IJsbeer

De IJsbeer is een katachtig dier dat oorspronkelijk uit de Westerse wereld afstamt. Geschat wordt dat er ongeveer 30.000 ijsberen in Europa aanwezig zijn, met name in Nederland. Men dient de ijsbeer niet te verwarren met een bruine beer, deze zijn namelijk bruin gekleurd.

IJsbeer
Een Tamme IJsbeer
Een Tamme IJsbeer
Taxonomische indeling
Rijk Knuts
Geslacht Ysberius
Algemene informatie
Voedsel Herbivoor, maar vlees lusten ze ook
Natuurlijke vijanden Bromvliegen
Uiterlijke kenmerken
Kleur Wit, tenzij verbrand, dan zwart
Portaal  Portaalicoon Biologie


GeschiedenisBewerken

Rond 1281 namen de ijsberen een zeer groot gebied boven de noordpoolcirkel over. Geschat wordt dat er destijds 500.000 ijsberen leefden in het gebied dat ze veroverd hebben, nl. Arctica. Knut, de keizer onder de ijsberen, was zeer tevreden over zijn briljante aanval op het noorden. Hij noemde de ijsberen "Überbären". In 1301 namen de ijsberen ook Antarctica en een stukje daarboven over, ook al waren sommige landen het niet geheel eens met de wensen van Knut, met name Walrusland met het Walrussische Witte Leger, en de oorspronkelijke bewoners van Antarctica, de Pinguïns.

Pas rond 1938 verloren de ijsberen de macht over het zuiden door een tegenaanval van de leider van de Pinguïns, Pingu, Knut wilde daarom wraak op de Pinguïns. Hij begon rond 1949 een Koude Oorlog. Nu hij toch bezig was met het uitroeien van de Pinguïns, kon hij net zo goed de Zeehonden, de andere vissen en de Walvissen uitroeien. Echter had hij de uitroeiing van de Walrussen niet moeten doen, want de Walrussen kwamen met hun Witte leger hun bondgenoot, de Pinguïns van de smeltende ijskap bevrijden van de ijsberen. Toen de ijsberen van de zuidpool waren verbannen gingen ze terug naar de Noordpool waar hun oorspronkelijke leefgebied bevond. Wel viel het rijk van de ijsberen sindsdien onder de Walrussen, die vlak onder de Noordpool op de loer lagen terwijl de ijsberen allemaal bezig waren op de Zuidpool.

AnatomieBewerken

 
Witte Kerstberen.

IJsberen zijn moleculen opgebouwd uit een heleboel Über atomen (Ub), een paar fluor atomen (F) en een ijzer(III)ion (Fe3+). Ze zijn makkelijk van andere beren te onderscheiden omdat er ijs op zit.

GedragBewerken

EetgedragBewerken

IJsberen zijn over het algemeen herbivoren die zo nu en dan ook een stukje mens lusten. Hun dagmenu bestaat vooral uit: vis, sneeuw, vis, zeehond, vis, vis en pinguïns, hoewel zij al ruim vijftig jaar geen pinguïn hebben gezien omdat er namelijk geen pinguïns op de Noordpool leven.

SpeelgedragBewerken

Naast het spelen met zichzelf, houden ijsberen er ook van om met hun voedsel te spelen, vooral als het voedsel uitsluitend bestaat uit mensenhoofden. Hieruit komt ook hun favoriete "sport": kopbal (vaak gerefereerd met voetbal).

SlaapBewerken

Een gemiddelde ijsbeer slaapt rond de 25 uur per dag. Over het algemeen wordt er gedacht dat ijsberen een winterslaap houden, dit is echter niet zo, ijsberen slapen geen enkel uur in de winter, dit omdat ijsberen er van houden om de hele tijd in de sneeuw te rollen.

SoortenBewerken

 
Bob de sleebeer.

IJsberen zijn te onderscheiden in verschillende soorten:

 • De IJsberen, naturel.
 • De IJsberen, paprika.
 • Vanille-ijsberen
 • Chocolade-ijsberen
 • Pistache-ijsberen
 • Schepijsberen
 • Softijsberen
 • Grijsberen
 • Radijsberen
 • Paradijsberen
 • Sleeberen
 • Onderwijsberen
 • Eisberen

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
18 december 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.