Hoe:Regel je zomer- en wintertijd?

OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Grote chaos rond ingaan wintertijd


Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Sja, als je een wedstrijd begint en de ene ploeg zit nog in de wintertijd, dan kunnen die extra veel scoren, van te voren, da's logisch
~ Johan Cruijff over Wintertijd

Raak je ook altijd zo in de war van de zomer- en wintertijd? Nee? Nou, een normaal mens wel, dus daarom deze gids.

Zomer- en wintertijd zijn onbegrijpelijke uitvindingen voor de mensen die het niet kunnen begrijpen. Dit is echter Oncyclopedia, dus hier zal het onbegrijpelijke begrijpelijk worden en andersom.

ZomertijdBewerken

Zomertijd [zomərtεit] is een volstrekt onnodig bedenksel, bedacht om de vogeltjes langer te kunnen horen fluiten. De zomertijd begint aan het begin van de lente, wanneer het weer nog op winter staat. Dit is allemaal erg verwarrend, waar veel mensen dus het slachtoffer van zijn. De zomertijd is ook bedacht om mensen te laat te laten komen, of bij extreme gevallen te vroeg. Hoe dit kan is nog niet verklaard, want het is toch simpel genoeg dat als de zomer begint, je meer vakantie wilt hebben en je daar minder lang op wilt wachten, dus dat je een heel uur weg probeert te smokkelen (het 2de uur namelijk)?

Hoe zie ik dat de zomertijd begint?Bewerken

Niet. Dat voel je aan, bijvoorbeeld:

 1. Voel je sneeuw?
  1. Nee, ga naar vraag 2
  2. Ja, dan is het winter.
 2. Voel je regen?
  1. Nee, ga naar vraag 3
  2. Ja, je bent te laat, het is lente
 3. Voel je hagel?
  1. Nee, ga naar vraag 4
  2. Ja, nu is het tijd.
 4. Voel je?
  1. Nee, ga naar een dokter.
  2. Ja, sla jezelf voor je hoofd en bedenk dat je naar buiten moet gaan. herhaal daar vraag 1.
N.B.: Als je niet in Nederland bent, kan het zijn dat er geen neerslag valt. De kans is groot dat je in een andere tijdzone zit. Maak je hier geen zorgen over, in dit geval kan je de tijd toch niet weten.

Een tweede manier is naar de zon kijken. Word je blind, dan is het dag en kan je niet stelen (dieven doen dat 's nachts). Zie je de zon niet, dan zal het wel nacht zijn.

Ik weet hoe laat het is, wat nu?Bewerken

Nu moet je snel handelen. Kijk op je horloge, zie dat het 1:58 is. Neem een hamer bij de hand, zie dat het 1:59:50 is, wacht 10 seconden, zie dat het 1:59:59 is. Wacht nogmaals 10 seconden en zie dat het 1:59:59 is. Merk op dat je horloge is vast gelopen. Sla met de hamer op het horloge, zie dat het 2:00 is. Druk snel op het knopje Hours en zie dat het 3:00:01 is. Gefeliciteerd. Je zal geen straf krijgen, want iedereen doet dit.

WintertijdBewerken

Tegen het eind van de zomer begint de wintertijd [ʋɪntərtεit]. Ook dit gebeurt weer in de herfst, terwijl het hartje zomer lijkt te zijn. In de winter worden de meeste mensen depressief van het feit dat hetBroeikaseffect hun sneeuw verpest. Hierdoor gaan ze nadenken over hoe slecht ze wel niet zijn/waren en komen ze er achter dat ze een half jaar geleden een heel uur van Vadertje Tijd hebben gestolen. Nu krijgen ze spijt en besluiten ze om het uur weer in te leveren. Hierdoor is er dus een extra uur.

Hoe zie ik dat de wintertijd begint?Bewerken

Wintertijd is makkelijk te ontdekken. Je doet gewoon weer de volgende dingen.

 1. Voel je neerslag?
  1. Ja, ga naar vraag 2
  2. Nee, je liegt, in Nederland valt altijd neerslag.
 2. Is het regen?
  1. Ja, ga naar vraag 3
  2. Nee, dan is het óf al winter geweest en voel je sneeuw, of bijna lente en voel je hagel.
 3. Voel je bladeren? (Je moet wel door het bos lopen hiervoor)
  1. Ja, maar niet zoveel. Het is nog niet de goede tijd
  2. Nee, dan is het al winter en zijn alle bladeren weg.
  3. Ja, heel veel, dan is het herfst, dit is de goede tijd.

De klok terug zettenBewerken

Zoals je weet heb je een half jaar geleden de zomertijd ingesteld, nu gaan we het gestolen uur weer terug geven. Doe dit als volgt: Je neemt weer je hamer bij de hand en pakt een papiertje met een pen. Wacht tot het 1:59:50 is en let goed op, wacht 10 seconden, zie dat het 1:59:59 is en geef een harde klap op het horloge. Nu begin je te tellen. 1..., 2..., 3..., 4..., 5..., 6..., ... . ..., 58..., 59..., 60! Zet een streepje op je papiertje. Herhaal dit 60 keer. Nu is het 3:00, sla nog eens op je horloge en zie dat het daar 2:00 is. Denk na, net was het toch 3:00? Precies! Je hebt de klok z'n uurtje terug gegeven.

N.B.: Het kan zijn dat je horloge niet reageert op de tweede slag. Als dit gebeurt, moet je zo snel mogelijk naar het oosten vertrekken. Je zal zien dat na een lange tijd de tijd daar ook een uur terug is. Let wel op dat je naar het oosten gaat, anders moet je heel lang lopen.