Hoe:Wees je niet stom?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Vaak wordt van Oncyclopedisten gevraagd of ze niet gewoon stom kunnen zijn, maar wel grappig. Hoe diezelfde Oncyclopedisten grappig kunnen zijn is al ruimschoots bekend, maar hoe zij niet stom kunnen zijn is weer een ander verhaal en dat verhaal schijnt niet bij iedereen even bekend te zijn. Onderzoeken van de Wereldwijde Oncyclopedische Raad van Spampreventie en Terreurbestrijding (WORST) wijzen uit dat in 2019 en in 2020 nog steeds ongeveer te veel bijdragen bestaan uit stompzinnigheid. Bekend is het spreekwoord "Wie stom doet, stom ontmoet!" maar zwijg: wees gewoon niet stom. Ook nadenken over het voorgaande spreekwoord w.b.t. de taalkundige juistheid ervan, indien er ook maar het lichtste greintje twijfel bestaat over het bestaan van het kleinste hoopje constructiviteit, gegrondheid en dertig uit te delen blokjes kaas met mosterd, is al stompzinnig omdat alle spreekwoorden op de één of andere manier niet deugen - een boer lacht bijvoorbeeld niet met kiespijn; die klaagt en zeurt dat 't gådværdåmmæ eens over moet zijn namelijk - en omdat het hoog tijd is om eens niet stom te gaan doen. Misschien is het al te laat, maar weet wel: het is een pré om hier te zijn, want slechts dat aantal mensen die hun leven lang op weg zijn om het ware geloof te vinden en de god of goden zo dicht mogelijk te benaderen, of om een ongeëvenaard scherp en zeker hilarisch contributueur te worden, dient eerst eens af te leren om stom te doen én te zijn.

1. ZwijgBewerken

 
Dit is Muka. Als je niet doet wat hier staat komt hij in je kop stampen hoe je niet stom moet wezen.

De enige wijze van stom zijn of stom doen die toegestaan is, is verstommen. Verstommen is precies dat je moet doen om niet stom te doen. Bedaar jezelf, doe eens rustig. Houd gewoon een half uur je mond dicht en lurk wat lauwkoude thee of zoiets. Knaag aan een karig koekje, zolang je maar zwijgt. Je kunt toch niets beters doen dan je "gewoon" te gedragen als je niet stom wilt doen (maar niets anders gewend bent te doen). Doe je mond dicht, zit stil, laat je doen en kijk voor je. Wees niet verrast als iemand zonder reden als een idioot tegen je gaat staan schreeuwen. Dit doet een stom persoon gewoonlijk, gewoon als een bezetene in het rond krijsen alsof Iran een kernwapen heeft, alsof Rusland Georgië weer binnenvalt met tanks en alsof Kim Jong-il dood is. Doe gewoon niet. Zit en zwijg. Stil zitten met de mond gesnoerd (indien nodig is het insnoeren van de mond wel aangeraden) is wel het simpelste in deze (spoed)cursus.

2. Doe die muziek uitBewerken

Muziek is een hel voor de gezonde gedachtegang. Klinkt hard, maar is zo. Muziek klinkt ook hard, dus zet die hersenloze monotone herrie gewoon uit. Van al dat gehak blijf je niet stil zitten - terwijl je dat wel moest doen van hierboven - en de stoel gaat daar ook sneller aan gort van. Nu denk je: maar klassieke muziek dan? Is dat niet bevorderlijk voor de concentratie? Nee. Dat klassieke gejengel met de halleluja-voodoo-hersenspoel-uitdrijvingsdeunen van Toccata en Fuga in d-mineur op de orgel (van Bach voor de n00bs) en de v-for-vendetta-en-nu-is-het-afgelopen-o-nee-toch-niet-revolutionaire klokkenspellen van de 1814 Overture (Tsjaikovski, je weet zelf) zullen direct je hersenen de onweerstaanbare en oncontroleerbare neiging geven om als een door een epileptische aanval bezetene dirigent te gaan zwaaien met je armen en zodoende ronduit stom bezig te zijn. Gewoon niet doen. Wees wijs. Ook niet fluiten, je bent immers Geert Chatou niet en zelfs van jouw gefluit zullen de vogels van ellende en oorbloedingen (in hoeverre ze echt oren hebben) uit de bomen en uit de lucht vallen. Zeker als je stom doet. Trouwens, om niet stom te zijn hoef je je helemaal niet te concentreren, dus weg met die violen en een trommel en een fluit. Uit.

3. Denk NA voordat je spreektBewerken

Dit is heel belangrijk, knoop dit goed in je oren (jij hebt wel oren, vogels niet... of wel, ach wat geeft het?): denk bij alles wat je doet tenminste NA! Bezint, eer ge u opwindt. Echt, in sophiasnaam, denk na. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als cynisme. Ook bestaat er zoiets als randdebielen. Tevens bestaat er nog zoiets als het uit de nek løllen. Nu je op die stoel zit in absolute stilte, in diepe gedachten peinzend en twijfelend over wanneer je je kaken weer van elkaar kan halen (als je nog weet hoe dat moet tenminste), zul je vóórdat je jouw doos van Pandora aan gedachten, kennis en linguïstieke verkrachtingen opent en de wereld zal gaan laten lijden door jouw niets toevoegende gewauwel, eerst eens diep vanbinnen de chaotische gedachtegang een halt moeten toeroepen. Ontspan nogmaals, we weten het: je gaat weer spreken, dus dan moet je weer uit je psychische coma of hersenstilte ontwaken. Muziek is weg en je verveelt je enorm. Daarom moet je ook weer spreken, maar vóórdat je ook maar één woord uit kan spreken: denk goed na over welk woord dat zal zijn. Zal het køt zijn? Zal het Jezus zijn? Zal het amai zijn? Welk woord zal jou nu niet beplakken met het sticker van stompzinnig? 'Hmm' zal er één kunnen zijn, of 'ik'. Dat zal dan één woord zijn, maar nu die andere vele woorden die zullen volgen nog. Ieder woord moet getoetst worden op stompzinnigheid. Het is vitaal en het kán je leven redden in sommige situaties. "Heil Hitler" zal bijvoorbeeld niet helpen als je met één hand hangt aan een berg in Oostenrijk op 100 meter hoogte. Iedereen zal je stom vinden. "Help me!" werkt ook niet, maar "Bitte, Hilfe!" weer wel.

4. Leg de drank eens wegBewerken

 
Ergens kunnen we het je wel gaan uitleggen, maar ja, waarom eigenlijk?

Ja, dat kan natuurlijk niet. Je wilt iets zinnigs zeggen en dan zit je daar intussen jezelf katjelam te lurken. Drank is niet bevorderlijk voor het welzijn. Om te kunnen spreken moet je eerst denken. Om te kunnen denken moet je in vol welzijn zijn. Om in vol welzijn te kunnen zijn mag je niet zuipen. Het gaat eenvoudigweg niet, dus weg met dat bier. Ben je bezig met wodka, jenever, whiskey of zelfs absint voor de te ver gevorderden? Dan is het herstelvermogen om niet stom te kunnen doen en zijn zeer laag (of zelfs ondoenlijk). Je bent dan al in een ver gevorderde fase van ontbinding beland waar in je achterlijk doet en dan moet je dood geband worden en moet je lijden aan het geween en geknars der tanden. De Buitenste Duisternis. Daar wil je niet komen. Je wilt wel lol hebben natuurlijk, maar houd het gematigd. Eerlijk: een flesje of drie bier is prima. Een shotje kan er ook lekker in, een pagina op Wikipedia bekijken zien we nog door de vingers, maar maak het niet te gek. Of eerder: maak het niet te stom, word niet stom, doe niet stom en denk na eer je uitkraamt dat alcohol of andere gedoogde goedjes en minder legale spulletjes helemaal niet gevaarlijk zijn. We waarschuwen hier echt voor: té stom zijn kan ervoor zorgen dat je een hooggeplaatste kandidaat zal zijn voor de toekomstige hersentransplantatie (in hoeverre de verzekeraar dat vergoedt) of een enkeltje naar Disneyland.

Je bent er!Bewerken

Kan niet Error syntax Gefeliciteerd. Nu wees je als het goed niet meer stom! Een bovenmenselijke prestatie, willen we bijna zeggen, want de ene mens is geboren met de juiste dosering zelfbeheersing en de ander niet. Kunstmatig zelfbeheersing aanmaken is biologisch gezien onmogelijk. Recidiveer je toch nog? Dat is dan jammer, dan ben je onredbaar en ben je gedoemd. Hoe dan ook: draag een helm. Zeker met mensen die de proef doorstaan hebben weet je het nooit!

Zie ookBewerken