IRC (Internet Relay Chat) is een wereldberoemd spel uit de tijd dat het internet nog in zijn eerste vorm was. Het spel zelf heeft geen doel maar was een van de weinige manieren op met 15mb aan ram vermaak te beleven. In feite was het niets meer dan een multiplayervariant van het Windows programma Notepad. Een groep mensen die gezamelijk typen. Hierdoor konden mensen gezamenlijk een verhaal schrijven, praten over en met elkaar en elkaar voor de gek houden.

Geschiedenis van IRCBewerken

 
Een screenshot van IRC versie 0.9b. Hets pel wat hier gespeeld heet 'Verhaal maken' (zie onder).

IRC heeft diverse versies meegemaakt en wordt vandaag de dag nog steeds gespeeld. De eerste versie van IRC was niets anders dan een zwart scherm waar iedereen tegelijk kon typen. Dit leverde vaak problemen op omdat mensen tegelijk op dezelfde regel aan het typen waren. Dit probleem werd al gauw opgelost door de tekst pas te verzenden als men op enter drukte. Hierdoor ontstond er een ware hype waardoor al gauw iedereen met een computer anno 1996 (73 gebruikers in totaal) tegelijk IRC gingen spelen. Hierdoor ontstond er een nieuw probleem, te veel mensen waren tegelijk bezig waardoor men vaal dubbele zinnen kregen of elkaar niet kon volgen. Pas in 1999 werd dit opgelost door kanalen toe te voegen. De nu 189 gebruikers konden dus gescheiden van elkaar met een select groepje mensen spelen. Door de jaren heen werd IRC uitgebreid door de laatste paar gebruikers en pas toen het internet zijn tweede versie kreeg werd IRC weer populair. Met name de mensen van wikipedia spenderen hun leven op IRC als ze niet bezig zijn met goede bewerkingen terugdraaien. Vandaag de dag heeft IRC meer dan 28.000 gebruikers met allemaal hun eigen interesses.

Soorten spellen die gespeeld worden op IRCBewerken

Discussie van HasbroBewerken

 
Een voorbeeld van discussie. Let op, dit spel wordt doorgaans gespeeld met meerdere mensen.

Één van de eerste spellen die op IRC gespeeld werden was het spel Discussie van Hasbro (bekend van Monopoly). Hierin werden er 3 teams gemaakt: Team Voor, Team Tegen en Team Boeie. Deze drie teams houden vervolgens een discussie over wat er op de officiële Hasbro speelkaart staat. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Als de aarde vierkant zou zijn, hoe ongelijk zou de zwaartekracht dan zijn en wat zijn daarvan de bijwerkingen op de organismes.
  • Blauw Blauw!
  • Waarom is Che Guevara de allermooiste persoon sinds het begin der tijd?
  • Waarom wilt men de waarheid als de waarheid hun hoe dan ook teleur zal stellen?

Deze vaak felle discussies konden uren tot soms zelfs jaren doorgaan. Het langstlopende discussie is de discussie over "Wat is de zin van het leven?". Deze wordt al gevoerd sinds de mens kan nadenken en is in de loop der eeuwen gevoerd op verschillende media, van postduiven tot telepathie.

C-C-C-CombobreakerBewerken

 
Een C-C-C-Combobreaker in uitvoering.

In het spel C-C-C-Combobreaker is het de bedoeling dat één persoon een combinatie probeert te maken. Vaak is dit ASCII-art en wordt het verzonden in diverse delen. Het doel van de verzender is simpel, een combinatie maken en het spel winnen. Zijn tegenstanders hebben echter als doel zijn combinatie te breken met de tekst "C-C-C-Combobreaker" waardoor zij winnen. Dit spel wordt altijd en overal gespeeld zelfs tijdens bloedserieuze discussies. Paraatheid is dus een vereiste als je dit spel wil winnen.

Verhaal makenBewerken

Iets wat al jaren gedaan wordt is het samen schrijven van een verhaal. Het spel begint met de basisinformatie. Wie zijn de karakters, wat doen ze en waar zijn ze. Hierna is het de bedoeling dat iedere gebruiker (aflopend op naam) een regeltje tekst schrijft en daarmee gezamenlijk een verhaal kan maken. Dit kan leiden tot grappige situaties waarin het onmogelijke gebeurd. Er zijn echter mensen die uit zijn het verhaal te verpesten. Dit doen ze vaak door met een groep achter elkaar het verhaal zodanig te laten verlopen dat het zeer grof, wreed wordt of gewoon onsmakelijk. Zo is er wel eens van roodkapje, een onschuldig sprookje, een keiharde getto versie gemaakt waarin roodkapje een ho' is, de Grote Boze Wolf een pimp en de oma een striptent runt.

Ow jij...Bewerken

 
Een uitvoering van het spel Ow jij...

Ow jij... is een spel dat tegenwoordig overal gespeeld wordt. Hierin is het de bedoeling mensen voor de gek te houden. Dit kan door een verhaal te maken over dat je mishandeld bent of over dat je op een missie bent van God om een site te bevrijden van opmerkingen over de Heer omdat Hij dat niet vind kunnen. De andere spelers hebben echter vaak al gauw door dat het onzin is, als je mishandeld bent ga je er niet over opscheppen en als God iets niet vind kunnen dan zou het zelf wel bewerken (tenzij Hij is geblokkeerd). Wat men nu kan doen zijn twee dingen: meespelen en hetzelfde terugdoen of de tekst 'Ow jij...' zeggen. Dit levert veel vermaak op, zeker als er goed wordt teruggespeeld.

Hoe het spel te startenBewerken

IRC is dan wel een sterk verouderd spel, het starten ervan is makkelijk. Tegenwoordig kan het namelijk gewoon gespeeld worden in je sterk veroudede browser of in een simpel programma. mIRC is er hier een van. Dit programma stelt je in staat alles te halen uit IRC voor een ultieme spelervaring.

Furries (Firefox gebruikers) konden hiervoor Chatzilla installeren waardoor ze naast een vuurvos ook een pratende dinosaurus hadden voor meer plezier, maar omdat Firefox wat te oud is geworden (of IRC juist te oud), heeft Firefox geen zin meer om IRC te ondersteunen.

Internet Exploder gebruikers die... die konden toch al niets. Het is Internet Exploder, wat heb je anders verwacht?

Als laatste kunnen mensen met een Mac OS X gewoon chatten in hun versie van een command line. Natuurlijk zijn Mac-gebruikers een mythe...

Zie ookBewerken