Hoe:Zet je iets op slot?

Gorillatrans.gif Hoe? 
Dit artikel maakt deel uit van Oncyclopedia's Hoe?-reeks.

Bekijk meer Hoe?s

Het op slot zetten van dingen ziet er zeer makkelijk uit, zo sleuteltje erin, draaien, of wellicht draaien met cijfercombinaties, maar als het moment van het uitvoeren nabij komt, komt de onheilspellende gedachte aldaar dat het toch heel wat inspanningen vereist. In deze Hoe? staan een aantal situaties waar u dingen op slot moet zetten, namelijk het huis, de fiets en de auto.

HuisBewerken

 
Een standaard deur.

Het is onmogelijk om het gehele huis op slot te doen. Er zijn mensen die het geprobeerd hebben, maar deze leefden onder een steen, waardoor het zeer makkelijk gaat. Nee, met het huis op slot zetten bedoelen we, de huisdeur. De deur die de binnenkant van het huis scheidt van de buitenlucht. Deze deur is vaak steviger in elkaar gezet dan alle andere deuren in het huis, tenzij er zich geheime kamertjes bevinden. Voordat het mogelijk is om een huisdeur (voor het gemak gaan we het nu "deur" noemen) op slot te zetten, is het vereist om te weten hoe een deur in elkaar zit en hoe deze werkt.

In de afbeelding hiernaast is te zien dat een standaard deur een aantal cilinders heeft, buitenkanten, binnenkanten, handvaten, scharnieren, een optioneel kijkgat, een deurgat, uiteraard een deur en de meest interessantste: Eén of meerdere sloten. Kennis is noodzakelijk bij elk van deze onderdelen om helemaal door te hebben hoe een deur werkt. Als dit zo is gaat uiteindelijk alle focus naar de deur, de sloten en het handvat.

Om een deur optimaal te benutten moet je de deur eerst passeren. Het verschil tussen het binnenuit op slot doen van de deur en van buiten op slot doen is nihil, alleen is er een temperatuursverandering die direct voelbaar is. Om een deur te passeren is er ook moeite voor nodig, en een aantal handleidingen die hier te zien zijn: Het open doen en het dicht doen. Dit is echter niet verplicht, maar helpt wel bij het perfectioneren van dit onderdeel. Uiteindelijk wil je dat er niemand meer door de deur komt. Dat verhelp je uiteindelijk door de deur op slot te doen. Allereerst neem je de sleutel die precies in het sleutelgat van de deur past. Deze bevindt zich onder het handvat waardoor je de deur open doet. Als deze er precies in zit is het een kwestie van draaien. Om de deur te openen, is het draaien naar de kant waar het handvat zich niet bevindt, wat bij sommige deuren verschilt. Dan is het net zo lang draaien tot er een klik te horen is en het opeens mogelijk is om de deur open te krijgen. Dit is echter niet de bedoeling, maar het helpt wel bij het uiteindelijk dicht doen en het op slot zetten van de deur. Het op slot zetten van de deur gaat uiteindelijk bijna precies andersom en tegenovergesteld: De deur moet dicht blijven, maar de sleutel moet nog steeds in het sleutelgat passen en kunnen draaien. Echter moet je nu de sleutel zo draaien, dat als de sleutel niet meer verder kan draaien, maar wel, dat er geen klik te horen is wat wil zeggen dat de deur niet meer open te krijgen is.

Nu zou de deur op slot moeten zitten. Wat is er nu dus gebeurd: Tijdens het draaien van de sleutel, is er een extra uitsteeksel tevoorschijn gekomen dat in een gat valt wat er tegelijkertijd voor zorgt dat de deur niet meer kan bewegen doordat dit uitsteeksel van het slot de boel ook vast zet.

FietsBewerken

 
Het zekere voor het onzekere nemen is nooit mis, behalve als je in tijdnood zit. Echter zijn dit sloten met cijfercombinaties die allemaal apart onthouden moeten worden...

De fiets is naast het huis, alweer een stukje makkelijker in je dromen. In werkelijkheid moet je wakker en bewust worden dat het veel ingewikkelder is!

Een fiets zet je niet zomaar op slot - je wilt niet dat je fiets gestolen wordt. Zelfs als je denkt dat de fiets "veilig" in de rekken staat met een cijfercombinatieslot om een wiel en verder niets, is de mogelijkheid er altijd nog dat de dief het wiel losmaakt en de fiets zo meeneemt en apart het op slot gezette wiel meeneemt. Toch laat hij dan iets achter, om beleefd te blijven. Ten eerste is het ten zeerste afgeraden om een cijfercombinatieslot te gebruiken. Als je de code vergeet, ben je de pineut en krijg je het slot nooit meer open, tenzij je alle combinaties probeert. Dit is echter tijdrovend en wilt niemand. Neem een goed slot met een ketting, een leuk bontje/rubber ding eromheen en een sleutelgat + bijbehorende sleutel. Deze sloten kun je overal doorheen doen. Aangeraden is om dit slot om het wiel, het frame, en de ketting te doen waardoor de dief de gedachte krijgt: Het slot moet nu kapot! Dit is echter nog meer tijdrovend waardoor bijna niemand dit ook gaat proberen. Ook vanwege het feit dat het werken met de cirkelzaag ook zo lekker onopvallend is.

Als je alsnog niet de gedachte hebt dat je fiets al na één slot al veilig genoeg is, kun je overwegen om meerdere sloten erop te doen. Je zou toch niet willen dat je fietsje bij de tuin van de man hieronder terecht komt...

 
Nee meneer de agent, deze fietsen zijn allemaal van mij, ik heb niets misdaan!

AutoBewerken

 
Zo zet je dus een auto niet op slot.

Het op slot zetten van een auto is ingewikkelder aangezien het om twee dingen gaat: De auto zelf, en de deuren van de auto. De eerste om te voorkomen dat de auto wegrolt en de tweede dat er geen andere mensen in de auto kunnen komen.

DeurenBewerken

Het op slot zetten van de deuren is zeer ingewikkeld omdat de deur van een auto meer onderdelen heeft dan een gewone deur. Het op slot zetten van een autodeur vereist dan ook meer rekening met bepaalde onderdelen:

  • Het raam. Als deze open stond, moet deze ogenblikkelijk dicht, om verdere dieven te vermijden.
  • Het alarm. De meeste auto's van tegenwoordig hebben een autoalarm, en bij het controleren of de deur wel op slot zit, zou deze soms nog wel eens af willen gaan.
  • De smijtsnelheid. Als je de deur te hard dichtsmijt, raakt de lak beschadigd. Als je de deur dan juist voorzichtig dicht doet, kan deze weleens niet dicht komen te zitten.

Uiteindelijk het op slot doen is hetzelfde als bij de deur van het huis, sleutel in het sleutelgat te doen, en draaien. Echter zijn er auto's van tegenwoordig die een knopje hebben op de "sleutel" waardoor de sloten er al automatisch af gaan van een afstand, zonder er sleutelgaten voor te hoeven gebruiken.

De auto zelfBewerken

 
Een overijverige oom agent zet je autootje wel "effies" op slot.

In feite zet je een auto niet op slot, maar vast, wat een deel is van iets op slot zetten. Op slot zetten is namelijk ook iets vast zetten. Het vast zetten van de auto kan op verschillende manieren, namelijk:

  1. Doe een baksteen op het gas rempedaal. Hierdoor zal de auto voortdurend op de rem staan waardoor deze niet kan bewegen. Echter moet de baksteen wel zwaar genoeg zijn om de rem volledig in te drukken. Daarom is het aangeraden om manier 2 op te volgen.
  2. Doe tussen de banden in een aantal bakstenen. Omdat de bakstenen de rempedalen nooit echt helemaal indrukken is het verstandiger om de manier van de vliegtuigen toe te passen. Om te voorkomen dat zo'n ding wegrolt, zet men blokken tussen de banden in waardoor deze banden over de blokken heen moet om verder te gaan. Aangezien dit zeer moeilijk gaat is dit zeer effectief. Een nadeel is echter, dat jouw neefje altijd zo'n kattenkwaad zoekend kreng is die wel eens voor de grap die bakstenen weghaalt waardoor hij onder de auto komt, en de auto wegrolt. Ben je wel van hem af, maar ook van je auto...op naar stap 3.
  3. Zet de auto op de handrem. Alsof je daar nog nooit eerder op was gekomen! De handrem dient men niet in te drukken, maar aan te trekken. Voorzichtig, want als de handrem afbreekt, zul je het moeten doen met manier 1, 2 of 4, welke je liever niet wilt doen... Doordat je de handrem erop zet, zal de auto in zijn "slot" geraken, wat ervoor zorgt dat deze niet zal ontsnappen.
  4. Haal de politie erbij. Zorg ervoor dat ze gaan denken dat je auto verkeerd geparkeerd staat waardoor zij er voor jou een wielklem op zetten. Heb je toch wel een boete, maar je auto staat wel mooi op slot!


Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
3 mei 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.