Hoe:Slaap je op je beide oren?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

De uitdrukking "op je beide oren slapen" is het onderzoeken waard. Er is immers geen enkele mens ooit in geslaagd om op zijn beide oren te slapen, vanwaar dan de uitdrukking? Oncyclopedia heeft voor u het geheim ontrafeld en de oplossing van het probleem gegoten in een verhelderende handleiding met als titel hoe in godsnaam slaap je op je beide oren?


Laat Mij erbuiten, wil je?
~ God over de inleiding

Yves Leterme campagne foto cropped.jpg
YLeterme @yves_leterme
Ik kan pas op mijn beide oren slapen als Story ophoudt met leugens over mij rond te bazuinen.
4 minuten geledenIk slaap pas op mijn beide oren, als iedereen het land uit is...
~ Geert Wilders over deze uitdrukking

ProbleemBewerken

Het probleem dat zich hier stelt is het feit dat een normaal gebouwd mens totaal niet op zijn beide oren kán slapen, omdat de "actie" op je beide oren slapen inhoudt dat je lichaam (in het meeste gevallen je hoofd) op de beide oren tegelijk moet steunen. De opwerkende draagkracht Fz=0 van het bed doet de zwaartekracht FG vrij spel krijgen. Bijgevolg is de "actie" slapen op mogelijk. Theoretisch is de actie bewezen, maar hoe zit het dan praktisch? Als je deze actie zou uitvoeren met het ene oor, is het immers niet mogelijk om tegelijk te slapen op dat andere oor. De reden is de bouw van het menselijke hoofd: het is te rond en de oren kunnen niet van plaats veranderen.

OplossingenBewerken

Maar wat doe je eraan? Het is bewezen dat er niks valt aan te vangen met een kubus- piramide- of eivormig hoofd of alle soorten vormen die je ook maar kan bedenken. Wat je dus niet kan doen is je hoofd vervormen, maar wel de oren verplaatsen.

 
De probleemstelling verandert nauwelijks of niets bij de situatie eivormig hoofd t.o.v. de situatie piramidevormig hoofd. De smalle ovalen stellen de oren voor en de platte rechthoeken de kussens.

Met wat plastische chirurgie is dit vandaag de dag geen moeite. Weet wel dat het inwendige oor binnenin je hoofd wel verbonden moet staan met je oorschelpen, anders word je doof. Maar wees gerust... onze chirurgische helden weten daar wel weg mee. Een andere oplossing zou zijn dat je op je zij ligt en dus al op een oor kan liggen, het andere oor wordt dan beslapen door een ander bed omgekeerd op jezelf. De druk van de zwaartekrachten FG zal hetzelfde effect creëren dat je voelt dat je andere oor ook beslapen wordt. Een derde mogelijkheid is om chirurgen te vragen of ze van je oren geen loskoppelende oren kunnen maken. Dit wil zeggen dat de oren worden "geamputeerd", maar dat ze mogelijkheid krijgen om terug aangekoppeld te worden. Als dit een feit is, zou je je oren kunnen loskoppelen, op je kussen leggen en erop slapen. Daarmee kun je de uitdrukking in praktijk brengen. Hoe je je oren wilt loskoppelen moet je best op voorhand duidelijk maken aan de chirurgen: je kan de oren eraf vijzen, eraf ritsen of eraf knopen.

Maar...Bewerken

De uitdrukking bestaat echter al veel langer dan de plastische chirurgie, dus er moet wel een of andere geloofwaardige reden zijn waarom de beide oren vroeger wél beslapen werden. Een van de reden, denken wetenschappers, was dat tijdens de middeleeuwen mensen over het algemeen kleiner waren van gestalte. Het spreekt natuurlijk voor zich dat kussens in de loop van de tijd ook niet echt veel groter zijn geworden. Wie dacht nu aan zo'n krachtige scheut van de mensen? Er zijn zelfs archeologische opgravingen gebeurd in de Vlaamse stad Mechelen, waar er naast de kathedraal zeventig lijken werden gevonden met allemaal een opmerkelijke structuur: de oren bevonden zich allemaal meer naar achteren tegenover de oren waarover wij nu allemaal beschikken. Door deze opmerkelijke anatomische ligging zou het voor de middeleeuwers dus wel degelijk mogelijk zijn geweest om op de beide oren te slapen.

Wetenschappers menen dat een genetische afwijking aan de basis lag voor het veranderen van de positie van de oren. DNA- en RNA-strengen moeten nog zorgen voor meer duidelijkheid daaromtrent.

Zie ookBewerken