K-pop is een muziekgenre en een propagandaproject van de Zuid-Koreaanse overheid. De flitsende en modieuze dames en heren die de K-pop over de wereld hebben uitgestort hebben geleid tot de nodige natte tienerbroekjes en leeg geklopte portemonnees van ouders.

Het bestaan van K-pop is een regelrecht uitvloeisel van de eeuwige Koreaanse afgunst jegens Japan. Alles dat de Japanners doen, willen de Koreanen beter kunnen. Ongeveer de helft van de Zuid-Koreaanse staatsbegroting gaat op aan het voorbijstreven van Japan. Toen duidelijk werd dat de J-pop een wereldwijd publiek aan het verwerven was, hadden de Koreanen dus genoeg middelen om met een treffend antwoord te komen. Op zich hoefde dit niet lastig te zijn, J-pop werd toch alleen maar beluisterd door autisten, nekbaarden en andere sukkels. De Koreanen vonden het echter nodig om van de K-pop een imagostunt te maken dat het wereldkampioenschap voetbal van 2002 zou overtreffen.

Muziek en ArtiestenBewerken

Ben ik gwiyomi oppa?
~ De inhoud van een gemiddeld K-popliedje.

 
K-pop en cosmetische chirurgie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Over K-popmuziek valt eigenlijk weinig te vertellen. Veel meer dan met de computer gecorrigeerde dramatische Koreaanstalige zang is het niet. K-pop ontstijgt zelden het niveau van meuk als de Beatles en Justin Bieber.

Als geen ander weet de Koreaanse overheid dat je popmuziek vooral verkoopt met veel sexappeal en glamour. Deze zaken zijn net als popartiesten zelf gemakkelijk te fabriceren. Voor het fabriceren van popsterren met de juiste eigenschappen ontwikkelde de Koreaanse staat een eenvoudige maar treffende methode. Minder aantrekkelijke afdankertjes van dansscholen die toch aardig konden huppelen werden met de belofte van een baan en roem. Na een flinke smoelverbouwing zoals hier naast te zien is kon dit tweede garnituur prima dienen als oogsnoep in videoclips. Zuurpruimen hebben nogal eens iets te zaniken over dit gebruik van cosmetische chirurgie, maar zij moeten niet zeiken. Van een facelift worden mensen soms nog aantrekkelijk, van de tatoeages waarmee niet-Koreaanse popsterren hun lijf bevuilen kan dat niet gezegd worden. Daarnaast werden ook verwende kinderen van reeds gevestigde popartiesten gerekruteerd voor het K-popprogramma, aangezien zij toch nooit een andere baan zouden aanvaarden en zich zo nog nuttig konden maken.

 
Super Junior in haar volle glorie.

De meeste K-popartiesten maken onderdeel uit van meidenbands. Meidenbands zijn ooit uitgevonden door het Comité voor Puberplagen om tienerjongens te pesten en onzeker te maken met beelden van succesvolle dames. Deze meidenbands hadden bepaald niet het gewenste soldaat, maar bleken wel goed te verkopen. De Koreanen stoften het concept van de meidenband af en verbeterden het. Koreaanse meidenbands bestaan meestal uit oogstrelende dames die aantrekkelijke korte rokjes en hotpants dragen. In principe was dit al genoeg om de hele op vrouwen vallende wereldbevolking te verleiden voor de K-pop. De Koreaanse staat wilde de nieuwe gefabriceerde meidenbands echter ook stoer maken. Voor de stoerheid moesten fotoshoots met Amerikaanse rapnegers zorgen.[1] De nodige Koreaanse meidenbands zijn met deze formule beroemd geworden, enkele grote namen zijn:

  • 2NE1
  • Brown Eyed Girls
  • Dalshabet
  • Girls Generation
  • Kara
  • SHINee
  • Super Junior

Wat deze meidenbands zo smullen geblazen maakt is dat hun uitstraling nooit echt seksueel expliciet wordt, waardoor zij nooit hoerige imago's van types als Miley Cyrus en Katy Perry krijgen. Er bestaan overigens ook Koreaanse boybands, die zich van hun vrouwelijke collega's onderscheiden door nog meer eyeliner te gebruiken.

PopulariteitBewerken

K-pop is wereldwijd populair. K-popfans zijn overal waar zij te vinden zijn te herkennen aan hun honkbalpetjes en te grote zonnebrillen.

In AziëBewerken

De eerste internationale successen van de K-pop werden geboekt in de landen nabij Zuid-Korea. Vooral de Japanners vielen als een blok voor de Koreaanse sterretjes. Koreaanse meidenbands haalden miljoenen binnen voor de staatskas. In de Tweede Wereldoorlog verdienden Koreaanse vrouwen overigens ook veel geld met het vermaken van Japanners. Maar dat is een ander verhaal voor in een ander lemma.

De overheid van de Chinese Volksrepubliek heeft een vrij ingewikkelde kijk op K-pop, en ziet het vooral als een alternatief voor de Taiwanese Mandopop.[2] Over de inhoud van de K-pop is het naar de hits van Stalin terugverlangende Chinese politburo overigens niet tevreden. De K-pop wordt echter gedoogd omdat de lange benen en zwoele danspasjes in K-popclips Chinese kerels prikkelen om met zich zelf te spelen. Hierdoor blijven zij weg uit verboden hoeren- en opiumgrotten.[3]

In het Nederlands TaalgebiedBewerken

 
Zelfs in het exotische Peru worden K-popfans graag in elkaar gerost.

Anders dan in Azië wordt K-pop in het Nederlands taalgebied vooral beluisterd door meisjes. Deze dames zijn zeker geen losers en hebben meestal een rijk sociaal leven. Toch sporen zij in de meeste gevallen niet; dit heeft veel te maken met de psychoses waaraan zij lijden. Psychotische K-popmeisjes zijn te herkennen aan hun Koreaanse namen op sociale media en hun lulkoek over huwelijksplannen met Koreaanse popsterren. Gelukkig voor deze trieste deernes zullen zij nooit met een Koreaanse man trouwen. Dat is maar goed ook, want echte kimchihappers zullen hen niet met oppa maar met hé jij! aanspreken en hen slaan wanneer zij zich buiten de keuken vertonen. Of de K-popfans dit zelf ook zo goed vinden is trouwens maar de vraag. Aanzienlijk meer dan een van hen is namelijk niet vies van een heftige afranseling. Dat een van de grootste Koreaanse platenmaatschappijen SM Town heet heeft hier wellicht iets mee te maken. Er zijn enkele schrijnende gevallen bekend van Nederlandse K-popfans die automutilatie bedreven hebben om de waan dat zij een erop los meppende Koreaanse vriend hebben in stand te houden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de K-pop een positief effect heeft op de Nederlandse maatschappij door psychiatrische inrichtingen te vullen en langdurig werkloze SPH-gediplomeerden aan het werk te krijgen.

GalerijBewerken

NoetnbalkBewerken

  1. Op marktplaats wordt het gevulde ondergoed van K-popdames die dit nogal griezelig vonden voor grof geld verkocht.
  2. Die de meeste Chinezen overigens prima kunnen waarderen. De momenten waarop de Taiwanese artiesten hun zakken gevuld hebben met genoeg Renminbi en voor hun democratische voorkeur uitkomen worden echter minder geliefd.
  3. Die de leden van de partij zelf overigens graag bezoeken.