om alle groene vakjes daar weg te halen. De achterkant moet verlost worden van alle groene vakjes [4]. Nadat dit gelukt is, moeten er als het goed is nu drie dezelfde kleuren op twee zijdens zitten. Is dit niet het geval? Dan zou het eens goed kunnen dat u onderweg een fout hebt gemaakt.

Stap 4Bewerken

Dit is het resultaat als je met de kwast aan de gang gaat.

Nu de drie kleuren bij elkaar zitten in één vak, ga je aan het middelste draaipunt draaien van het vlak waar drie dezelfde kleuren op het vak zitten. Alleen aan de horizontale kant. Verticaal is niet nodig. Horizontaal zit altijd aan de kant waar het raam zit. Onthoud dat maar als je niet weet wat horizontaal is. Dan als je een keer horizontaal gedraaid hebt, ga je de kubus nog eens goed bekijken. Nu zit alles nog steeds door de war. Kijk goed naar hoe alles zit. Ga opnieuw naar de voorkant. Nu pak je een kwast met verf in de kleuren rood, geel, groen, blauw, groen, oranje en wit. Deze kleuren doe je allemaal apart op een tablet, bakje of wat anders. Leg deze voor je, tevens de kubus. Nu doop je de kwast in de rode verf en ga je de voorkant helemaal rood verven. Maak nu de kwast schoon, doop het in de gele verf en verf het vlak ernaast geel. Doe dit ook met de groene, blauwe, oranje en witte verf. Zie de afbeelding voor een voorbeeld hoe het uiteindelijk zou moeten worden.

Stap 5Bewerken

Nu moet je de kubus nog even laten drogen. Als deze eenmaal droog is kunnen wij met een gerust hart zeggen: Gefeliciteerd! Het is je gelukt om Rubiks kubus op te lossen, en zo ook te ontcijferen. Dit kun je geen vals spelen noemen, maar eerder logisch inzicht, dus geen zorgen, als je hierover beschuldigd wordt. Dit zou later ook nog eens moeten kunnen in speedcubing waar men met hoge snelheid Rubiks kubus moet oplossen. Het record staat intussen op iets meer dan 7 seconden. Veel succes!

U had ook natuurlijk de Rubiks kubus uit elkaar kunnen halen met een mes (of iets anders wat je er tussen kan steken) en in de goede volgorde weer in elkaar te zetten, maar dat is vals spelen.

Zie ookBewerken

VoetnotenBewerken

  1. In het Hongaars worden de r en de n die naast elkaar staan, aan elkaar gemaakt zodat er een m ontstaat.
  2. Eindelijk!
  3. voorkant is altijd met de meeste rode vakjes
  4. Hou er rekening mee dat de voorkant soms veranderd kan worden door het gedraai en zo ook spontaan op een andere plaats kan komen te zitten.