JOE fm.png

Luister, het is JOE!
~ Zij

Joe wie? Waar?
~ Hij

The smile the music? Ik moet verdomme snijden van al die blijdschap!
~ Emo over JOE fm.

JOE fm (voormalig: 4fm) is een Canadese Vlaamse radiozender die voornamelijk hits van de jaren '80 draait. Zo hoort men gemiddeld 36,2 keer songs van ABBA en 27,8 keer muziek van Coldplay. Daarnaast is YMCA ook erg vaak genoteerd geweest.

Ja, het is weer Belgische incrowd hoor!
~ Geert Wilders over JOE fm


GeschiedenisBewerken

Het (toen nog) onafhankelijke 4fm werd samen met Q-music (eigendom van de VMMa) onder druk gezet door de Vlaamse Regering, omdat de zenders niet genoeg luisteraars behaalden. 4fm kon de druk niet meer aan en besloot zichzelf uit de ether te halen (tot groot genoegen van Q-music). Maar toen (in 2008) kwam een zekere Joe[1] op de proppen en bood de Vlaamse regering geld aan om de zender te behouden. De som werd gretig door de regering geïnd en de zender kon zich met dat geld ook grote commercials veroorloven. De zender veranderde van naam en heette voortaan -dus genoemd naar de overnemer- JOE fm. Het gemiddelde aantal luisteraars is erg onbekend, men zou spreken van een overgrote meerderheid op Q-music.

ConcurrentieBewerken

Die populariteit ziet Q-music, de gevreesde tegenstanders, absoluut niet zitten, aangezien ze al in een hevige strijd zijn verwikkeld met de radiozender MNM. Hoewel de concurrentie nu van twee kanten komt, houdt Q-music het hoofd koel en probeert op een andere manier tegen de geduchte tegenstanders op te boksen.

De VRT (waartoe onder andere MNM toe behoort) spreekt van een laffe houding van Q-music en ziet absoluut geen gevaar in de concurrentie. MNM heeft immers sinds haar ontstaan heel veel populariteit gewonnen en is in de loop van de toekomst niet meer failliet te krijgen.

We krijgen hoofdpijn van hun muziek!
~ Klara over JOE

De radiozender Klara van de VRT heeft niets tegen een nieuwe concurrent, maar ziet gewoon hun muziek totaal niet zitten. "En dan zal ik maar zwijgen over hun slagzin! Afreuselijk..." Woordvoerder van Klara meent dat JOE door zijn slechte muziekkeuze veel minder luisteraars heeft dan Klara. Toen de cijfers het tegendeel bewezen, meldde de woordvoerder zich ziek voor lange tijd.
Studio Brussel, een andere radiozender van de VRT, reageerde niet, omdat de radio zelf alles al een jaar vooraf voorgeprogrammeerd had en er dus geen personeel aanwezig was.

Nederlandse radiozender 3fm lacht zich krom om heel de zaak. "Nou die Belgen zitten altijd te hakketakken!"

Programma'sBewerken

Ieder programma begint altijd zo[2]:

JOE!
JOE!
THE SMILE
THE MUSIC
JOE EF ÈÈÈM!!!Er zijn eigenlijk geen programma's. Er wordt immers de hele tijd muziek van de jaren '80 gedraaid. De zender heeft wel een speciaal programma 's avonds voor mensen die via mail of per telefoon hun levensverhaal kwijt kunnen aan Truus. Truus moet ze dan voorlezen en telkens komt daar een potje huilen bij te pas. Vooral alleenstaande mensen emo's gebruiken dat moment om veel dramatische en depressieve teksten te horen. Meestal wordt er dan ook gesneden. De niet-emo-luisteraars lachen zich dan ook strijk om de tegenslagen van de persoon die aan de lijn is of die een mail heeft gestuurd. Heel Vlaanderen beschouwt dat programma (dat tijdstip) ook het meest vermakende moment van de dag.[3]

PartituurBewerken

  1. Joe is een Canadees die ook een gelijknamige radiozender in eigen land heeft. De zender was overgenomen van de servers van Carl.
  2. Iedere zender doet dat, zie ook de slagzin van MNM
  3. En dat heeft niets te maken met erotische spelletjes met de partner, wat soms in de boekjes geschreven staat.

LinksBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over JOE fm.
  ¡Zie hieronder de hevig concurrerende radiozenders!  
MNM ·Q-music ·Radio 1 ·Studio Brussel ·JOE fm
Klara ·3FM ·Radio 538 ·Veronica ·SlamFM