Katwijk

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Katwijk.

Haring! Verse haring!
~ 't Viswijf over haar haring.

Viswijf! Oud viswijf!
~ De haring over zijn viswijf.

Katwijk is de op twee na grootste stad van Nederland. Het is bekend van het in de Noordzee gebouwde stadsdeel Katwijk in Zee.

Logokatwijk.jpg

GeschiedenisBewerken

 
De burgemeester van Katwijk en de plaatselijke drugsdealer.

In den beginne was er land en er was water. En op de grens tussen het land en het water was een klein dorpje genaamd Katwijk aan Zee. Adam en Eva kwamen hier wonen toen ze uit Paradiso, een concertzaal in Amsterdam, waren gestuurd. In Katwijk aan Zee wilden ze hun eigen concertzaal beginnen, maar de burgemeester van Katwijk aan Zee verbood het hen. Het waren die dagen dat Adam en Eva hun eigen dorp begonnen, genaamd Hoornes-Rijnsoever, aan de andere kant van de rivier de Rijn. Ze noemden hun concertzaal Scum.

 
In de plaatselijke discotheek.

Katwijk aan Zee was in die tijd een dorpje dat vooral leefde van de akkerbouw (graan en maïs). Direct tegen Katwijk aan Zee aan, lag een ander dorpje, genaamd Katwijk aan den Rijn. De inwoners van dit dorpje leefden vooral van de zeevisvaart. Dit was onhandig, omdat de vissers van Katwijk aan den Rijn (bijgenaamd het Rijndorp) de Rijn af moesten varen naar de zee, langs Katwijk aan Zee (bijgenaamd het Zeedorp). De inwoners van het Zeedorp wierpen telkens wanneer boten van het Rijndorp langs vaarden, allemaal verfbommetjes naar ze toe, gewoon omdat ze dat leuk vonden. Het duurde tot aan het jaar 1506 totdat er in het hele Zeedorp geen verf meer te vinden was, en ze de mensen uit het nabijgelegen dorp Valkenburg nodig hadden om aan nieuwe verf te komen, want daar was stomtoevallig een verffabriek. Om daar te komen moesten ze echter wel via het Rijndorp. Om een goede handelsroute te creëren, vormden de drie dorpen een nieuwe stad: Katwijk. Dit was eigenlijk een heel slecht idee, want hoewel de samenwerking tussen het Zeedorp, het Rijndorp en Valkenburg nog nooit zo goed was geweest, was de handelsroute voor verf niet meer nodig, aangezien de vissers hun boten nu gewoon op strand konden aanmeren; het was immers nu dezelfde stad en langs Katwijk aan Zee varen was dus niet meer nodig.

Intussen deden Adam en Eva goede zaken in Scum, en een groot deel van de Katwijkse jeugd verhuisde naar het dorpje Hoornes-Rijnsoever, omdat het veel interessanter voor ze was. Het stadsbestuur van Katwijk was bang dat op deze manier, op termijn het inwoneraantal van Hoornes-Rijnsoever boven dat van Katwijk uit zou komen. Om dit te voorkomen gooide Katwijk een atoombom op Hoornes-Rijnsoever en claimde het als noordelijk deel van de stad Katwijk, vandaar dat het nu Katwijk-Noord heet.

 
Wubbo Ockels is een graag geziene gast in Katwijk.

Het is tot op heden onbekend hoe Rijnsburg onderdeel is geworden van Katwijk. Sommigen zeggen dat het een onafhankelijk dorp was totdat Willem I besliste dat het beter was om het bij Katwijk te voegen. Anderen zeggen dat een goede fee Rijnsburg uit het niets deed opkomen en het direct tot oostelijk deel van Katwijk bombardeerde.

 
Nieuwe Budapester-tram die stadsdeel Katwijk in Zee verbindt met de rest van de stad.

Katwijk in ZeeBewerken

Vandaag de dag is Katwijk de op twee na grootste stad van Nederland, met 1,8 miljoen inwoners. Het vervelende van de locatie van Katwijk, is dat uitbreiding niet gemakkelijk is. De grond ten noorden van de stad is te hard om op te kunnen bouwen, ten zuiden van de stad woont een draak en ten oosten ligt een dorpje genaamd Leiden dat een afscheidingshek met 25.000 volt erop heeft gebouwd om te voorkomen dat Katwijk hen opslokt. Om ruimte te maken voor nieuwe huizen heeft het stadsbestuur in 1995 besloten een enorme bubbel van glas op de bodem van de Noordzee te bouwen, ongeveer tweeënhalf kilometer van de kust af. In deze bubbel is een compleet nieuw stadsdeel gebouwd, genaamd Katwijk in Zee, goed voor 5000 nieuwe huizen (waarvan er 1000 nog gebouwd moeten worden) en het vijfsterrenhotel "Noordzee". Het stadsdeel is in verbinding met het vasteland door middel van een snelweg en een tram. De totale kosten van het project waren 38 miljoen euro, waarvan 20 miljoen betaald door de Nederlandse staat, 10 miljoen door de provincie Zuid-Holland en € 7.999.999,- door de gemeente Katwijk. De laatste euro werd onder jouw kussen vandaan geplukt toen je eerste melktand uitviel.

Andere bekende dingen van KatwijkBewerken

 • Het nationale voetbalelftal van Hongarije gebruikt het Stadion Nieuw-Zuid als oefenterrein.
 • Het Space Expo Ground Base is in Katwijk. Voor slechts drie euro word je de ruimte in geschoten en mag je vijf minuten lang naar andermans ster kijken.
 • Het Katwijkse strand ligt vol met zand.
 • Katwijk heeft een molen.
 • De Cuijkse Bazaar bevindt zich in Katwijk sinds Katwijk het wegsleepte per sleepboot in 1998.

DirkBewerken

Ongeveer 75% van de Katwijkers, inclusief de vrouwen, heet Dirk. Deze naam vindt zijn oorsprong in het traditioneel 'Kattukse' Dirken. Het Dirken (Ik Dirk, Jij Dirkt, Wij Dirken) is een gezelschapsbezigheid dat men vooral in het oude dorp nog terugvindt en waarbij de gehele familie wordt betrokken. Diegene die het snelst zijn behoefte kan doen in een met natuurhout opgestookte open haard is voor die dag "De Dirk". Een uitwas van het Dirken is het zogezegde 'oraal Dirken' waarbij ook, met wat lichte fantasie, schaapachtige kreten te horen zijn.

Bekende Katwijkse Dirken:

 • Dirk van der Plas
 • Dirk van Beelen
 • Dirk Varkevisser
 • Dirk Ouwehand
 • Dirk Parlevliet
 • Dirk Haasnoot
 • Dirk Hazenoot
 • Dirk Barnhoorn
 • Dirk Guijt
 • Dirk Kuijt
 • Dirk van Duin
 • Dirk Schaap
 • Dirk Krijgsman

Een speciale vermelding voor Dirk van den Broek, eigenaar van een lingerieketen en uitbater van de hoerenbuurt, met de bijnaam Digros.

Niet te verwarren met:Bewerken

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
11 september 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.