Jägermeister

Deze dans was ooit een rage. Je hield een fles Jägermeister vast en ging ongemakkelijk op de grond liggen alsof je lam was. Toen later bleek dat het anarchistische propaganda was, was het meteen over en uit.
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Jägermeister.

Jägermeister (Mofs, spreek uit als "Jèèkeahmaaisteh", ook, om inkt en speeksel uit te sparen, afgekort tot "Jäger") is een alcoholisch mysterieus drankje dat wordt geadviseerd door artsen, en tevens populair is bij junkies mensen van stand.

OntstaanBewerken

Over het ontstaan van Jägermeister worden de meest uiteenlopende legendes verteld, die allemaal terug te vinden zijn op de achterkant van de etiketten, wat deze dan tot gegeerde verzamelobjecten maakt. Hieronder vindt u de officiële ontstaanslegende.

Eerste jachtBewerken

Op een zonnige dag in 683 liep bisschop Hubertus van Luik door een woud. Hij was op jacht, en hield zijn vizier vooral op herten gericht. Na uren lopen kwam hij er eindelijk één tegen. Hij richtte op het beest, maar opeens verscheen er een kruis tussen het gewei, dat het hert, zo bleek later, onkwetsbaar maakte. Niet op de hoogte van dit feit, schoot hij op het dier, maar nog vóór dat hij erachter kwam dat hij er niet in geslaagd was het hert te doden, was het dier al gevlucht. Op weg naar zijn bisschoppelijk paleis bedacht de bisschop-jager allerlei manieren om het dier te vangen.

Tweede jachtBewerken

 
Het logo van Jägermeister ná de inktbesparingswet van 2002, met het hert van de legende afgebeeld. Het hert heeft ook van de Jägermeister gesnoept.

Op de tweede dag liep de bisschop-jager weer door het bos, op zoek naar dat verdomde beest. Dit keer met zwaarder geschut[1]. Het duurde niet lang of hij kwam oog in oog met zijn doelwit. Hubertus richtte weer, en opnieuw verscheen het kruis tussen het gewei. Nadat het schot gelost en het hert wéér gevlucht was, realiseerde de bisschop-jager zich dat het kruis het hert beschermde. Hij liep meteen naar de stad, waar een gifmenger magiër woonde die hem kon helpen.

MagiërBewerken

Hubertus vertelde de magiër zijn verhaal. De magiër luisterde aandachtig en ging meteen iets brouwen. Maar omdat de bisschop-jager te aandachtig over zijn schouder keek, werd hij afgeleid en mislukte het brouwsel. Zonder te bedanken of betalen nam Hubertus het brouwsel mee en nam een slok: door zijn overhaaste vertrek had de magiër hem niet kunnen uitleggen dat het brouwsel bedoeld was om zijn projectielen[2] in onder te dompelen.

Derde jachtBewerken

Hij ging zo snel mogelijk voor de derde keer het bos in om het hert te doden, maar onder invloed van het drankje schoot hij er kilometers naast. De bisschop-jager was echter niet overmatig teleurgesteld, integendeel: hij waggelde paleiswaarts en probeerde daar het brouwsel van de magiër na te maken. Dat was een eitje, want hij had goed opgelet. Hij brouwde veel, en bracht het in het Land van Luik op de markt. De Luikenaars bleken verzat verzot op het goedje, dat door de bisschop-jager-stoker "Jägermeister" (Jagermeester) was genoemd, naar zijn vorige hobby. Vorige hobby, want het succes van het brouwsel maakte hem, ook al wegens tijdsgebrek, de facto tot bisschop-stoker. Toen later bleek dat de drank genezende krachten bezat, kreeg het faam over de gehele wereld.

Bewerken

Kenners onderscheiden de zogenaamde "Vintage Jägermeister" en de "Neue Jägermeister": toen de inktbesparingswet in 2002 ingang vond in Duitsland nam Jägermeister het voortouw en reduceerde op al hun papierwerk het woord tot "Jäger". Het initiatief bespaarde niet alleen inkt, de reclameslogans werden er ook een stuk kernachtiger door. Het drankje werd ook een stuk gemakkelijker bestelbaar door wie er al te veel van binnen had.

GebruikBewerken

Jägermeister wordt heden ten dagen voorgeschreven als medicijn door artsen die het zelf als aperitief, digestief, tussendoortje en slaapmutsje gebruiken.

Als medicijnBewerken

Jägermeister helpt onder andere tegen

 
Jägermeistergebruiksaanwijzing voor kinderen.

Jägermeister wordt niet als een panacee of universeel geneesmiddel erkend, omdat het niet helpt tegen

Als aperitief, digestief, tussendoortje en slaapmutsjeBewerken

Terwijl het medicijn furore maakt onder de patiënten, is er geen enkele arts te vinden die het niet in zijn barmeubel heeft staan. Dat verklaart waarom artsen uitsluitend mede-artsen privé uitnodigen: een niet-arts uitnodigen zou ten tijde van aperitief, digestief of tussendoortje verwarring zaaien, om nog te zwijgen van een slaapmutsje.

NamaakBewerken

Jägermeister wordt, zoals elk succesvol product, ijverig nagemaakt, en niet alleen door Chinezen. De Hongaren baseerden er hun Unicum op, en de Antwerpenaren hun Elixir d'Anvers. De meer dan een millennium oude Jägermeister wordt door kenners (zowel artsen als patiënten), ver boven de namaakversies verkozen, en deze zijn er nooit in geslaagd om uit hun oorspronkelijke ontstaansgebied te treden.

Zonder drank geen klank!

Alcohol · Appelsap · Bier · Coca-Cola · Dr Pepper · Cocktail · Energiedrank · Jägermeister · Melk · Mountain Dew · Water · Whisky · Wijn

VoetnotenBewerken

  1. Een AK-47, beweren wapenliefhebbers. Een kruisboog, beweren mediëvisten.
  2. Kaliber 7.62 volgens de enen, stalen pijlen volgens de anderen.
  3. Stephen Hawking raakte ooit verslaafd werd ooit een Jägermeisterdieet aangeraden, en binnen enkele weken liep hij het laminaat uit de vloer, tot hij uiteindelijk weer wakker werd in een rolstoel.