Keppeltje

Kosher-foods.jpg מוצר זה הוא כשר
Dit artikel is Kosjer
Deze Rabbijn gaat helemaal uit zijn dak wegens zijn hippe hoedkeppeltje.

Zo, dus wat ze er beneden vanaf snijden moet er boven zeker weer op?!
~ Een min of meer opstandige over het keppeltje

Een keppeltje is een hoofddeksel van Iezjhakken (Joden). Toen men matses begon te bakken brandden die nogal snel aan en koelde men ze af door met het hoofd op de matses te slaan. Door het dragen van een keppeltje, bleef het hoofd cool.

Hippe coole modeBewerken

Keppeltjes zijn in de mode. Zelfs Iesjmieten dragen ze vaker. Over het algemeen worden keppeltjes in de zomer vaker gedragen, keppeltjes geven namelijk wel verkoeling op het hoofd. Dat is ook de reden dat ze zijn uitgevonden. Keppeltjesfabrikanten klagen vooral over de winter, als niet zoveel mensen keppeltjes dragen. Daarvoor gaat men meestal naar de klaagmuur en stopt er een briefje in met de vraag of God niet keppeltjes voor andere jaargetijden had kunnen uitvinden. Daarop kwamen een aantal Iezjhakken op het idee om ook keppeltjes voor in de zomer te maken.

De ultra-orthodoxe Joden die hun beklag bij de klaagmuur hadden gedaan juichten toen ze erachter kwamen dat er keppeltjes voor de zomer gekomen waren. De wat nuchtere weldenkende Joden snapten nog steeds niet waarom die mensen niet zelf iets konden uitvoeren en erover bij God moesten klagen.

 
Een hip zomerkeppeltje.

Men had nu zowel voor de winter als voor de zomer hippe keppeltjes en bracht ook nog speciale herfst- en lente varianten uit. Deze waren minder populair.

Adidas keppeltjesBewerken

 
Boe!

Korte tijd heeft adidas keppeltjes in de roulatie gehad. De meeste keppeltjes verdwenen echter weer snel, omdat Adidas sportkleding maakt en de sportkeppeltjes niet zo populair waren bij veel Iezjhakken. Als men ging sporten vond men het erg vervelend dat de sportkeppeltjes steeds van het hoofd afvielen.

Oorsprong naamBewerken

Men droeg dit hoofddeksel eerst altijd in een kapel. Sommige Iezjhakken wilden dit cool uitspreken en maakten er keppèl! van. Men begon dit woord ook voor de hoofddeksels te gebruiken. Later vond men dit toch niet zo hip klinken en maakte er weer gewoon keppel van.