Hoe:Repareer je een kapotte e toets?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Stel: Het ondenkbare gebeurt, je bent eindelijk weer eens van je writers block af en je zit weer fijn te rammen en te slaan op het toetsenbord- dit wordt door de meeste mensen ook wel typen genoemd. Maar je maakt hier en daar weer eens een foutje en ramt nog wat harder op het toetsenbord, dit wordt ook wel toetsenbordmishandeling genoemd. Maar plots doet de e toets het niet meer! Nu moet je noodgedwongen zonder e toets schrijven. Dit wilt jou natuurlijk niet overkomen, maar je kan het echter niet voorkomen. Je kan wel ingrijpen en in deze Hoe? lees je hoe je die van die ellende af komt!

Begin: het plaats delictBewerken

 
Hier een gevalletje van schrijver dezes die ook een kapotte e toets heeft. En een niet deugende fotocamera.

Je zit rustig te typen en opeens doet de e toets het niet meer. Je raakt helemaal in paniek. Je begint te gillen, je begint te schreeuwen, je haalt sneller adem, je hartslag verhoogt, je krijgt honger, je krijgt symptomen van het analfabetisme en je krijgt het idee dat je e toets stuk is. Hier kom je pas na 3 minuten achter, dus je kan in de tussentijd gewoon even rustig naar de WC gaan, als je dat tenminste nog redt. Hoef je niet? Jouw probleem. Nadat de 3 minuten over zijn begint de paniek toe te slaan en krijg je de symptomen die hierboven staan beschreven. Nu moet je zo snel mogelijk aan een noodplan komen. Allereerst ga ja naar de hoofdpagina van deze site. Oncyclopedia heeft een e in de naam, maar je bent nou eenmaal zo slim om de Oncyclopedia in je favorieten te zetten, dus ga niet zeuren. In de naam van dit artikel zitten ook e's. Wel 7! Maar niet getreurd, er is altijd nog een doorverwijzing hiernaartoe dus niet gaan zeiken. Huh, zeiken? O nee! Nu zit de hele vloer onder met urine! Dat krijg je er nou van als je niet op tijd en voor de paniekaanvallen naar de WC gaat...nou ja, weer wat geleerd. Hoe dan ook, met een natte vloer op de grond ga je jezelf eerst proberen te kalmeren. Daarna ga je rustig verder lezen naar de mogelijkheden om die kapotte e toets te repareren. Om te beginnen ga je natuurlijk eerst kijken waar het probleem zit. De toets kan zijn afgebroken, het rubbertje onder de toets zelf kan losgeraakt zijn, alles kan. Dan ga je verder rondneuzen bij de onderstaande manieren of de jouwe er tussen zit. Zit dat probleem ertussen? Focus dan op die manier, maar de andere manieren zijn ook niet mis!

Manier 1Bewerken

Manier 1 is ook wel de meest gebruikte manier. Deze manier kan alleen gebruikt worden als de toets afgebroken is van het toetsenbord. Dan moet je de toets er weer op zetten. Aangeraden is om een laptop-toetsenbord te nemen. Die hebben een krak-klik systeem waardoor je de toetsen op willekeurige volgorde op het toetsenbord kan breken en klikken. Heb je zo'n toetsenbord niet, maar zo'n toetsenbord dat de vorm heeft van een ding die apart te krijgen is met snoer en al? Dan moet je de toets weer in zijn plek (de plek waar die zat) slaan, verkopen op de zwarte markt, en van dat geld een ander toetsenbord kopen. Heb je nou wel zo'n laptop-toetsenbord? Lees verder...

Nu zit je nog steeds met de e toets opgescheept. Nu moet je de e toets verwisselen met een willekeurige toets die je verder bijna nooit gebruikt. Zoals de welbekende capslock toets. Van deze toets heb je toch alleen maar ellende. Dus breek je deze toets er ook af en deze twee toetsen verwissel je met elkaar. Nu zit de e toets op de plek van de capslock toets en de capslock toets op de plek van de e. Als je de capslock toets op de plek van de e hebt kunnen klikken, ben je wel héél knap, omdat de capslock toets gewoon simpelweg te groot is voor die ruimte waar de e toets zat. Ook kun je een andere toets gebruiken om om te wisselen zoals de o zo nutteloze home toets. Die verwissel je dan met de e toets en klik ze maar vast. 1 nadeel hiervan is wel, dat het gebruik van de letters niet verandert. Dus als je de home toets op de plek hebt waar de e toets eerst zat en je op de home toets drukt, dat de toets het dan nog steeds niet doet vanwege het feit dat de e toets daar eerst zat en die stuk is! De e toets heeft dan gewoon de functie van de home toets. Maar als je die e toets nou nodig hebt, tja... lees maar weer verder.

Manier 2Bewerken

De duurste manier die er is. Wel de effectiefste. Allereerst dien je Hoe: sloop je een computer? zorgvuldig te lezen. Maar, je dient je eigenlijk volledig op het toetsenbord te focussen. Je gaat rammen. Je gaat slaan. Je gaat 't helemaal kapot maken. De duivel. De heks. Het moet kapot! Die helse en duivelse instelling moet je hiervoor hebben. Wees agressief, sla erop los. En onthoud: het gaat alleen maar om die e toets. Sla desnoods met een hamer zo raak mogelijk. Op de backspace toets slaan is echter bijna raak. Alleen, als je tegen de muur slaat, is de kans zeer groot dat er niets gebeurt. Gewoon zo raak mogelijk slaan. Desnoods ram je het beeldscherm erop. Als je een laptop hebt, gaat het moeilijk om dan schade te maken aan het toetsenbord. Wel aan het beeldscherm. Als je zo'n toetsenbord hebt die een snoer heeft, of kortom, als je er een hebt als het toetsenbord hiernaast, moet je vooral keihard rammen. Met laptops dient ietsje voorzichtiger omgegaan te worden, omdat anders de computer zelf kapot gaat. Had ik dit te laat verteld? Jouw probleem. Jij bent zo enthousiast en agressief, wij niet. Maar goed, als je toetsenbord eens goed onder handen is genomen en de slooppartij wellicht ietsje uit de hand is gelopen, ga je naar de computer speciaalzaak. Daar vraag je vriendelijk en dringend tegelijk of ze dit toetsenbord willen repareren. Probeer altijd de prijs ietwat te reduceren, eigenlijk zo veel mogelijk. Dreig desnoods. Maar dat is niet nodig, of wel soms? Als die reparatielui eenmaal klaar zijn met de klus, zit je niet meer opgescheept met een kapotte e toets. Je bent nu van het probleem af.

Manier 3Bewerken

Als de toets het niet doet omdat het rubbertje onder de toets weer eens los geraakt is, of als er iets anders onder de toets zelf gebroken of wat dan ook is, zul je toch de toets eraf moeten breken en het rubbertje met lijm of iets dergelijks vast te lijmen. Nu raakt het rubbertje ook niet meer los. Toch is geduld nodig vanwege het feit dat iets met lijm niet één twee drie gaat vast gaat plakken. Dus dien je de toets met rust te laten. Als je dan de e toets toch nog nodig hebt, zul je een e moeten kopiëren uit een woord en als je de e moet gebruiken, gewoon in plaats van de e de combinatie: ctrl-v gebruiken. Nu doet de e het ook weer. En als je de toets er speciaal voor hebt moeten afbreken, moet je maar even een paar stappen van manier 1 uitvoeren. Maar als er iets onder de toets afgebroken is, ben je machteloos. Dan zul je toch het toetsenbord uit het raam moeten gooien. Is het een laptop-toetsenbord? Dan inclusief laptop dan maar. Ben je ook van dat ellendige ding af en kun je rustig gaan beginnen met afkicken en kun je hopelijk een normaal leven gaan beginnen, als je die tenminste nog overleeft en een leven hebt.

Zie ookBewerken