International Panel on Color Change

Kleurverandering bij Michael Jackson.

Het International Panel on Color Change is een door de UN ingestelde wetenschappelijke commissie die zich in eerste instantie bezighoudt met onderzoek naar het bestaan van het Hulksyndroom. Omdat ze toch al bezig zijn onderzoeken ze tevens Michael Jackson en hoe veilig OMO power voor de gekleurde was is. Het IPCC wordt voorgezeten door Wubbo Ockels. Andere vooraanstaande leden van het panel zijn Georg Eastman, Frank Govers, Robijntje, Barnett Newman en Bruce Banner.

Het IPCC en het HulksyndroomBewerken

 
IPCC voorzitter Wubbo Ockels heeft een milde aanval van Hulksyndroom na een ritje in de Python

Het IPCC is het onderzoek naar het hulksyndroom begonnen met een literatuuronderzoek. Daartoe hebben de leden van het panel, alle beschikbare hulkstrips gelezen, alle Hulkfilms gezien en alle afleveringen van de televisieserie bekeken. Al snel ergerden ze zich groen en geel aan de simpele verhaallijntjes die zich steeds herhaalden. Om enigszins te ontspannen bezochten ze daarna de Efteling. Maar in de Python werden enige leden van het Panel groen van misselijkheid. Op basis van dit eerste verkende onderzoek konden de eerste voorlopige conclusies worden getrokken:

  • Het hulksyndroom bestaat daadwerkelijk
  • Het hulksyndroom is minder ernstig dan men op basis van de bestaande literatuur zou verwachten
  • Het hulksyndroom wordt door mensen veroorzaakt
  • Het hulksyndroom is tegen geringe kosten te vermijden door geen hulkliteratuur en documentaires te kijken, en niet in in apparaten te gaan zitten die je door elkaar schudden
  • Kosten ter vermijding van het hulksyndroom zijn lager dan de kosten van het bestrijden ervan, bijvoorbeeld door maagtabletten.


Het IPCC en de hockeyshirtaffaireBewerken

 
Het hockeyshirt voor en na het wassen volgens Mik het Mannetje
 
Het hockeyshirt voor en na het wassen volgens Mak Kritiek


In een van de rapporten van het IPCC werd prominent een voor- en nafoto van een hockeyshirt in beeld gebracht. Deze foto's van de hand van Mik het Mannetje lieten zien dat OMO power de kleuren van het shirt had vervaagd. Mak Kritiek herhaalde het wasonderzoek van Mik het Mannetje en publiceerde een artikel met soortgelijke foto's die geen kleurverandering lieten zien. In het artikel beschuldigde Mak Kritiek Mik het Mannetje de onderzoeksresultaten gemanipuleerd te hebben door chloorbleekmiddel aan de was toe te voegen. Mik het Mannetje reageerde door te stellen dat:

  1. Mak Kritiek een schoon Hockeyshirt met koud gedestilleerd water gewassen had, en zijn onderzoek dus niet onder realistische condities had plaatsgevonden.
  2. Dat andere onderzoekers ook vervaling bij voetbalsokken, korfbalrokjes en spannende lingerie hadden geconstateerd. Zodat kritiek op het hockeyshirtonderzoek niet automatisch betekende dat OMO power onschadelijk was.
  3. Mak Kritiek sowieso door OMO power betaald werd, om de gevaren van OMO power te verdoezelen.

Mak Kritiek beschuldigde vervolgens Mik het Mannetje ervan zijn onderzoeksresultaten te manipuleren omdat hij een zweetluchtfetish zou hebben, en met zijn werk het wassen in het algemeen in een kwaad daglicht probeerde te stellen.