Judo: sinds de Olympische spelen van 2014 ook een teamsport

Judo is een uit Japanse kleuterscholen overgewaaid kinderspelletje dat er om draait iemand die kleiner is dan jou in de modder op de grond te duwen en hem of haar dan uit te lachen. Het aftrekken van diens broek levert hierbij extra punten op. Het is een vorm van pesterij die enige fysieke inspanning vergt van zowel duwende als geduwde partij, en het is precies daarom dat sommige mensen het als een sport beschouwen.

Judo is inmiddels uitgegroeid tot een complexe sport met ingewikkelde regels, die voor de ingewijde uiterst boeiend is om volgen. Voor de leek echter, heeft Judo meer weg van een uit de hand gelopen caféruzie waarbij twee dronken pimpelaars over de grond rollend elkaars broek proberen af te steken.

GeschiedenisBewerken

 
Judo bestaat uit twee karakters: 'Peuter' en 'Duwen'

Judo is ontstaan in Japan, een land met een grote historische, zij het ietwat verdorven fascinatie voor het omverduwen van mensen. Dikke bullebakjes, die in school uitmuntten in het in de modder duwen van hun kleinere klasgenootjes, werden traditioneel gerekruteerd door de beste sumoscholen van het land, waar ze hun bijzondere talent verder konden ontwikkelen. Jammer genoeg is niet iedereen begiftigd met een aanleg tot morbide obesitas, en is niet iedereen in de wieg gelegd om professioneel sumoworstelaar te worden. Om hieraan tegemoet te komen, is door het Japanse scholenverbond Judo ontwikkeld als een light versie van sumo voor niet-obese bullebakken die toch ook enige aanleg hebben voor het omver duwen van kleuters, en zich daarin verder willen verdiepen.

Iemand omverduwen is in Japan een bezigheid waarbij heel wat eer valt te verdienen, net als iemands broek aftrekken. In het buitenland is dat echter anders. Daarom is Judo in het westen nooit echt doorgebroken – behalve bij mensen die mogelijks een verre nazaat zijn van Djenghis Khan en enige mate van Mongools bloed in hun aderen hebben vloeien, zoals bijvoorbeeld Vladimir Poetin, die duidelijk een halve Mongool is.

Etymologisch is Judo afgeleid uit het Japans. Judo betekent uit het Japans vertaald letterlijk: peuterduwen. Sommigen vertalen het nog correcter als: peuter-in-de-modder-duwen.

RegelsBewerken

 
Een waza-ari: een half punt.

De regels van Judo zijn zeer complex. Het zou een oeverloos artikel opleveren om ze hier allemaal op te sommen. Dit gezegd zijnde, is het toch verrassend simpel om te scoren in Judo. Er zijn namelijk maar twee manieren om punten te scoren in een wedstrijd:

  • Een Ippon: iemand omver duwen. (1 punt)
  • Een waza-ari: iemands broek aftrekken. (½ punt)

Wie het eerste 1 punt haalt is gewonnen. Wordt je broek afgetrokken, wees dan niet te ontzet, je bent nog niet verloren! Dus, trek snel je broek op en ga door met worstelen. Word je echter omver geduwd, dan is het over en uit...

KledijBewerken

Voor Judo is speciale kledij ontwikkeld. Het gaat om een kostuum dat makkelijker los te trekken valt dan normale kledij. Vooral de broek zit los, zodat ze snel naar beneden zakt. Enkel de nogal onhandig geknoopte gordel houdt de broek en vest enigszins op hun plaats.

De gordels heb je in verschillende kleurtjes. Iedereen begint met een witte gordel, maar je kan judo-punten verzamelen door kleuters op de grond te duwen (en halve punten door hun broek af te trekken). Daarmee kan je dan leuke kleurtjes bijverdienen. Deze kleuren zijn:

Vechtsport?Bewerken

Judo is, anders dan gedacht, geen vechtsport. Ga niet op Judo omdat je jezelf beter wil leren beschermen. Het enige wat je op Judo leert is iemands broek aftrekken. Nu, dat kan op feestjes wel handig zijn, maar niet zo in crisissituaties wanneer je jezelf lijfelijk moet verdedigen tegen overweldigers. Wil je dus meer kennis van zelfverdediging, ga dan op Karate of Kung-Fu, en laat Judo voor wat het is, namelijk een bezigheid voor bullebakken.

Bekende judoka’s en judokiBewerken

 
Een bekende judocus.

Een mannelijke beoefenaar van Judo noemen we een judoka. Een vrouwelijke Judo-speler is een judokus en het meervoud van judokus is judoki Er zijn heel wat bekende mensen die bullebakken zijn, en een groot deel daarvan heeft vast ook enige interesse en behendigheid in Judo ontwikkeld. Hieronder zijn een aantal bekende judoka’s en judoki ingelijst:

Zie ookBewerken

Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
8 oktober 2017
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.