Hoe:Los je een moord op?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Deze man staat in het krijt bij de politie

Watson, mijn pantoffels!
~ Sherlock Holmes over moord

Zoek ze zelf, my dear Holmes!
~ Watson over moord

Kijk, een moord plegen is net als dribbelen, je moet gewoon zorgen dat ze je niet te pakken krijgen, das logisch!
~ Johan Cruijff over moord

In Sovjet Rusland, moord pleegt JOU!!
~ Een inwoner van Sovjet Rusland over moord


Een moord plegen is doodsimpel. Een moord oplossen daarentegen, is een geheel ander verhaal. Iedereen kan een moord plegen, maar om een moord op te lossen, moet je ofwel heel erg slim zijn, ofwel de beschikking hebben over een grote voorraad zoutzuur.

Normaal gezien lost de politie moorden op, maar heel vaak kom je in situaties terecht waar je zelf een moord moet oplossen. Dit kan zijn op zon- en feestdagen, wanneer de politie op wintervakantie is, of na de kantooruren. Het kan ook zijn dat je de politie even niet kan bereiken, omdat je oog in oog met een vluchtende moordenaar staat, bijvoorbeeld.

In al deze gevallen is de volgende elementaire handleiding van enig nut.

Een moord oplossenBewerken

 
Probeer een mooie plattegrond van de plaats delict te maken

Om tot een oplossing van de moordkwestie te kunnen komen, moeten een aantal elementaire vragen opgelost worden:

  • Wie pleegde de moord?
  • Met welk wapen werd de moord gepleegd?
  • Waar werd de moord gepleegd?

Enkel en alleen als je deze drie vragen hebt opgelost, mag je iemand beschuldigen. Als je door eliminatie tot een berekende gok kan komen, zou je dat eventueel ook kunnen overwegen, maar dan enkel en alleen als je vermoedt dat iemand anders ook al dicht bij de oplossing van het moordmysterie staat.

De derde vraag is meestal het eenvoudigst op te lossen – de locatie waar de moord werd gepleegd stemt in negentig procent van de gevallen overeen met de locatie van het gevonden lijk. Om uit te sluiten dat de moord misschien toch elders is gepleegd, moet je echter alsnog alles uitgebreid nagaan op sporen en dergelijke. Maak een schematisch plannetje van het huis, waarbij je alle kamers mooi op een plattegrondje weergeeft. Vergeet niet alle vloertegels van de hal stuk per stuk mooi uit te tekenen, dit kan belangrijk zijn om het aantal stappen te tellen. Ga nu alle verdachten na, en vraag hen in welke kamer zij denken dat de moord gepleegd is, en sluit die kamers uit die het niet kunnen zijn.

 
Enkele van de meest courante moordwapens.

De vraag met welk wapen de moord gepleegd werd, is ook nog met enige deductieve vaardigheden uit een aantal elementaire waarnemingen af te leiden. Zit er een klein rond gat in het hoofd van het slachtoffer? Dan kan je eventueel het touw als moordwapen uitsluiten. Zitten er geen gaten in het lichaam van het slachtoffer? Dan kan je de revolver uitsluiten. Staat er een afdruk van een kandelaar in de schedel van het slachtoffer, dan is het wellicht de kandelaar. En zo voort...

 
Zet alle verdachten op een rijtje.

De moeilijkste vraag, en meteen ook de meest elementaire, is: wie is de dader? Zijn er een aantal verdachten, dan is één daarvan wellicht de dader. Je kan dus de verdachten ondervragen om te weten te komen wie de dader is. Stel strikvragen! Zijn er geen verdachten, dan wordt het een laborieuze en onaangename affaire, want dan is in principe iedereen een verdachte. Dat is elementair.

 
Zo zou je een beschuldiging aan de politie kunnen voorleggen

Als je een antwoord denkt te hebben op de drie vragen, kan je gaan beschuldigen. Je schrijft netjes moordwapen, locatie en naam verdachte op een papiertje en brengt het in een gesloten enveloppe naar de politie of een rechtbank. Zij zullen dan checken of je het aan het juiste eind hebt. Als je gelijk had, dan heb je de moord opgelost – in het andere geval heb je waarschijnlijk iemand onterecht beschuldigd van moord en zit je in een lastig parket. De dader loopt bovendien nog los rond, en kan elk moment een volgend slachtoffer maken – waarschijnlijk jou.

Motief en alibiBewerken

Om de kans op vergissingen uit te sluiten kan je, alvorens je iemand van moord beschuldigt, nog effe snel twee elementaire zaken checken.

 
Een trui met een motief, dus hoogst verdacht.

Als eerste kan je nagaan of de verdachte een motief heeft. Als de verdachte een wollen trui draagt, is de kans groot het er eentje met een motief is. In dat geval is er, voor de hand liggend, dus al sprake van een motief! Heeft de verdachte geen trui aan, dan moet je vragen of hij misschien enige reden kan bedenken waarom hij eventueel het slachtoffer zou hebben willen vermoorden. Ga vooral op zoek naar motieven als jaloezie, wraak en Scandinavische hertenpatroontjes. Maar dat is elementair.

Vervolgens moet je zien of de verdachte wel in de mogelijkheid was om de moord te plegen – met andere woorden, of hij op die moment niet elders was. Als hij bijvoorbeeld op het tijdstip van de moord in Walibi was, is dat een waterdicht alibi – tenzij het aqualibi was. Elementairder dan dit wordt het niet.

Als je deze twee kleine checks hebt uitgevoerd, en je bent er nog steeds van overtuigd dat jouw verdachte de moordenaar is, dan moet je niet meer twijfelen. Je hebt de dader bij de lurven! Ga hem nu maar snel aangeven op het politiebureau! Maar draag dan geen wollen trui met een motief. Elementair? Zeker!