Hollander

      Oeps! Bedoelde je soms Nederlander? Waarschijnlijk niet...

Hollanders zijn mensen die uit Holland komen.
~ Kapitein Overduidelijk over Hollanders

De Hollander is een specifiek Europees volk dat zich onderscheidt van de rest van de Europeanen door zijn extreme gierigheid en liefde voor kaas en andere zuivelproducten. De Hollander is een ondersoort van de bleekscheet. Hollanders zijn te verdelen in verschillende groepen.

Ned bk.jpg

Echte HollandersBewerken

Echte Hollanders leefden in de moerasdelta van de Rijn rond 400 voor Christus. Ze leefden voornamelijk van de jacht op wilde kazen en het verzamelen van de vruchtjes van de dropstruik. In 200 na Chr., precies om 17:30 onder etenstijd, vielen de Germanen vanuit het oosten Holland binnen. De Germanen waren op hun beurt weer op de vlucht voor de Hunnen. De echte Hollanders waren niet tegen de Germanen opgewassen en bouwden primitieve bootjes van de gedroogde peulen van de megaboon (nu uitgestorven) en bereikten daarmee Engeland. Daar stichten ze de stad Laat Ons Nu Dan Eindelijk Natafelen. In het huidige East-End leven de afstammelingen van deze echte Hollanders. Daarom kunnen de East-Enders ook zo goed vloeken. De mensen die zich nu Hollander noemen zijn eigenlijk Duitsers. Met Operation Marketgarden probeerden enkele radicale echte Hollanders uit de East-End het verloren vaderland te heroveren. Dat liep echter mis bij de brug over de Rijn bij Arnhem.

De boerse oer-HollanderBewerken

 
Raar joh!

De boerse oer-Hollander (+/- 1465 tot 1832) woonde voornamelijk in molens en leefde van de opbrengst van wat het land verschafte en de verkoop van melk, kaas en vee. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele boerse Hollanders over dankzij de concurrentie van de neger-boer en de Oostblok-boer. De oorzaak van deze snel groeiende concurrentie komt door ontwikkelingshulp van de laatste jaren in Afrika, subsidies van de EUSSR en de trek van de boeren naar de stad.

 
Een Hollandse kaasvrouw

De bazige HollanderBewerken

De bazige Hollander (+/- 1682 tot 1952), ook wel slavendrijver of mensenexploitant genoemd, nam negers mee uit Afrika tijdens de Gouden Eeuw om ze als slaaf voor hem te laten werken. Dit idee werd snel overgenomen door de Engelsen, Portugezen en Spanjaarden, maar de oorsprong van deze slavernij ligt bij de Hollanders. Hierdoor ontstond de handel van slaven waaraan Holland nu nog steeds zijn rijkdom aan te danken heeft. De meeste slaven staan tegenwoordig achter een rood verlicht raam.

De bloemse HollanderBewerken

 
Tulpen uit Rotterdam!

De bloemse Hollander (+/- 1461 tot nu) leefde op ongeveer dezelfde wijze als de boerse, maar kwam aan zijn geld door de opbrengst van tulpen (deze stammen overigens af van de eerste tulp die door Sinterklaas uit Turkije werd meegebracht). Tulpenkweek lijkt misschien niet erg winstgevend, maar door het uitbuitende gedrag van de Hollander werd hier een goed slaatje uit geslagen. Dit tot grote frustratie van de sla-kwekende boerse Hollanders. Tot op heden is de bloemenveiling in Aalsmeer het grootste restaurant ter wereld dat gespecialiseerd is in tulpenbollensoep en -snacks.

De bankse HollanderBewerken

De bankse Hollander (+/- 1849 tot nu) is opgekomen na de industriële revolutie van de 19e en 20e eeuw. Deze zeer zuinige Hollander leeft van weinig maar heeft veel. Zijn hele leven spaart hij geld om dat bij zijn dood mee te nemen in het graf. Hij is namelijk te gierig om het aan zijn verwanten na te laten. De manier van zuinig leven werd al eeuwen van generatie op generatie doorgegeven maar is na de industriële revolutie opgekomen door de economische welvaart van die tijd.

De luie bijstandshollanderBewerken

De luie bijstandshollander (+/- 1960 tot nu) is, zoals de soort doet vermoeden, ontzettend lui. Deze soort bestond natuurlijk ook al eeuwen maar deze soort heeft een enorme opmars gemaakt in de 20e eeuw dankzij de sociale wetgevingen. Dankzij de bijstandswet hoefde de luie Hollander nóg minder te doen omdat hij toch wel aan geld en voedsel kwam. De kenmerken van de luie zijn een dikke pens, ongeschoren gezicht/stoppelbaard, vetvlekken rond de mond en op de kleding en de luie bijstandshollander ligt de hele dag op de bank voor de tv. Vaak wordt de luie Hollander verward met de doorsnee Amerikaan. Het verschil echter is dat de Hollander ondanks zijn luiheid altijd zijn spaargeld bij zich heeft. Dit is voor het geval er wordt ingebroken en de Hollander te lui is om de politie te bellen.

De niet-Hollandse maar toch wel Hollandse HollanderBewerken

De niet-Hollandse maar toch wel Hollandse Hollander (+/- 1958 tot nu), oftewel allochtoon, is van nature geen Hollander, maar van buitenlandse afkomst. Hiertoe worden de soorten gerekend die rond 1960 als gastarbeiders of politieke vluchtelingen naar Holland kwamen voor een baan. Dit zijn vaak Spanjaarden, Italianen,Turken, Marokkanen, Polen, Roemenen en Irakezen. Deze mensen hadden het hier zo goed dat ze zijn gebleven om dit land uit te buiten. In dat opzicht hebben ze veel gemeen met de natuur van de natuurlijke Hollander en daarom wordt er onder wetenschappers serieus over nagedacht om de generatie niet-Hollandse Hollanders die in Holland is geboren ook tot de Hollandse Hollander te rekenen.

De vliegende HollanderBewerken

 
Ge-re-socialiseerde Vliegende Hollander die van een zonnestraaltje geniet.

De vliegende Hollander heeft een tik van de molen gehad en is daardoor stil blijven staan in de tijd. Desondanks heeft de evolutie (of wie het ook mag wezen) hem niet losgelaten en is hij langzaam veranderd.

Hier een typerend gedicht van de Amerikaanse antropoloog Dr. Carl Rootbear die 35 jaar onder Vliegende Hollanders heeft geleefd:

De Vliegende Hollander
Op zaterdag net even voor sluitingstijd
stopte z'n klokkie voor de eeuwigheid.
Tsja en hij was net boodschappen doen,
haastend, haastend als een kalkoen.


Vliegensvlug wil hij bij alles zijn,
kreeg vleugels, verloor zijn handen.
In de wachtrij is het een stuk chagrijn
en showt ie graag z'n... tanden.

Hollandse nieuweBewerken

In vaatjes opgesloten maatjes die telkenjare aanleiding zijn voor het aanmaken van vlaggetjes. Het verhaal is te gruwelijk voor woorden, maar het komt er op neer dat nadat ze van kop en darmen ontdaan zijn in het keelgat verdwijnen. Het ritueel is niet compleet zonder de woorden: "met uitjes". Dat de ware liefhebber van Hollandse nieuwe uit zijn bek stinkt en daarom vergaderingen worden afgezegd doet er niet toe. Sociopatisch onderzoek heeft aangetoond dat expats (liefhebbers van Hollandse nieuwe in het buitenland) tenminste drie dagen van streek zijn als zij op Koningsdag geen Hollandse nieuwe hebben gehad.

Zie ookBewerken